Reliabiliti Taliban di Afghanistan, sakitu legana kanyahoan hungkul jeung Washington

[Social_share_button]

Bari ceramah karapihan anu dijalankeun antara Washington jeung Taliban, basa AS-Afghan ieu diserang ku aranjeunna dina Jumaah di Afghanistan, sanajan salah sahiji isu dialog nyaéta reliabiliti gerakan fundamentalis.

A babak anyar hungkul mimiti, anu 25 Pébruari di Doha, Qatar, antara les AS et les Taliban.Since sababaraha bulan, maranéhna dialog pikeun manggihan kompromi a aimed di tungtung taun konflik 17 en Apganistan. bulan panungtungan, Washington jeung gerakan insurgent, dina kakuatan di nagara antara 1996 na 2001, kungsi parted dina "draft perjangjian" dumasar kana janji Taliban pikeun nyegah nagara dipake salaku dasar pungkur grup téroris kawas al Qaeda babaturan deukeut sajarah maranéhanana di ditarikna échanged'unprochain pasukan AS di wewengkon saprak 2001.

Sanajan kitu, eusi tina diskusi, nu kedah ngahanca 2 Maret sanggeus putus tina sababaraha poé geus cukup opak. "Urang moal negotiate di publik, éta awal hiji prosés panjang," balesan Departemen Propinsi AS nalika probed on zat. Pikeun bagian anak, nu utusan AS pikeunApganistan Zalmay Khalilzad saukur cocog dina ceramah "produktif" atawa laporan "kamajuan", bari recognizing yen eta tetep "teuing gawé" pikeun ngalakukeun.

Dina Doha, Taliban ngarahkeunnana kaayaan maranéhna

A milestone anyar ieu ngahontal minggu ieu ku Taliban kalawan, pikeun kahiji kalinya, ayana di hungkul tina Mullah Abdul Ghani Baradar tabel, ko-pangadeg gerakan fundamentalis. Dirilis dina bulan Oktober of a panjara Pakistani, pamimpin boga pangaruh, nu enjoys rojongan lega dina faksi Taliban, nyadiakeun, ngaliwatan profil na, titipan realibiliti gede mun diskusi lumangsung.

Sanajan kitu, dina serangan Jumaah Maret 1er - diklaim ku Taliban - ngalawan basa AS-Afghan di kidul-kulon nagara, di propinsi Helmand, dimana hiji angka unspecified prajurit AS nu ditempatkeun, threw karusuhan dina ceramah Doha . Ku alatan éta, gerakan fundamentalis mucunghul deui sakumaha niupan panas tur tiis.

"Serangan ieu ngalawan salah sahiji basa pang penting ti nagara, dimana deployed prajurit jeung instruktur AS, cukup simbolis jaminan yén reigns dina jajaran Taliban anu raising kana patok dina wengi nu resumption dialog ", decrypts Wassim Nasr, wartawan jeung ahli dina gerakan jihadist Perancis 24. "The Taliban geus dituluykeun di bulan panganyarna pikeun nyerang soldadu sarta pulisi AfghanSapanjang proses negosiasi, nu aranjeunna ngarahkeunnana kaayaan maranéhanana ka administrasi Trump ieu nyobian pikeun manggihan hiji cara menak kaluar dina krisis ieu. "

Salah sahiji patarosan diangkat ku diskusi ieu persis nu credibility tina Taliban. Anu aranjeunna capablesde tetep Kecap maranéhanana sarta nyadiakeun jaminan, bari AS miharep pikeun ngahontal perjangjian karapihan jangka panjang, nepi ka sanajan ngidinan ka mundur pasukan maranéhanana tiApganistan ? Éta mangrupakeun ide tetep tina Donald Trump, anu enjoys hiji konsensus tangtu dina masalah ieu aya dina administrasi sarta kelas pulitik, sanajan sababaraha patarosan ngeunaan watesan dialog Doha, Ngahontal kacindekan yen perang bakal sajajalan di nagara ieu. Nagara ieu aya di ieu rasa, sarta guna ngahontal salah sahiji janji kampanye-Na, presiden AS - anu malah dikedalkeun volontéde nagancang repatriate sababaraha prajurit 14 000 deployed aya - peupeus tabu ku cara muka hungkul langsung jeung publik jeung Taliban, kawas sagala ngaheulaan Na.

