Sapuluh taun sanggeus éta skandal Edison Chen, naon Hongkong geus diajar kana nyiksa seksual dumasar gambar?

Ku Cherry Ng

Nalika skandal gambar Edison Chen dijieun headline di Hong Kong aya leuwih ti sapuluh taun, abdi 11 taun, rada puzzled ku naon kuring nempo dina média urang.

Abdi a kipas tina Gillian Chung, sarta Abdi émut ngabogaan rarasaan nu ieu ganjil manehna kapaksa ngahaturkeun sarta ngalaman loba konsékuansi profésional pikeun henteu ngabogaan dipigawé nanaon salah. Kuring hayang ngomong hal ngeunaan eta, tapi kuring éta gadis of 11 taun, saeutik teuing obsessed jeung béntang pop. Teu sangka taya sahijieun cared ngeunaan naon ieu kuring nyebutkeun. Ku kituna kuring diteundeun jempe.

Tapi moal poho ngarareunah Kuring ngarasa lamun kuring ngadéngé hal kawas "salaku rumaja, éta modél dahsyat keur jalma ngora," "manéhna hiji jelema bodo mun ngantep anjeunna nyandak gambar ieu "jeung pangalusna," kumaha wani manehna gaduh sex? "!

Kuring ngahurungkeun na I boga patah hati yén Aisyah kedah persecuted ku masarakat yén blames korban teu salah. Taun diliwatan sarta Gillian ayeuna happily nikah sareng karir séhat. Kuring hayang mibanda sagala haté kuring yén Aisyah kapanggih karapihan sanggeus jaman ngagalura ieu hirupna.

Edison Chen

Edison Chen. Poto: Wikicommons.

skandal ieu geus relegated kana pangkat hiji Playboy euyeub bencong anu geus miboga sababaraha urusan jeung awéwé kawentar. Ieu réngsé kalawan kalimah panjara dalapan bulan dina formulir pathetic "aksés ka komputer nganggo hajat jujur ​​atawa kriminal" kanggo technicians komputer anu geus ditangtukeun jeung medar gambar. Perusahaan wanoh adzab ramo na censored solely on Mr. Chen, keur na pergaulan .

Tapi dimana ieu teh sawala dina tatu ngalaman ku urang aub? Geus éta nu pernah sadar yen rasa panasaran grotesque maranéhna pikeun hoyong ningali hiji selebritis taranjang tanpa idin nya éta morally salah? Sabaraha geus parusahaan diajar ngeunaan "idin"? Naha urang malah mikir kajadian salaku "nyiksa seksual"?

Kami geus neglected rahayat dosa kungsi diala illegally ieu gambar seksual swasta, jelema sempet disebarkeun teh jeung urang diundeur jeung ditempo Pictures of taranjang (19659004). Di handap ieu mangrupakeun jenis kagiatan dilumangsungkeun tanpa idin subjék gambar ieu, kaasup Chen. Ieu jenis aktivitas nu urang kudu kiwari digolongkeun dina "nyiksa seksual dumasar gambar" kategori.

"Nyiksa Sanggama dumasar gambar"

nyiksa seksual dumasar gambar aya dina continuum a, ngawengku loba bentuk béda kagiatan. Dina kajadian Edison Chen, IBSA ieu manifested ku 1) hiber, 2) sosialisasi nonconsensual na 3) nempoan swasta Gambar seksual nonconsensual. jenis séjén kaasup "upskirting", "dendam porno" extortion seksual, pendaptaran tina narajang seksual na "photoshopping sexualized".

Gillian Chung

Gillian Chung. Poto: Wikicommons.

nyiksa seksual na personalities dumasar gambar

Naon unik kana kajadian Edison Chen skandal atawa "Hacking" tina 2014 di Hollywood téh jenis spectator mental kuring disaksian nalika personalities aub. Loba dirasakeun otorisasi pikeun ngundeur tur nempo gambar ieu saukur kusabab mata pelajaran éta inohong umum.

