Naon TEMPAT awéwé ngeusian aranjeunna dina seni?

[Social_share_button]

paguneman antara Sophie Payen sarta Camille Morineau


Sabaraha awéwé seniman bisa ngaranan? Sugan aya nu apal naon pita dipingpin ku awéwé? Naha urang salawasna kudu nangtukeun "awéwé artis" lamun urang pernah ngomong 'lalaki artis "?

Dina 1989 muncul dina jalan of New York poster. Tembok nempatkeun up ku group of aktivis féminis sarta Girls Gerilya na passers tantangan "Kudu awéwé jadi taranjang nuliskeun Museum Metropolitan? Kirang ti 5% tina seniman ti bagian seni modern nu awéwé, tapi 85% tina nudes nu bikang ".

Dina 21 mimitie Abad, naon tempat ulah awéwé ngeusian di dunya seni? Saeutik lamun salah percaya handapeun-ngagambarkeun maranéhanana di museum. Tapi hayu urang jadi optimis sabab inisiatif keur ngalikeun méré pisibilitas jeung mawa pangakuan kana pamadegan seniman. Rapat kalayan salah sahiji personalities ieu, pangadeg Camille Morineau sadar Association.

Sophie Payen (SP): Anjeun tiasa ngenalkeun diri?

Camille Morineau (CM): Kami ayeuna Diréktur paméran jeung Bondowoso di Monnaie de Paris sarta Présidéneling(Archives Perempuan Artis, Panalungtikan sarta paméran) pakaitna sangkan seniman awéwé ditingali tina 20e abad.

SP: Kumaha tuh nu pakaitna sadar? Di prakarsa anu? Naha? Naon tujuan anjeun, lampah anjeun? Ulah anjeun nawiskeun biasa mun publik atawa ukur keur professional budaya? Dupi anjeun gaduh kantor mancanagara?

CM: The partnership sadar nyaeta heubeul tilu taun. Eta lahir tina salah sahiji pangalaman profésional abdi di 2009 nalika kuring ieu ditawarkeun sutradara sahiji National Museum of Art Modern, Alfred Pacquement, hooking elles@centrepompidou. Kuring diusahakeun sangkan paméran seni féminis saméméhna tanpa sukses. Kuring ditawarkeun ka némbongkeun seniman awéwé jalan dina spasi koleksi permanén museum urang. Ku ngalakukeun latihan ieu, kuring sadar yén kuring henteu boga parabot digawekeun neuleu. Paling seniman I némbongkeun sempet nampi sababaraha publikasi, sababaraha paméran, sababaraha naskah ngeunaan karya maranéhanana; karya ieu miboga moal malah tangtu kungsi ditingalikeun, abdi tinggaleun cagar nu. Ku kituna kuring noticed aréa abu badag kieu sabudeureun seniman awéwé 20e abad salaku arsip nu leungit, nu historien.ne seni moal bisa jalan. Ieu goréng pikeun kuring pakasaban pajeulit kana contextualize aranjeunna, nempatkeun éta ojah, dina sajarah teknologi; eta meureun kungsi discouraged loba. Pikeun ieu awéwé seniman manggihan tempat dina sajarah seni, ieu perlu nyieun parabot nu nempatkeun aranjeunna di seniman lalaki. Kuring geus sawaréh diwaler patarosan wanoh ku nyieun Website a elles@centrepompidouSalawasna aktip, sareng biografi artis, konteks ekonomi jeung pulitik pikeun tiap, wawancara, jenis rojongan inteléktual, teoritis sarta sajarah.
Sanggeus nutup tina paméran di 2011, abdi mimiti ngabayangkeun kreasi alat padet, sustainable, ambisius dina eusina, sarta anu nutupan abad sarta géografi lega. Dina 2013, abdi nyieun kaputusan hese ninggalkeun puseur Pompidou jeung Service Public, pikeun nerapkeun proyék ieu ku méré kuring sarana: Kuring kokotéténgan duit na I mibanda dua taun mun ngawangun alat ieu, hatur nuhun kana komitmen beredar di patron ngadegna urang, nu Chanel Yayasan, Ditambah sababaraha bulan parusahaan Theano panaséhat. Dinten ieu kami boga hiji kantor, hiji tim Hanna Alkema, kapala program sains, Fanny Verdier, dina muatan tina website, sarta administrator Sorana Munteanu. alat nu ayeuna mah sadar tumuwuh kacida gancangna, dina opat program.
Kahiji, hiji alat biographical gambar, nu differentiates kami ti Wikipedia. Sabudeureun haté ieu, program ieu numbu jeung masarakat umum sabab sadar geus aimed dina duanana spesialis sarta masarakat umum. Diantara donatur urang, urang kudu loba, sadar geus memang diwangun ti mimiti kalayan dukungan lalaki, sarta ieu pohara penting pikeun kami. Eta tumuwuh kunjungan musium, poé ulikan atanapi kecap dicokot pikeun masarakat umum nu mikat beuki loba jalma. Jigana aya kiwari anu ngarasa panasaran hébat sarerea kana sajarah seniman awéwé hususna. Keur artis anu hiji profési kawas naon séjén; ngan nu Gaib awéwé téh utamana dramatis. Hiji seniman awéwé anu anyar némbongkeun karyana dina hirupna, lengkep bakal ngaleungit ti circuit pangakuan global perdagangan na: eta moal commented ku kritik jeung sajarah atawa ditingalikeun ku galeri atawa dibeuli ku museum. Ieu wawakil cara rada dramatis sarta sandiwara, anu Gaib anu mangrupakeun prosés nu manglaku ka loba kagiatan sejen tur profesi pikeun awéwé.
Urang beuki nu susuratan (s) mancanagara anu masihan urang informasi ngeunaan paméran, ngirim kami ngaran chercheu-jadi / Rs jeung seniman. jaringan kami téh pohara efektif, éta ngawangun di Salaku seminar kami sarta bengkel, rapat akademik urang, sarta kalawan museum jeung mitra universitas tapi ogé mibanda individu kacida committed, mindeng sukarelawan: babaturan, lega, anu rék nulungan. Contona, dina Venice BiennaleKuring patepung wanoja ngora India. Manehna dijieun hibah ieu panalungtikan pikeun mawa dina chercheu / bakal-Rs na curators di India. Manehna pisan kabetot dina uleman sadar India pikeun round table dina seniman India. Ieu écés ambisi pikeun dianggo jalan pisan internasional, utamana di nagara mana partisipasi bikang hésé pisan dinten na anu sajarah ieu malah beuki poho ti nguap.

