Kaséhatan: Bako gumantungna: efek tina nikotin

[Social_share_button]

Diantara loba sanyawa tina roko nu, nikotin ngarupakeun zat psikoaktif nu nyababkeun kecanduan jeung bako. gumantungna ieu reflected di tingkat neurobiological, indrawi jeung psikologis.

Efek tina nikotin nyieun gumantung. © Kenishirotie, Shutterstock

Produk triggering adiktif merangsang sékrési dopamin di accumbens inti, Struktur ngabentuk bagian tina circuitry neural tina kecap ganjaran (17a).

Roko: kecanduan tingkat neurobiological

zat psikoaktif (alkohol, Amphetamine, cannabis, Cocaine, heroin, morfin ...), stimulating nu accumbens ku pelepasan dopamin, Ngabalukarkeun rasa kapuasan. Sarta nikotin téh salah sahiji zat (17b).

Nikotin, antara séjén mangrupa jawab gumantungna bako. © Tabac.net

Leuwih ti éta, éta muncul, nurutkeun ieu panalungtikan di Inserm, sarta komponén séjén haseup rokoJeung aditif tangtu tina rokok ogé bisa maénkeun peran signifikan dina nyiptakeun gumantungna ieu, sarta nikotin sorangan bisa dihalangan ku channel sejen saperti dopamin dina sistem neuromodulation, jigana ngaliwatan éta serotonin jeung noradrenaline.

Inti accumbens mangrupa struktur neural penting sistem ganjaran, akting dina palaksanaan gumantungna bako. lecerveau.mcgill.ca ©

Gumantungna kana tingkat indrawi

haseup ngabalukarkeun sensasi hiji panas (17c), sarta rasa sarta ambeu persépsi husus via des sensor nicotinic lokasina di airway luhur. Sanajan kitu, éta suntik ka jero nadi nikotin teu dipicuna épék indrawi bari maranéhanana ninggalkeun jeung konsumsi roko hiji tanpa nikotin jeung leuwih tenang pangjurung kana haseup. Ku sabab kitu eta sigana kamungkinan yén zat séjén dina haseup maénkeun peran dina pangjurungindrawi.

gumantungna teh psikologis

bako bakal hiji antistress (17d) kana extent anu nikotin téh psikoaktif sarta tindakan dina sistim saraf pusat ngaliwatan sahanteuna hiji zat anak, nikotin. Ku sabab eta boga peran dina régulasi émosi jeung haté. Sanajan kitu, dulur teu ngarasakeun balukar udud dina cara nu sarua, sarta sigana yen jalma ngalaman épék ieu paling rentan ka kecanduan. Null ayeuna nunjukkeun hiji predisposition psikologis jeung genetik (17e) duanana roko, depresi sarta kahariwang gangguan. Jeung sabalikna mun kapercayaan popular nu bako ngurangan kahariwang jeung déprési, éta bakal ni'mat.

Faktor patali ka inisiasi, instalasi tur pamiaraeun konsumsi bako anu metot pikeun ngaidentipikasi pikeun nguatkeun motivasi pikeun ngeureunkeun roko. Tapi studi longitudinal pikeun ngaidentipikasi aranjeunna sarta kaasup aranjeunna dina pendekatan panghadena kurang. kaahlian koléktif (17) Inserm ngajak studi misalna mun diversify strategi pacegahan sarta bantuan weaning sarta pikeun ngaronjatkeun efektivitas maranéhanana.