Lalaki richest sadaya waktos

[Social_share_button]

Jeff Bezos, pangadeg Amazon, teh lalaki richest di dunya, nurutkeun daptar billionaires 2019 diterbitkeun ku majalah Forbes. Ku pakaya kira 131 miliar dollar (76 000 miliar FCFA), anjeunna teh lalaki richest dina sajarah modern.

Tapi teu ka lalaki richest sadaya waktos.

judul anu mana anu ka Mansa Musa, raja tina Mali Kakaisaran abad 14ème, nu éta sangkan euyeub yén sumbangan berehan na geus ancur ékonomi tina hiji sakabéh nagara.

"Rekening kontémporér sahiji kabeungharan Musa anu jadi endah éta ampir teu mungkin keur ngawujudkeun sabaraha anjeunna euyeub tur kuat," ceuk BBC Rudolph Butch Ware, profésor gaul tina sajarah di Universitas California.

Mansa Musa éta "richer ti saha wae," wrote Jacob Davidson ngeunaan raja Afrika, anu Money.com situs 2015.

Dina 2012, AS situs selebritis Net Worth geus diperkirakeun pakaya na di 400 miliar (233 000 miliar FCFA), tapi sajarah ekonomi satuju yén kabeungharan nya teu mungkin keur ngitung.

The 10 nu lalaki richest sadaya waktos

  • kabeungharan untold Mansa Musa (1280-1337 raja Kakaisaran Mali)
  • Augustus Caesar (AD-AV 63 14, Romawi kaisar) 4,6 triliun dollar
  • Zhao Xu (1048-1085, Kaisar Shenzong Song Cina) kabeungharan untold
  • Akbar I (1542-1605, kaisar ti Dinasti Mughal India) kabeungharan untold
  • Andrew Carnegie (1835-1919, industrialis Skotlandia-Amérika) 372 miliar
  • John D. Rockefeller (1839-1937, Amérika bisnis tycoon) 341 miliar
  • Nikolai Alexandrovich Romanov (1868-1918, Tsar Rusia) 300 miliar
  • Mir Osman Ali Khan (1886-1967, pangeran India) 230 miliar
  • William nu Conqueror (1028-1087) 229,5 miliar
  • Muammar Gaddafi (1942-2011, pamingpin Libya) 200 miliar

Sumber: Money.com, selebritis Net Worth

The "raja" di emas

Mansa Musa lahir di 1280 dina kulawarga daulat. lanceukna, Mansa Abu Bakar maréntah kakaisaran teh dugi 1312, nalika anjeunna turun tahta mun balik kana hiji ekspedisi.

Numutkeun sejarawan Siria abad fourteenth Shibab al-Umari, Abu Bakar ieu obsessed jeung Samudra Atlantik sarta sakuliling-Na. Anjeunna bakal geus embarked on hiji ekspedisi ku armada of 2 000 kapal na rébuan lalaki, awéwé jeung budak. Éta kabéh musna, pernah balik.

Sababaraha, kawas telat sajarah Amérika Ivan van Sertima, pikir maranéhna geus ngahontal Amérika Kidul. Tapi euweuh bukti eta.

Atoh, Mansa Musa diwariskeun karajaan mana anjeunna geus ditinggalkeun balik.

Copyright gambar Getty Images
gambar caption Mansa Musa ngumbara ka Mekah ku kapilah tina lalaki jeung budak 60 000 12 000.

Dina kakuasaan Na, Karajaan Mali geus dipelak considerably. Anjeunna dianéksasi 24 dayeuh, kaasup Timbuktu.

Karajaan ngalegaan leuwih ngeunaan 3 000 kilometer ti Samudra Atlantik nepi ka ayeuna Niger ngaliwatan Sénégal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Gambia, Guinea Bissau, Guinea jeung Basisir Gading.

Salian extent darat hébat ieu, nya kungsi sumberdaya hébat kawas emas jeung uyah.

Dina pamaréntahan Mansa Musa, Kakaisaran Mali digambarkeun ampir satengah tina cadangan emas tina Dunya Kuna, nurutkeun The British Museum.

Sarta sakabeh emas nu belonged ka raja.

"Salaku raja, Mansa Musa miboga aksés ampir taya kana sumber tina khasanah paling mulia di dunya abad pertengahan," ceuk BBC Kathleen Bickford Berzock, spesialis di seni Afrika ka Blok Museum of Art, Northwestern Universitas .

"Puseur bisnis Mayor, anu traded dina emas jeung komoditi sejen, nya oge di wewengkonna. Sarta anjeunna Drew kabeungharan, "manehna ditambahkeun.

Perjalanan ka Mekah

Sanajan Kakaisaran Mali miboga jumlah misalna emas, karajaan sorangan teu weleh dipikawanoh.

Anu robah nalika Mansa Musa taat Muslim, mutuskeun mun balik kana jarah ka Mekah, ngaliwatan gurun Sahara jeung Mesir.