SP: Di 19e Abad, dina sababaraha Warta des Beaux-SeniPaul Mantz Berthe Morisot kalangan "rumah tangga tina pelukis" rengking sakumaha maranéhna ngomong "housekeeping". kritik seni ngécéskeun yén seniman awéwé dicét subjék bikang - Jean Renoir dicét subjék tina privasi kulawarga tapi euweuh kritik ventured mun nyarita ka subjék bikang. Atawa "Berthe Morisot dituturkeun Édouard Manet", atawa "Camille Claudel dituturkeun Rodin" tapi pernah jalan sejen bari seniman ieu fed sababaraha, batur. Malah kiwari, Artemisia Gentileschi diréduksi jadi womanhood sarta utamana awéwé diperkosa. Naha urang kaanggo karya seniman AN béda ti nu ti salah sahiji artis? Kumaha teu ngurangan aranjeunna ka masalah gender jeung nunjukkeun pendekatan artistik maranéhanana sarua lalaki di sambungan kalawan isu sosial jeung budaya? Kumaha carana maju ti kaahlian kritis?

CM: The hartosna aya informasi, arsip, kreasi pangaweruh. Ti momen nu historien.ne.s seni tur komisaris kudu informasi sahingga tepat dina seniman ieu, éta bakal atra anu sipatna sakumaha metot sakumaha kolega jalu maranéhanana. Urang bisa ngabuktikeun eta kalawan tulisan, gambar, nganalisa sajarah. Ieu pakakas disebut sadar, ngamajukeun panalungtikan, ngamekarkeun, ajak publikasi, cukup nyieun arsip ieu bakal demonstrate. The historien.ne.s, curators, kritik seni, museum conservat / béas-eur.s bakal sahingga dokuméntasi seniman ieu bakal tiasa ngadamel paméran bakal némbongkeun yén ieu awéwé eksis sarta yén karya maranéhanana nyaéta seru.
awéwé global teu sahingga dipikawanoh tur pisan kadar dina profési maranéhanana, kagiatanana, sarta hususna dina inventiveness maranéhanana. Pamanggih penemuan ieu keur lila, sarta masih kiwari, nampik pikeun awéwé alesan, abdi bakal nyebutkeun, ampir anthropological na psychoanalytical: éta nu awéwé nu tiasa genius a, nyieun hal rada anyar, eta nu nanya nu deeply alamat manusa sarta historien.ne.s. Hiji-hijina jalan pikeun ngabales éféktif sarta megatkeun ngaréndéng ieu nya éta nyieun stock inpormasi, a "data base" salaku urang nyebutkeun kiwari, anu bakal ngidinan chercheu tou.te.s / Rs teh étudiant.es sarta masarakat umum pikeun nyadar yén awéwé sok jadian, kapaksa dorongan kreatif kieu, sarta ogé mangrupa dorongan ilmiah. The "data", nyaeta kakuatan: nu 21e Abad geus weruh teuing ogé. Kuring boga saméméh kuring hiji artikel elmu Nobel. Dimana nu awéwé?Patarosan ieu timbul di wewengkon séjén salaku seni. The hitungan penemuan anu pohara penting sarta eta kudu dibawa dina akar na.

