Ieu buana Afrika keur dibeulah dua?

[Social_share_button]

Liburan sababaraha kilométer anu nembe nembe di Kenya mere bukti salajengna anu benua Afrika bengkahna dina dua leuwih gancang batan disangka.

Urang pasti kedah ngadamel gagasan yén buana Afrika antukna bakal dibeulah jadi dua. Ieu prosés alami sarta bakal nyandak seueur jutaan taun sateuacan aya bobogohan definitif. Najan kitu, dina perkara geologi pang anyarna nunjukkeun yén prosés ieu leuwih gancang batan mantenna mimitina, anu ayeuna-terjemahan lumangsung di Kenya kidul-kulon, aya di wilayah Narok, katutupan Maret dina Maret ku hujan anu parantos ngagampangkeun erosi. Ti jerona ampir méter 15, manéhna motong jalan rongéng ka Mai Mahiu:

Dina kira-kira lima puluh juta taun, opat nagara di Tanduk Afrika (Somalia, satengah tina ioptiopia, Kenya sareng Tanzania) diharepkeun misahkeun ti Afrika pikeun ngabentuk buana anyar. Tapi, tanda awal sebaran ieu parantos katingali jelas.

Numutkeun ku David Adede, saurang géologi dikutipan di British koran The Independent, ilmuwan anu geus dipikawanoh pisan anu piring tektonik Afrika dipisahkeun ti pelat Somali di tingkat Great Rift Valley, fenomena géologis nu ngalegaan tina laut Beureum dina Zambezi, dina langkung ti 6 000 km sareng 40 ka 60 km dina rubak.

Unggal taun, piring Somali ngalir jauh ti milimeter 45 tina piring Afrika. Ku kituna, ti 10 kana 50 juta taun, dua pelat ieu bakal dibisahkeun, siga pulo Madagaskar dipisahkeun ti Afrika 110 juta taun ka tukang.

Sumber: https://en.sputniknews.com/sci_tech/201804021035773563-africa-division-continents/