Aljazair: Bouteflika waives neangan mandat a 5e

[Social_share_button]

Saatos 20 taun di kakuatan, Presiden Aljazair, pisan ngaruksak ku stroke a, ngomong yén manéhna moal bakal ngajalankeun pikeun istilah kalima.

Kalawan 90% tina undian satuju, sora populér nyaéta plebiscite leres. Laun, anu maquis emptied na 6 000 lalaki iklas turun leungeun maranéhanana. Hukum pangampunan bakal diadopsi dina Séptémber 2005 jeung nyoko hiji téks kadua, "Piagam pikeun Peace na Nasional rekonsiliasi" nyadiakeun keur santunan pikeun kulawarga anu ngiles sarta bantuan pikeun maranéhanana teroris. Taun di handap, ampir 1 500 Islamists disabit terorisme nu dileupaskeun tina panjara. Overwhelmingly disatujuan ku referendum (97% dina ni'mat), piagam nu jaminan mayar sadaya pasukan kaamanan Aljazair, paduli kejahatan komitmen. Lamun ukuran ieu diuk popularitas Présidén Aljazair, aranjeunna teu nangtukeun tanggung jawab tina massacres, dina henteuna panalungtikan. Gantina, maranéhna ninggalkeun muka lega sual puluhan rébu leungit, masih ngabogaan beurat dina nurani anu Algerians.

Soldadu mecat

Kalawan sukses pulitik undeniable ieu, Abdelaziz Bouteflika, ulang kapilih triumphantly di 2004, reformasi beurat kadua nya. Anjeunna henteu ragu piceun tina kakuatan jendral militér utama, malah jelema anu kungsi acan dibawa ka kapersidenan dina 1999, tapi kapaksa kiwari salah mun ngahalangan kakuatan mutlak-Na. Présidén bakal baranahan skenario sarua sababaraha bulan saméméh 2014 presiden, redesigning nu kepala suku teh jasa kecerdasan kuat AKAL Department na Kaamanan (Drs), nu kungsi acan dipaké gelut ngalawan terorisme asup jantung lembaga nagara urang.

Hiji pamuter régional penting

meunangna militér ngaliwatan Islamists Aljazair, rojongan pakarang kana Front Polisario, anu Sahara Kulon ngalawan rival Maroko, migawé bareng kalayan Jabar dina merangan aksi teror, atanapi diri (sanajan rékaman tina maotna 66, Ed) tina disandera tina situs gas di Amenas, Aljazair urang Bouteflika geus mecenghul leuwih dékade panungtungan salaku hiji kakuatan régional indispensable, kaasup nyetak tampikan nya ku sagala gangguan asing kana taneuh na.

Nurutkeun kana 2018 laporan ti Institute Internasional pikeun Peace Panalungtikan (SIPRI), Aljazair ngawengku nu importir 7e-panggedena pakarang konvensional di dunya (3,7% tina ekspor dunya), utamana kusabab éta lomba leungeun keur waged antara Algiers na Rabat. Pakarang nu kadangkala dipake keur represi internal. Antara April 2001 na 2002, dina kurun waktu "rekonsiliasi nasional", tentara Aljazair represses dina karusuhan identitas getih nu peupeus kaluar di Kabylie, dipikawanoh salaku "Hideung Spring": leuwih 120 Kabyle demonstran téh tiwas, 5 000 luka.

Kaayaan darurat

Diadopsi di 1992, anu ukuran prohibiting sagala gathering asalna otorisasi na arrests sawenang, nami gelut ngalawan Islamists. Resmina diangkat dina 2011 Pébruari, kaayaan darurat aya dina kanyataan masih dina gaya di nagara éta, nyata ngahalangan kabebasan pikeun demonstrate jeung katuhu pikeun nyerang. Dina istilah kabebasan pers, Abdelaziz Bouteflika, dina pamilihan kahijina, dikedalkeun komitmen na hormat keur kabebasan éksprési.

Najan kitu, salaku recalled Wartawan tanpa wates, anu nyimpen Aljazair di 136e 180 rank on ranking dunya nya ku kabebasan 2018 pencet, kabebasan informasi di Aljazair tetep handapeun ancaman serius ti 2014 presiden panungtungan. "The otoritas neruskeun konci bentang média ngaliwatan strangulation finansial ti média," nyebutkeun LSM. "Dina tekenan ékonomi jeung hukum, wartawan jeung média anu berjuang pikeun minuhan misi maranéhanana. "

Sacara politis, Présidén Bouteflika nyokot deui di 2005 pihak sajarah Pambébasan Front Nasional (FLN, urut pihak tunggal), anjeunna diangkat Presiden. éta FLN lajeng ngagabungkeun nu Rally Nasional Démokratik (RND) sarta Gerakan Islamist of Society pikeun Peace (MSP) nyieun "satru présidén", anu koalisi pro-Bouteflika meunang législatif pikeun 2007 na 2012. Sanajan kitu, pamilu kasebut ditandaan ku kacurigaan tina panipuan, sarta partisipasi pisan low. Sajaba ti éta, aya pluralisme asli, sadaya pihak keur dituduh keur ko-opted ku pamaréntah.

