Patempuran antara pasukan pakarang nu Sit-di di Sudan

Les manifestants fuient les gaz lacrymogènes le dimanche 7 avril 2019

Copyright gambar
tépa

gambar caption

Para demonstran ngungsi gas cimata Minggu kukituna bahannana tiasa dipaké deui sapeuting.

Elemen ti tentara Sunda acted ngajaga para demonstran di Khartoum sanggeus pasukan kaamanan kungsi dipecat gas cimata mun bubarkeun a Sit-di di bulk, nurutkeun eyewitnesses.

Prajurit diusahakeun ngajalankeun truk firing gas cimata, wengi kadua protes diuk-di nelepon pikeun pengunduran diri Présidén Omar al-Bashir.

Para demonstran ditéang panyumputan dina wangunan Angkatan Laut, saksi ngomong bari tegangan antara pasukan pakarang geus kakeunaan.

Bashir Saméméhna, maranéhna nampik nelepon pikeun pamaréntah peralihan.

Hiji nu mrotes ngawartoskeun BBC urang program Newsday yén sababaraha truk anjog sarta mimiti firing gas cimata tur amunisi hirup di rébuan jalma di demonstran di ibukota Sunda.

Manehna ngomong yen tentara éta mimitina nétral, tapi lajeng diusahakeun ngudag gaya kaamanan.

Ieu henteu dipikawanoh anu gaya kaamanan, tapi Fergal Keane, sirah Afrika BBC redaktur nyebutkeun yen informasi nu nunjukkeun kaasup umur

saksi ceuk pasukan kaamanan balik pikeun serangan kadua jeung nu urang tuluy lumpat ka fasilitas Angkatan Laut pikeun panyumputan shooting berkepanjangan.

Copyright gambar
] AFP

gambar caption

Hiji wahana tentara pas ku demonstran deukeut markas militér Senén isuk.

Ali Ibrahim, anu Sunda Association of Profesional (Spa), nu diayakeun acara, ngawartoskeun agénsi warta Astuti Muhtar anu satuan militer kungsi dipecat dina hawa keur mencegah pasukan kaamanan pikeun bubarkeun sit- nu di.

laporan Unconfirmed geus dilaporkeun. korban ti adegan. A video dina média sosial némbongkeun démonstran nyumput tukangeun tembok nalika nembak anu mawi.

Hiji nyicingan hiji kabupaten lokasina 5 km (3 km) ngawartoskeun Reuters nu luh gas bisa dirasakeun di dinya.

Markas tentara jeung Agence Perancis-Presse dicutat saksi yen tentara kungsi deployed pasukan sabudeureun wangunan jeung erected barricades di jalan deukeut dipager jeung. Niat ti tentara pikeun acara éta tetep can écés.

Menteri Penerangan, Hassan Ismail, ngomong démonstran luar markas geus "tuntas cleaned" na yén aparat kaamanan éta "konsisten tur gawé bareng énergi positip jeung harmoni."

Babagian pakarang?

Analisis James Copnall, urut nu susuratan BBC di Sudan

Pamarentah Sunda boga loba tegangan jeung grup pakarang tanda muncul di antara maranehna.

Démonstran nuduh nu NISS jeung démonstran. Angkatan Rojongan Gancang (RSF) nyoba tetep jauh ti acara. RSF mangrupakeun milisi satia ka Présidén Bashir, diwangun ku urut anggota pejuang Janjaweed dituduh committing sababaraha atrocities di Darfur.

Dina jam 48 panganyarna, sababaraha démonstran ngawartoskeun BBC nu anggota gerakan ABRI Sunda (SAF) geus ditangtayungan nu NISS na RSF. Sanajan kitu, loba Sunda masih waspada tina kakuatan pakarang kusabab peranna dina pangropéa Présidén Bashir kana kakuatan na ngalaksanakeun dina kasuksesan perang sipil di nagara éta.

Sababaraha analis ceuk perwira tengah-ranking tina SAF sympathize jeung démonstran. perwira senior anu leuwih gampang jadi satia ka présidén. Tapi posisi kabeh Grup pakarang mangrupa salah sahiji isu konci di Sudan kiwari.

Kumaha acara ieu manehna ngamimitian?

Ieu dimimitian Jumaah lamun demonstran diturunkeun dina aréa luar kantor nanya keur PHK tina Bapak Bashir tur pamaréntahanana.

Mimitina mah ieu démo panggedena ngalawan présidén saprak kaayaan marudah dina. mimiti dina bulan Désémber jeung ditandaan ulang 34e tina kudéta nu toppled rezim urut Présidén Jaafar Nimeiri.

Copyright gambar
Reuters

gambar caption

Presiden Bashir geus nyatakeun hiji darurat nasional di Pébruari

The démonstran sigana nyangka hiji kudéta internal, imploring komando tentara ngaleupaskeun Mr. Bashir, dina kakuatan pikeun ampir 30 taun, sarta rarata jalan pikeun pamaréntah peralihan.

hiji jalma maot dina acara panganyarna - di Omdurman, anu kotana kembar of Khartoum - tapi média sosial nyarankeun yén sahenteuna lima démonstran tiwas.

Kusabab kaayaan marudah mimitian, Hak Asasi Manusa Watch ngomong yén kekerasan pakait sareng protes ditelasan 51 jalma Pajabat memperkirakan yén angka téh 32, nurutkeun AFP.

Naha némbongkeun urang?

The protes anu micu utamina ku paningkatan dina biaya hirup, tapi nu démonstran ayeuna nelepon pikeun leungit présidén.

Ékonomi Sunda is on saprak Amérika Serikat ditumpukeun sangsi aya leuwih 20 taun, tuduh Khartoum of sponsoring Grup téroris.

playback Media teu dirojong dina alat Anjeun

Katerangan Media Acara di Sudan: dinten kadua protes di Khartoum

Dina Désémber pamaréntah ngumumkeun yén harga béngsin jeung naékna roti. Salila sataun anu dituturkeun, inflasi sempet ngaronjat sedengkeun pound Sunda kungsi gancang leungit nilaina.

Rezim Bashir geus beulah ku tuduhan tina palanggaran HAM. Dina 2009 na 2010, anu Pidana Pangadilan Internasional (ICC) geus indicted pikeun genocide, kejahatan perang sarta kejahatan ngalawan manusa. Hiji nawaran ditewak ieu dikaluarkeun ngalawan anjeunna.

Dina bulan Pebruari, anjeunna seemed masihan ka protes na retire, tapi gantina Bashir ceuk darurat nasional .

Cenah éta démonstran tadi grievances sah tapi sempet ukur ngaganti eta ku pamilu.

Saha nu démonstran?

Spa di - a kolaborasi pagawé kaséhatan sarta ahli hukum - organizes kajadian.

playback Media teu dirojong dina alat Anjeun

Katerangan Media Sudan protes: "No arrests bakal eureun kami"

Dokter geus jadi kakuatan ngarah sarta kituna sasaran ku otoritas.

Hal ieu diperkirakeun yén ampir dua per tilu para demonstran aya awéwé anu nyebutkeun demonstrate ngalawan masarakat sexist na patriarchal Sudan.


Dupi anjeun ayeuna milu di protes? Contact us ku ngirim hiji e-mail ka

Mangga nyadiakeun jumlah kontak lamun hayang ngobrol jeung wartawan BBC. Anjeun oge bisa ngahubungan kami nganggo salah sahiji di handap:

Artikel ieu mimiti mecenghul di https://www.bbc.com/news/world-africa-47850278