SP: Sababaraha lila artistik némbongan salaku seni "manly" kanggo lalaki. Ieu kasus dina widang patung di 19e abad. Dinten, seniman misalna Anita Molinero et morgane tschiember make beton, awak mobil, sarta sababaraha kritik nangtukeun karya maranéhanana salaku "patung manly". Dina musik, éta hal anu sarua. Dina 19 nue komposer abad diliwatan pikeun kasalahan alam. Dina 2016, awéwé 21 mangrupakeun konduktor 856 pikeun lalaki nurutkeun inohong ti SACD. Naon anu parobahan nyata saprak 19e Abad?

CM: Ieu a masalah pisan kompléks nu mana saluareun kaahlian abdi. Di Perancis, aya masalah budaya jeung atikan di génder. Di Amérika Serikat tumuwuh dina taun 80 Studi génderIeu masih teu kasus di Perancis. Sarta isu gender ieu neruskeun timbul kalawan sababaraha nu naiveté sarua di ahir 19eabad. Ngeunaan kreasi seniman, masih ningali sababaraha karya ti aspék gender nyaeta absurd, bari di sababaraha nagara geus deciphered kumaha gender ngoperasikeun atanapi henteu beroperasi pisan dina karya seniman.
Ti momen hiji nyaeta museurkeun takbir, anu resi seniman ieu, éta pindah kana hal anu ti urutan ti diskriminasi, kayaning isu orchestra nu sahandapeun Kepala teh masalah artistik atawa ngaluarkeun tina manajemen tim na manajemén anggaran. Lamun proyek ngalibatkeun loba duit, hiji manajemen tim badag, proporsi awéwé handap sahingga rada drastis lantaran sual pangabisa maranéhna pikeun ngatur budgets badag. Cahaya tina masalah ieu kurangna cheffes orkestra ieu ogé dijieun anyar sarta ngarasa dibawa ka perhatian rahayat, informasi ieu ngajadikeun bédana a. Deui isu informasi disadiakeun ku masarakat awam, data: statistik jeung émbaran umum dijieun téh cara pohara alus pikeun ngamekarkeun dunya pulitik, ekonomi jeung sosial.
Perancis mangrupakeun nagara duanana pisan slow sarta reactionary on isu ieu tapi ogé nagara nu bisa jadi revolusioner. Candak, contona, paparan nu elles@ dilaksanakeun dina Pompidou Center di Paris, anu pakaitna sadar dijieun di Perancis, sarta kapanggih patrons di Perancis.

SP: Dina 2009, sual kreasi mungkin tina hiji Museum Negeri Awewe di ParisAlain Seban, diréktur di Center Pompidou, ngawaler:

"A musium awéwé sarta génder? Naha henteu? Tapi anjeun kudu ngukur kasusah pikeun ngawangun dinten on widang disiplin ieu, kumpulan-tingkat tinggi jeung rotations biasa ",

nyarios yén

"Mun prakarsa misalna hiji éta muncul, anu Pompidou Center gaduh dina haté nyumbangkeun".

A kempelan seniman bikang ulah ngidinan pikeun manggihan tokoh saeutik-dipikawanoh atawa seniman poho?

CM: A Museum di Washington diwangun tina kumpulan seniman awéwé, ieu alat agung 20eabad tapi janten éféktif dina 21e abad, urang kudu ngalikeun kreasi sarta sosialisasi inpormasi. Cara pangalusna pikeun bersih naon kami seniman awéwé nyaéta pikeun nuduhkeun diversity, pajeulitna, sarta nyieun hiji alat kabuka pikeun panalungtikan, étudiant.es Sateuacan nyieun sadar, Teu sangka ieu leuwih mangpaat nu nyieun koleksi ramatloka, mimiti sabab waragad teuing kurang duit jeung Bréh sabab awéwé anu seniman hadé barengan lalaki di kumpulan musium jeung paméran. Éta leuwih alus pikeun mibanda leuwih awéwé dina kumpulan permanén sarta saimbang luhur awéwé di paméran monographic yén bakti hiji spasi husus. Ieu kudu diteundeun lamun maranéhanana mangrupa spasi intelektual jeung kritis, perlu ngantebkeun henteuna maranéhna dina widang teoritis, kritis jeung sajarah.