Najan impossibility for mun manehna neangan mangrupa istilah katilu, Bouteflika téh acan ka ngajadikeun amandemen UUD guna 2008 nangtung pikeun pamilu 2009 April. Anjeunna meunang ku skor anyar "final" 90,24% tina sora éta. Dina 2014, presiden, geus ngaruksak ku stroke henteu campaigning. peran ieu tumiba ka Perdana Menteri Abdelmalek Sellal.

Ékonomi: minyak jeung korupsi

Aljazair boga misfortune janten euyeub. Manehna teh produsen 3e atah tinaAfriqueproduser 9e jeung gas di dunya. akun hidrokarbon pikeun leuwih 95% tina pendapatan luar nagara jeung nyumbang kana 60% tina APBN. Ku kituna, revenues minyak ogé subsidizes suluh jeung cai sarta kaperluan dasar, wewengkon tina kaséhatan sarta perumahan. Jeung harga luhur hiji tong atah mangsa dékade 2004-2014 Abdelaziz Bouteflika geus dibuka karya umum éksténsif (Algiers metro, wétan-kulon raya atawa bendungan Beni Haroun) jeung junun deleverage nagara (hutang éksternal anu kirang ti 2% ti PDB, Ed). Présidén Aljazair oge nyokot maen judi di muka nagara ka pausahaan asing.

Masalah, pamarentah Aljazair geus disadiakeun lolobana kontrak utama. Ku kituna, catetan présidén bakal tarnished ku sababaraha skandal korupsi badag skala. Concealment of embezzlement tina wasta Perbankan Khalifa wahyu tina pembayaran ti milyaran dollar di suap dina sambungan kalawan kontrak jeung parusahaan minyak nasional Sonatrach, bisnis proliferasi di ieu sektor konci, mimilukeun rombongan présidén urang, baris ngagambarkeun ditahan na on urusan strategis nagara ... jeung korupsi nyebar di gempungan kaayaan. taun ka tukang, Transparansi International rengking Aljazair mun 105e up on nagara 180 on korupsi.

Tapi ékonomi, nu tetep ditandaan ku intervénsi kaayaan kuat, geus pencét teuas saprak 2014 ku ragrag harga minyak. Tungtung 2018, Internasional Krisis Grup ditiup teh bells alarem, nyebutkeun yen reformasi nya urgent jeung diversify ékonomi jeung miélingkeun yén sanajan nu "recovery harga minyak, krisis ékonomi bisa pencét nagara saprak 2019" . Aljazair boga geulis keur salah sahiji nagara richest di Afrika, populasi nyaeta terus impoverishment kaliwat abad saparapat. 30% tina kirang ti 25 taun Algerians anu pangangguran kiwari, kaasup lulusan senior: poténsi "bom sosial".

spring aborted

Aljazair teu acan luput ku Spring Arab. Mimitian 2011, kawas tatanggana Tunisia maranéhanana, dina Algerians sabab butuh kana jalan mun pamenta kaunggulan kaadilan sosial. Dina respon, Présidén Bouteflika injects sababaraha 24 miliar dollar pikeun hadé ngimbangan staf jeung ngabantu nonoman. Mun anjeunna manages mésér karapihan sosial, Aljazair Présidén ogé enjoys nu trauma salawasna lincah di populasi tina "dékade hideung" terorisme.

Taya robah

The mundur tina Abdelaziz Bouteflika manehna bisa muka era anyar pulitik di Aljazair? Jauh ti dinya, kusabab kurangna alternatif nyata luar sistem. Ieu dina kanyataanana dua puluh taun salaku grup iman bebas pulitik sarta séjén pihak anu ngabuktikeun lengkep marginalized di Aljazair di ni'mat Bouteflika clan. pitfall sejen, anu stranglehold sahiji "generasi kolonial" na nya "politicking Bintara" dina politik, jeung detriment jalma ngora, anu ngabentuk 70% tina populasi nagara jeung teu ngalaman perang kamerdikaan. Ku kituna, saméméh pengumuman tina pangsiun-Na, lawan utama Abdelaziz Bouteflika éta sejen Ali Benflis, urut Perdana Mentri ... Abdelaziz Bouteflika.

Source :https://www.lemonde.fr/afrique/article/2019/03/10/la-tunisie-sous-le-choc-apres-la-mort-de-onze-bebes-dans-un-hopital_5434118_3212.html