Doa na dijilbab: nyamur mahasiswa "in Saudis" aya hiji skandal di Bélgia

[Social_share_button]

Pidéo anu dikenalkeun disganti salaku "Muslim Saudis", ngawantenkeun neneda di pelataran sakola pidana, nu aya di kuloneun Bélgia ngabéréskeun réaksi nu kuat dina jaringan sosial di nagara éta, Rebo 27 Pébruari. Dina sababaraha hal, kami ningali saurang murid ngagem sabuk palsu bahan peledak. Sutradara ngadegna ngajamin henteu ngarti kontrovérsi.

Video ditémbak di grounds College Paters Jozefieten, ayana di Melle, di propinsi East-Flanders. Ieu lembaga Katolik anu diayakeun unggal taun festival dina minggu "100 days" nyaéta sajumlah poé sésana pikeun mahasiswa dina taun ahir saméméh ninggalkeun sakola sekundér.

Solat palsu sareng sabuk palsu tina bahan peledak

Nagara ieu aya di konteks ieu dina video ieu ditémbak, sapertos sapertos di handap. Aya santri anu ngagem baju anu nyarupaan langganan tradisional Saudi, "sholat" di palataran sakola, dumasar kana parentah imam anu palsu. Di antarana, saurang murid anu gaduh waju hideung bantang palsu pikeun bahan peledak (tina 0'22). Ti 1'01, urang ogé ningali aranjeunna menari, sareng dina 1'12, urang ningali murid "kamikaze".

Dina video di handap ieu, urang ningali katresna anu nganggo kasulitan, dina kelas ayeuna.

"Campuran amalgami, stereotypes sareng rasisme"

Gambar di handap ieu mah ngahasilkeun sababaraha réaksi dina jaringan sosial. Dina video dihandap na, katingal langkung ti 18 000 kali, Zaki Chairi, host radio anu kawentar, Youtubeur sareng pelawak dina Brussel, nyarios éta "campuran amalgam, stereotypes sareng rasis", dina Pondokna, "Islamophobia": "Kuring henteu weruh naha aya muslim di sakola ieu, tapi kuring atoh ngarasa karasaeun pisan pikaresepeun". Anjeunna utamana nyebut netizens nyerat sutradara. ti sakola teras dinyatakeun yén anjeunna "siap sumping ka sakola [pikeun] pikeun nyawalakeun sareng berinteraksi sareng santri".

Seueur pamaké internét nganggepan cara sapertos Twitter atanapi Facebook, netepkeun yén jalma ngora ngayunkeun amalgam antara Islam sareng térorisme.

Pamaké ieu percaya yén video ieu reminiscent tina "blackface", istilah tina kanyataanna pikeun bodas, sangkan janten némbongan saé kawas hideung.

Sababaraha pamaké Internet, kumaha oge, ceuk maranehna henteu ngarti kritikna ieu, percanten yén urang tiasa ngadamel senang jeung seneng-seneng sareng stereotypes.

"Atmosfir karnaval, dimana urang mendakan sababaraha klise"

Tim redaksi urang ngahubungi Paters Jozefieten College. Anjeunna teu ngajawab patarosan urang, tapi ngutus Kami anu berhubungan ditulis ku diréktur Jan De Gendt (ogé katingali dina maranéhanana Facebook):

[...] Saluyu sareng tradisi poe 100, saurang murid nyeusian sorangan. Dina hiji poé, sakumaha wisatawan, dinten salajengna, téma anu dipilih nyaéta taun 20, Rebo nyaéta Saudi Arabia. Atmosfir poe 100 nyaéta atmosfir karnaval, nu hartina aya sababaraha klise. Salila kagiatan ieu, kami henteu ngahina ngahina. Urang nguciwakeun yén saha, di sakola atanapi anu luar luar sakola, karasaeun anu gelokeun ku kagiatan aktivitas ieu 100.

Nilai anu urang cobian nepikeun ka santri urang nyaeta sakola anu Katolik anu tiasa dianggo. Kusabab kitu urang cobian instill ka siswa urang hormat sadaya batur, paduli dmana, sarta kami ngabagéakeun sakabeh jalma anu siap kalibet dina dialog ieu.

Dina kontéks éta, urang baris geura-giru diondang wakil ti masarakat kaagamaan pikeun asup kana dialog sareng santri urang pikeun ngahontal kenden anu langkung saé tur silih ngahargaan.

Di sisi anu sanésna, dina poko sakola henteu acan hapunten dina Jumaah 1er Maret sababaraha dinten salira.

artikel ieu ditulis ku Chloe Lauvergnier (@clauvergnier).