Copyright gambar Getty Images
gambar caption Perjalanan ka Mekah geus mantuan mawa Mali jeung Mansa Musa - a photocopy tina kartu Atlas Catalan 1375.

raja bakal geus ditinggalkeun Mali ku kapilah tina lalaki 60 000. Anjeunna nyandak sakabéh pangadilan na karajaan tur na pajabat, prajurit, griots, padagang, onta jeung budak 12 000, kitu ogé embé jeung domba keur eupan.

Ieu sakumaha lamun sakabeh kota nyebrang gurun.

Hiji kota anu pangeusi, keur budak, anu diasah di brocade emas jeung sutra Persia finest. A saratus onta di ngerek, unggal onta mawa ratusan pon tina emas murni. Hiji acara nyata.

Jeung nu lamun kapilah nu ngahontal Kairo maranéhna bener bisa némbongkeun kabeungharan tur opulence maranéhanana.

The kacilakaan tina emas tina Kairo

Mansa Musa ditinggalkeun Kairo hiji souvenir memorable al-Umari, anu dilongok kota 12 taun sanggeus raja Malian, recounted kumaha pangeusi of Kairo anu ngawangkong ngeunaan anjeunna.

Anjeunna generously disebarkeun emas di Kairo anu na tilu-bulan tetep geus ngurangan harga emas di wewengkon salila 10 taun, ruining ékonomi.

AS parusahaan SmartAsset.com percaya yén alatan depreciation tina emas, haji Mansa Musa nyababkeun karugian ekonomi ngeunaan 1,5 miliar dollar AS (ampir 900 miliar FCFA) ngaliwatan Tengah wétan.

Dina cara imah, Mansa Musa geus ironed ku Mesir jeung nurutkeun sababaraha, anjeunna diusahakeun pikeun mantuan ékonomi ku nyoplokkeun bagian tina emas ti sirkulasi dina ongkos injeuman tina interest exorbitant ti lenders Mesir. Batur ngomong ieu kitu spent yén manéhna leuwih emas.

Lucy Duran, tina Sakola Afrika sarta Studi Oriental di London, ceuk yén griots Malian, storytellers sajarah, hususna, resented.

"Anjeunna masihan jadi loba emas Malian sapanjang jalan anu [griot] teu resep nyéwa deui dina lagu maranéhanana lantaran pikir eta geus squandered daya lokal luar tina kakaisaran teh", ceuk éta.

A jawara atikan

Teu aya ragu eta Mansa Musa spent atanapi wasted loba emas on Munggah Haji-Na. Tapi generosity kaleuleuwihan ieu ogé Drew perhatian dunya.

Mansa Musa kungsi sacara harfiah nempatkeun Mali jeung dirina dina peta. Dina peta Catalan Atlas 1375, teken hiji Raja Afrika anu linggih dina tahta emas dina luhureun Timbuktu, nyekel sapotong emas di leungeun-Na.

Timbuktu janten hiji Eldorado Afrika, sarta jalma datang ti deukeut jeung jauh nyandak katingal a.

Dina abad ke, kota masih miboga status leungit kotana legendaris emas di ahir dunya, hiji lantera pikeun hunters harta jeung penjelajah Éropa. Jeung éta, dina bagian nuhun badag kana exploits of Mansa Musa, 500 sababaraha taun ka pengker.

Copyright gambar Getty Images
gambar caption Mansa Musa commissioned masjid nu kasohor di Djinguereber 1327.

Mansa Musa mulih ti Mekah kalawan sababaraha sarjana Muslim, anu turunan nabi Mohammed jeung pujangga Andalusian jeung arsiték ngaranna Abu Es Haq es Saheli, anu lega dipikawanoh pikeun sanggeus dirancang ti masjid Djinguereber kawentar langsung.

raja bakal geus dibayar keur pujangga nu 200 kg emas, 8,2 juta (4,7 miliar FCFA) dina duit dinten ieu.

Salian encouraging kasenian jeung arsitéktur, manéhna ogé dibiayaan literatur jeung diwangun sakola, perpustakaan jeung masjid.

Timbuktu pas jadi puseur atikan jeung jalma ti sakuliah dunya keur diajar teh Sankore Universitas hareup.

Raja jegud anu mindeng credited geus dimimitian tradisi atikan di Afrika Kulon, sanajan carita kakaisaran na tetep sakitu legana kanyahoan luar wewengkon.

Saatos pupusna Mansa Musa 1337, dina yuswa 57 taun, putrana diwariskeun kakaisaran, tapi éta teu bisa ngajaga persatuan na. kakaisaran nu ieu dibagi kana nagara bagian leutik sarta ahirna ambruk.

Datangna telat tina Éropa di wewengkon precipitated tumiba ahir kakaisaran teh.

"The sajarah ti jaman abad pertengahan masih lega dianggap salaku jujutan Kulon," nyebutkeun Lisa korin Graziose, diréktur di Blok Museum of Art, dijelaskeun naha sajarah Mansa Musa henteu dipikawanoh lega.

"Lamun bangsa Éropah kungsi anjog dina jumlah badag dina waktu Musa, kalawan Mali di luhureun kakuatan militér jeung ékonomi anak, gaganti sababaraha ratus taun engké, hal bakal ampir pasti geus béda," ceuk Rudolph Butch Ware tina University of California.

Sumber: https://www.bbc.com/afrique/region-47540332