Kaséhatan: The bahaya roko

[Social_share_button]

Bahaya roko seueur. tina kangker aux kasakit cardiovascular, Ngaliwatan efek tina roko pasip jeung konsékuansi tina bako salila reuneuh.

Lirén bako. © Underworld, Shutterstock

Pekuncén bako: mortality sareng konsumsi

Jualan bako parantos murag ku langkung ti 9% dina taun anyar, langkung 40 milyar rokok geus dikirimkeun ka bakacconists di 2018, ngalawan 44 miliar langkung ti 2017. Angka anu masih laér teuing lamun urang terang yén udud maéhan sababaraha urang 78.000 di Perancis sataun. Maotna atribut roko katut kieu:

  • 48% tina kangker ;
  • 20% kasakit cardiovascular;
  • 19% panyakit engapan sarta 13% kanggo sabab sejen (1).

Sajaba ti éta, konsumsi rokok 20 per poé kalikeun ku 3 résiko koronér, sareng resiko kajadian infarction sareng maot ngadadak.

Udud pasip nyaéta salah sahiji bahaya roko. Di dieu, perbandingan patologi barudak numutkeun naha kolotna ngaroko atanapi henteu. © Tabac.net

Perancis boga 16 juta perokok yuswa tina 15 kana 85 taun. Ampir dua per tilu perokok biasa (1). Antara 18 sareng 34 taun, ampir hiji dina dua ngaroko. Roko mangaruhan ngora taun 15 19 tina tilu, dinten ieu sahenteuna sapertos ilahar dipedalkeun ka awéwé nalika budak lalaki. na Prévalénsi ngahontal maksimum 46% awewe taun 20-25 taun sareng 55% tina lalaki-taun 26-34. Jumlah awéwé anu ngaroko rutin padahal sareng jumlah total populasi parah (2): ieu 30,2% dina 2010, 27,6% dina 2005.

Sejenna data dina bentuk tanda peringatan, ngaramalkeun nunjukkeun yén di 19 satengah tina budak lalaki bakal ngaroko (3). Tungtungna, anu progression persentase perokok dumasar kana umur umur naek dugi ka 35 warsih lajeng nurun, ngapalkeun, tanda anu hubunganana, anu 63% perokok ngusahakeun ngeureunkeun atanapi langkung, sareng 10% sumping ka ngeureunkeun roko (4). Haseup ngarangkay faktor "mortality dicegahna" numutkeunWHO (5).

Turunna jualan alatan harga iket?

Bakal kanaékan harga pakét tos ngamotivasi seueur perokok pikeun ngurangan pamakean atanapi atanapi malah ngeureunkeun udud? Haseup pak anu dinten dinten dinten langkung ku 240 euro sabulan sakali sareng pamarentah parantos ngarencanakeun naek sanés dugi ka 2020 ngangkat harga 10 euro dina paket roko roko 20. Naon anu dipikabutuh deui dina pangabutuhna! Unggal taun di Perancis, di antara 400.000 sareng perokok biasa 500.000 kaluar poko pikeun sahenteuna sataun. Perlu dicatet yén anjeun tiasa nyangkut bako mésér langkung mirah ka Perancis (hormat kuantitas numutkeun aturan adat), tapi supados meuli bako dina Internet nyaeta prakték dilarang.

November "Kuring teu ngandung bako", tangtangan koléktif!

Dibuka dina Nopémber 2016 ku Kementerian Kaséhatan, operasi "Moi tanpa bako" parantos disebarkeun jelema 180.000. Kasuksésan teu kaduga, dibenerkeun di 2017 sareng 2018, anu mastikeun craze sareng motivasi perokok. Hayu urang bet éta dina 2019, pendekatan henteu janten tina uap ...

Roko: resiko panyakit kronis

Sajaba ti kanyataan yén roko tiasa ngan saukur nanggepan maot, éta nganyrak rupa-rupa panyakit kronis, dugi ka HCSP, Déwan Luhur Kaséhatan Umum, weaning salaku perlakuan dina sorangan sorangan pikeun penderita stroke (stroke) Tapi ogé tina daptar panjang kondisi: diabetes ngetik I sareng II, hépatitis B. jeung C, Sirosis hépatik, colitis ulcerative, gagal ginjal, pathologiespatali jeung Sida, gagalna jantung, panyakit jantung koronér, darah tinggi, Gangguan Rhythmic, Kronis Ostructive Panyakit Pulmonal, Upper Kél Airways, atanapi Pasén ngalaman nyogok organ (6). Bako ogé bakal janten hiji faktor résiko tiAlzheimer (7).

Kakandungan jeung bako: naon resiko?

Naha aktip atawa pasip, ngaroko dipikanyaho padahal pisan sareng indung sareng fétusti karbon monoksida tetep deui dibereskeun dinahémoglobin Boh. Hal ieu nyababkeun beurat kalahiran lemah sareng duka kali "pati" di utero sareng taun mimiti kahirupan (8). Sajaba ti éta, éta anak indungna ngaroko nalika dirina reuneuh presents anu rapuh engapan anu langkung seueur predisposition kaobesitas (9, 10).

Karuksakan roko pasip

Entong parantos dihartikeun éta roko pasip tanggung jawab panyakit, sareng maotna 3.000 per taun dibéréana kana éta hal dimana kasakit cardiovascular ngawakilan 2 / 3 kaleuwihan mortality (11). Ieu kudu dicatet yén di nagara-nagara anu parantos bahasa pikeun ngaroko di daérah anu aya anu léngkah, pikeun ngarawat infarction myocardial turunna seukeut ku 17% numutkeun kahiji meta-analysis (Lightwood dkk.), Sarta 19%, nurutkeun meta-analysis kadua (Meyers et al.) (12,13 14). Fenomena ieu henteu mengalong di Perancis, meureun sababnapaparan ka roko pasip parantos sabagean gede kuaplikasi saprak kira-kira lima belas taun hukum Evin (15).