SP: Di Amérika Serikat, ti taun 1950, Wilhelmina jeung Wallace Holladay milih hiji kempelan éksklusif seniman awéwé. Di Perancis, aucun.e collectionneu / se-r boga pendekatan sarua. Naha?

CM: Aya sagala sarua di Perancis collector, Floriane de Saint-Pierre, Mana ngumpulkeun jeung seniman awéwé. inisiatif tetep didukung ku nagara mana Perancis lahir elles@centrepompidouna dimana bisa ngamekarkeun sadar. Dia sakabeh nagara di dunya aya geus masyarakat, nempokeun dagang, mastaka dedicated ka seniman awéwé: wanoja geus dikelompokeun pisan mimiti, mimiti dina abad ke. buku nu awéwé seniman / seniman-awéwé (2) nujul kana pendekatan ieu. Ieu widang panalungtikan anu tumuwuh di sadar tur jadi waktos Internasional: pikir ngeunaan sajarah seniman awéwé paméran koléktif. Sadaya ieu geus nyieun pangaweruh ngeunaan awéwé anu dicirikeun kurangna maranéhanana sajarah. Konstitusi koleksi sabenerna ieu dipirig ku kumpulan pangaweruh teoritis sarta ngarasa salah jeung lianna anu sarua metot.

SP: Dina 1987, pasangan nyieun Holladay National Museum of Awewe di Seni ka imah kempelan maranéhna 4 000 jalan. Dina Quebec, Jérman, Vietnam, mangga buka museum dedicated ka awéwé. Di Perancis, saprak 2014, Pierre Soulages, hirup seniman kontemporer, boga na musium. Taun ieu, Camille Claudel, anu maot di 1943, boga anak musium. Naha di Perancis mangrupa musium dedicated ka awéwé éta teu mungkin? Naha di Perancis artis manehna teu boga musium ngan kawas manusa?

CM: Perancis mangrupakeun nagara mana hal ngaganti. Kuring junun ngadamel bubuka Niki de Saint Phalle di Grand Palais. Beuki loba jalma candak jeung ngarojong sual hébat ieu sareng nyieun ditingali. Rada, aya kanggo abdi questioning di tingkat teoritis, tingkat pendidikan tur budaya. Saeutik pisan universitas alamat patarosan ieu - Paris 8, elmu Po et EHESSngalakukeun. diÉcole du LouvrePatarosan ieu meh teu diperlakukeun langsung. studi ieu kurang di lisénsi sakumaha aranjeunna ngaktipkeun étudiant.es nyandak nepi masalah ieu jeung nerapkeun ka sadaya humaniora. Cai mibanda masalah teoritis badag catching nepi ka do na kituna sual ieu teu disiarkeun kana masarakat umum, mangka teu merta dirawat di jero di pencét, jalma teu boga parabot teoritis jeung alamat masalah ieu. Hadé pisan mun éta nyieun kumpulan teoritis, ngamekarkeun parabot kritis kana ngarojong panalungtikan jeung museum, puseur seni, dana régional nu attentive kana zat.

PS: Sedengkeun pikeun seni kontemporer, iwal Beatrice Josse saha, ti janjian na frac Lorraine di 1993, dipigawé hiji karya seni ku awéwé purchasing kawijakan, aya kénéh kiwari persentase karya ku seniman awéwé di kumpulan publik anu pohara leutik dibandingkeun lalaki. Nu hartina padamelan ka alamat ieu nomer konstan? Sababaraha malah ngaku seni parity. Éta konsép lumaku pikeun widang seni?

CM: I ngaidentipikasi beuki loba kolektor swasta anu dedicated ka seniman awéwé kayaning, Perancis, Floriane de Saint Pierre, atanapi Inggris, Valeria Napoleone. Kalawan parabot ukur, hal anu ngarobah keur langsung-béas / eur.s puseur seni tur museum nyaho bisa diawaskeun. The statistik, informasi sarta transparansi téh bungbuahan ieu.
Kirang dipikawanoh seniman awéwé, éta mintonkeun sahenteuna sarta merta urang meuli kirang. Salami tingkat informasi moal jadi sami, aranjeunna moal ngahontal parity. Alat munggaran nya éta nyieun inpo gabungan pikeun maluruh hiji arsip pajeulitna ambéh chercheu-jadi / Rs na étudiant.es bisa manggihan persis tipe sarua inpormasi dina seniman awéwé on seniman lalaki. Lamun henteu, obyektif, teu mungkin.