Populasi Afghan téh paduli mulang ka kakawasaan Taliban

Di sagigireun credibility Taliban, Frequentable jadi dina panon ti Washington (sababaraha negotiators ditunjuk ku Taliban anu ditahan di panjara militér AS di Guantanamo), nu ceramah anu dipikaresep titajong kana loba halangan jeung jangkungna pajeulitna konflik éta. Kasusah utama kurangna hungkul antara pamaréntah Afghan jeung Taliban, worries Afghans. Pisan napel gains taun hak, dirékam taun tukang-Na, masarakat sipil takwa éta gerakan extremist nyiar deui maksa-visi ketat na syariah sanggeus ditarikna poténsi AS.

Wewengkon dikawasa ku Taliban.

"Kuring manggihan eta pisan heran jalma anu nyebutkeun yén Taliban henteu 2019 1996 maranéhanana, aranjeunna leuwih sedeng, alatan maranéhna teu dibikeun nepi idéologi maranéhanana, maranéhna neruskeun maksakeun Syariah, kaasup expense awéwé di wewengkon di mana maranéhna aya hadir, sarta serangan neruskeun maéhan ratusan Afghans, "ngécéskeun Perancis 24 Fahimeh Robiolle, dosen di Ena, dosen di ESSEC, sarta universitas di Kabul sarta Teheran, specializing dina badami, manajemén konflik jeung kapamimpinan. The 2018 sataun ieu teh deadliest kantos dirékam keur sipil ApganistanKalayan maotna 3 800, sakitu legana attributed ka Taliban.

Masarakat awam, Washington nembongkeun neruskeun dianggo nuju hiji gencatan senjata seuneu jeung mimiti hungkul langsung antara pemberontak jeung Kabul. Tapi negotiators AS nyanghareupan panolakan ti grup fundamentalis ngabahas langsung kalayan Présidén Afghan Ashraf Ghani, dituduh keur "wayang" tina AS sarta diteundeun kaluar tina ceramah lumangsung di Doha. Keur Taliban, masa depan pulitik nagara jeung babagi kakuatan teu bisa didiskusikeun dugi sanggeus miang pasukan asing ti nagara. Malah leuwih humiliating pikeun Pamaréntahan Afghan pisan ngaruksak jeung Taliban dibahas awal Pébruari di Moscow kalawan anggota anu oposisi kana pamarentahan Ashraf Ghani, kaasup urut Présidén Hamid Karzai anu dipingpin rombongan.

"The Taliban nyobian maksakeun agenda maranéhanana di Washington terus Fahimeh Robiolle. Sacara umum, méméh linggih di sabudeureun hiji méja Negotiating néangan keur ngaleuleuskeun musuh na, atawa Amerika ngalakonan sabalikna kusabab, leuwih ti kantos, Taliban anu dina posisi kuat pikeun dialog, mun maksa di pangaluaran anu hungkul pamaréntah Afghan dina nyanghareupan negotiators AS, jenderal jeung pajabat anu datang ka nawiskeun aranjeunna dina miang baki ti nagarana. "

Hiji pamadegan dibagikeun Chekeba Hashemi, urut diplomat Afghan sarta pangadeg sahiji LSM Free Apganistan, diwawancara ku Perancis 24. "Urang kudu bisa jelas, ieu téh mangrupa ilusi, sabab aya euweuh hungkul, manehna percaya. The Amerika make istilah supados bari maranéhanana nyawalakeun di Doha jeung Taliban, serangan paling deadly anu komitmen dina nagara, cara pikeun extremists mun demonstrate yén maranéhna aya ku gaya. "

Anjeunna terus: "Dinten Amerika geus spent milyaran di nagara ieu, nu maranéhna sempet diintervensi ku Jabar di 2001 mun oust nu Taliban jeung Al Qaeda sanggeus serangan tina 11 Sept., maksudna pikeun mundur ku méré nurani alus, diomongkeun of hungkul maranéhna kaasup pihak otoritas jeung Afghans, nalika kanyataanana maranéhna bakal ninggalkeun nagara dina leungeun teroris di paling total cowardice, kaasup nu masarakat internasional ".

sumber: https://www.france24.com/fr/20190301-afghanistan-taliban-negociations-etats-unis-trump