Burkina: kontrovérsi sabudeureun patung di upeti ka Thomas Sankara

[Social_share_button]
A patung di upeti ka Thomas Sankara arouses kontrovérsi di Burkina Faso, mun titik misalna yén Aisyah kedah ditutupan pas diresmikeun, jalma denouncing kurangna siga ka bapa revolusi Burkinabé.

"Afrika Che", assassinated dina kudeta di 1987 sanggeus opat taun di kakuatan, geus jadi hiji ikon ti Pan-Africanism, salawasna sohor ku nonoman of continent jeung immensely populér di nagara-Na.

"Kami ngajempolan lantaran euweuh kasaruaan antara patung jeung bapa revolusi," manehna ngawartoskeun AFP Jerome Ouedraogo, hiji murid ti 23 taun sumping ka didatangan Kemis situs peringatan mana na patung ieu erected di Ouagadougou.

"Kuring bisa ningali dinten lawang na I sumping deui dinten ku sobat anu teu jadi untung, sabab ieu katutupan" kalawan tarpaulin hiji, cenah.

Diumumkeun dina Maret 2 kalawan pomp hébat di sela tina Afrika Pan Festival of Bioskop sarta Télévisi of Ouagadougou (FESPACO), ku ayana presiden Burkinabe Roch Marc Christian Kaboré jeung urut sirah Ghanaian nagara Jerry Rawlings, tugu lima tinggi méter geus sparked kritik ti outset nu.

Sankara anu digambarkeun dina seragam militer nya ku kaptén. Dina badge payudara seragam geus engraved "TOM.SANK".

"Simkuring sadar yen bagian anu kacida penting tina arca ieu teu kasampak kawas pahlawan urang, tapi urang nunjuk kaluar yén ieu téh karya samentara. Éta pisan sababna naha, komo deui, éta patung ieu katutupan pas sanggeus unveiling sarta yén dugi finish taun dua bulan, "dipedar mun AFP Damiba Luc, sekretaris umum ti Komite Internasional tina Thomas Peringatan Sankara.

"Ieu guna cocog bubuka situs peringatan jeung commemoration tina ulang fiftieth of FESPACO nu Présidén Sankara geus breathed dinamika populér sarta internasional, patung ieu diumumkeun samentara" a-t- anjeunna ditambahkeun, assuring yén "karya final alami jeung bisa dipercaya ngagambarkeun fitur raray sahiji pahlawan urang sadayana cinta".

"Urang ménta hampura pikeun sanggeus ngajempolan rahayat Burkina Faso Burkina jeung babaturan na sadayana anu gaduh reueus pikeun Sankara," memohon Kolonel Daouda Traore, anggota panitia, nyebutkeun yen "nu penting nyaeta upeti ka dijieun pikeun kahiji kalina dina Thomas Sankara, situs tina rajapati-Na. "

Numutkeun panitia, artis anu dijieun patung ditinggalkeun di Jerman Rebo kasampak "tina parabot husus" nepi ka rengse patung, anu kudu unbolted minggu hareup bisa balik ka bengkel.

Subyek rajapati of Sankara éta ngaréndéng dina Blaise Compaoré, anu benefited tina pupusna nyandak kakuatan manéhna ngayakeun keur 27 taun dugi ragrag na dina Oktober 2014. Loba nyangka urut sobat ti Sankara, ayeuna di pengasingan di Basisir Gading, tina susunan rajapati Na.

sumber: https://actucameroun.com/2019/03/08/burkina-polmique-autour-dune-statue-en-hommage-thomas-sankara/