SP: Sababaraha ngaran ti jaman abad pertengahan geus cageur sakumaha Jeanne Monbaston ou Cornelia Cnoop. Tapi pikeun abad, paling seniman ieu geus dihapus, atanapi karya maranéhanana geus dipaparinkeun ka lalaki - nepi ka ayeuna, éta ieu lila attributed karya fotografer Gerda Taro à Robert capa. Naon anu kasempetan dinten ka rehabilitate seniman ieu?

CM: Kusabab urang teu boga informasi cukup. Tapi najan misalna urang tingali artis Paula Modersohn-BeckerAnjeunna boga cukup paparan pikeun jadi atra ka dulur anu manéhna mangrupa artis hébat. Sanajan kitu, paméran kieu teu bisa lumangsung sateuacan urang boga hiji arsip nyukupan bari ieu salah sahiji ti saeutik seniman geus kungsi na musium mimiti. Sakali informasi dijieun, bukti anu keur sorangan. Ieu bener pikeun ngumpulkeun arsip, informasi pikeun seni nu historien.ne.s mun ngalakukeun pakasaban maranéhanana, yén conservat-Ric / eur.s tiasa ngadamel paméran, sarta tungtungna masarakat umum narima alami seniman awéwé ieu seniman hébat.

SP: Dina Perancis, Sakola of Fine Arts nyaeta jadi pacampur dina 1897 tapi nu awéwé teu bisa ngakses ka bengkel, contests, sarta Mayar kursus bari maranéhanana éta lalaki gratis. Kiwari, biaya pendidikan anu sami pikeun sakabéh. Kusabab 2000 taun, ngeunaan 60% sakola ti lulusan seni rupa téh awéwé. Ieu anjeunna henteu kedah parios dina kumpulan musium sarta ngidinan désainer ngora janten langkung katingali?

CM: Éta masalah konci sejen nyaeta aksés ka atikan. Awéwé geus lila eta palajaran nudes kénéh dinten dasar diajar ngagambar. Tapi ieu teu nyegah eta tina jadi seniman hébat, utamana lamun maranéhanana éta katresna atawa seniman awéwé. Isu kin penting, sabab mangrupa aksés ka atikan. Tur éta acan lantaran kiwari aya loba awéwé di sakola seni boga aksés ka pangakuan sarua. Aya sahingga jenis tahap katilu nu pangakuan ku galeri, museum, kritik seni, sarta eta gumantung kana hiji sual anthropological tina pangakuan kreativitas awéwé.

SP: nilai pasar Maranéhna tetep kiwari nyata handap mun lalaki. Bedana harga nu penting, dina urutan tina puluhan jutaan dollar. Naha nu 21eAbad, karya seniman ieu teu maranéhna leuwih hargana ku kolektor? Naha maranéhna teu datang nyandak tempat di pasar seni?

CM: Ieu hiji ékosistem. The collectionneu-jadi / Rs mésér naon maranéhna / maranéhna terang ti museum jeung galeri. A pasar diwangun ku saing nyaeta un.e collectionneu-se / r ngalawan sejen, kamar jualan dimana diperlukeun padding kaluar kacukupan. Jigana batur kawas Asep Clark harga anu geus dironjatkeun tenfold di genep atawa tujuh taun. Kitu ieu téh hiji hal anu bisa ngarobah rélatif gancang, sarta nyekel ieu sabanding jeung kreasi, informasi, pangaweruh. Leuwih dipikanyaho ngeunaan seniman ieu awéwé, beuki nempokeun kalayan publikasi sarta naskah, tambah rating maranéhanana ngaronjat. Kuring deeply percanten kreasi informasi jeung kreasi nilai, kaasup ajén pasar.

(1) http://www.awarewomenartists.com
(2) seniman awéwé / seniman bikangna Catherine jeung Elizabeth Gonnard Lebovici.

artikel mimitina mucunghul dina blog Sophie Payen - Unak Art Tuturkeun kuring "Unak Little tina seni"! Pikeun dua taun, abdi nulis carita pondok sakumaha runtuyan eta mangka éta unsung tur handap sudut nempoan kuring dina seni dipaling ... Abdi oge ditranskripsi rapat abdi kalayan seniman sarta aktor budaya di " Dialogues seni "Dimana maranéhna nembongkeun perspéktif maranéhanana dina seni. Senang bacaan.