Jepang Arata Isozaki ngéléhkeun Pritzker hadiah, anu 'Nobel' arsitektur

[Social_share_button]

Arsiték Jepang Arata Isozaki dileler Hadiah Pritzker, dianggap arsitektur anu ngahormat anu pangluhurna, pikeun sadaya sadaya damelan anu mangrupikeun résonansi global samentawis ngambang tradisi satempat.

Leuwih ti éta karya karya 87 taun yuswa 100 ti Palau Saint Jordi, diwangun di Barcelona kanggo Olimpiade Usum Panas 1992, ka Museum of Art Contemporary in Los Angeles, komisi internasional kahijina.

Ti kota di Otai, Jepang nunjukeun karyana ti mimiti, kaasup aula sareng béréndélan médis, sareng perpustakaan préféktur.

"Isozaki mangrupakeun pelopor dina ngarti yén peryogi duanana aya global sareng lokal," ceuk korsi juri, Kaadilan AS Stephen Breyer nyarios Salasa.

"Kanggo sababaraha taun-taun, anjeunna nyobian pikeun mastikeun yén aréa dunya gaduh tradisi panjang dina arsitektur, tapi ngabantosan nyebarkeun tradisi ieu nalika diajar tina sesa dunya," kedalna.

Isozaki mangrupikeun temat 46th Pritzker sareng Arsiték Jepang kanggo nampi ngahargaan ka jalma. Tien Juara nampi medallion perunggu sareng $ 100,000.

Hadiah kasebut baris dileler dina bulan Méi dina upacara di Paris.

Kantor jagoan di Arata Isozaki & Associates, di Tokyo teu gaduh koméntar langsung kana pengumuman.

Isozaki dianggap salah sahiji arsiték Jepang kahiji tos kaserep gaya sareng pangaruh barat di karyana, sareng gaduh sababaraha waktos di kuloneun angkat sareng diajar.

Tapi minat kabudayaan kabudayaan diwujudkeun ku kabudayaan budaya Amérika di Jepang sanggeus Perdebatan II, di kota-kota anu kakara dibérésikeun ku bom udara AS - sabot dikawasaan ku pasukan AS.

Anjeunna resep kana umur dini ku jalan kode estetis anu jelas anu aya dua nagara, sabab manéhna ngahijikeun generasi anyar arsiték Jepang anu ngawangun kota-datarna.