Kaula mah di dieu pikeun ngabahas legality tina kalakuan neuteup Kuring coba ngartos naha jadi loba jalma ngarasa éta morally ditarima pikeun ngalakukeunana, nyaho yén gambar kasebut ditangtukeun tanpa idin.

Aktris Jennifer Lawrence, korban salamet tina skandal 2014, ceuk dina wawancara kasombongan Fair Gambar ieu, Anjeun perpetuate a ngalanggar seksual. Anjeun kudu ngadegdeg ku éra. Malah jalma Kuring nyaho jeung Abdi resep ngomong, "Oh, enya, kuring melong gambar." Kuring moal meunang ngaganggu, tapi di waktu nu sami, abdi ngawartoskeun sorangan yén kuring geus teu ngawartoskeun Anjeun Anjeun bisa nempo awakna taranjang abdi. "

Tiap jalma enjoys kapamilikan légal tina awakna sorangan na naon nyieun. Kituna, urang téh dijudulan laksana bakal bébas urang jeung ngawétkeun kami tina sagala palanggaran kakuatan urang pikeun milih hal sakumaha intim conggah salaku awak taranjang urang atanapi meta seksual swasta urang.

Urang kedah bebas keur ngabedakeun atanapi henteu, atawa naon extent, urang ngawanohkeun diri urang sorangan, sarta ieu ngawengku saha et dina kaayaan kumaha .

Contona, nalika saurang aktor anu sukarela milu dina pilem ngalibetkeun nudity, aktor geus sapuk pikeun mintonkeun bagian awakna dina kaayaan dikawasa ku nu manéhna nyaman.

Ngan kusabab pamaén mangrupa "sakabéh diungkabkeun" dina tampilan hartina ku euweuh hartina "lisénsi" ieu dibérékeun ka nyeratna. publik pikeun ngundeur tur nempo gambar seksual swasta nu aktor geus pernah sapuk babagi kalawan umum. Idin teu hiji dangong atawa emosi, tapi kaputusan individu dina unggal hal.

Jennifer Lawrence

aktris Amérika Jennifer Lawrence. Photo: Gage Skidmore / Flickr

The kasopanan dawam Kami ngabejaan yen urang kedah hormat kaputusan maranéhanana, sanajan anjeun teu kantos sapatemon gambar matuh. Meureun anjeun mikir yén alatan ti dukungan ti subjék, rasa hukum publik diwenangkeun anjeun nempo gambar ieu, kusabab karya maranéhanana merlukeun éta ngajual gambar na awakna di publik atoh.

Tapi kabeneran sabenerna Gillian sorangan ceuk eta ieu tempo maehan maneh jeung ampir ditinggalkeun showbiz nu. Taya hiji meunang dipaké pikeun nu integritas fisik dilanggar ku cara ieu.

Nalika karuksakan geus rengse, ayeuna teh rengse. Aya leresan menak nalika karuksakan geus inflicted dina mangsa-salamet kasus nyiksa seksual.

Tur éta bener disheartening ningali kitu loba jalma - na anu ngawengku media na paparazzi - diperlakukeun salaku insiden sapertos panongton sohor ku IBSA. : Lamun humiliation seksual jadi jenis hiburan pangperangan tur umum. Teu kontroversial disebutkeun yen salaku masarakat urang geus némbongkeun euweuh empati ka Gillian sarta séjén korban-salamet.

Hal ieu ngajadikeun 10 taun na mah teu mikir urang geus rengse nanaon saprak ka katuhu wrongs urang. The méntalitas "ngawangun kabagjaan dina sangsara batur" masih prevails.

Kuring keukeuh dimimitian ku syahadat, sarta meureun anjeun bisa ngalakukeun sami: Kami hiji antek. Kuring geus teu cukup rengse. Kuring éta kejem jeung goblog, sarta Aku bener punten pikeun tiap mangsa-salamet ti séri ieu acara traumatis.

Artikel ieu mimiti mecenghul di https://www.hongkongfp.com/2019/04/07/10-years-edison-chen-scandal-hong-kong-learned-image-based-sexual-abuse/