BISA 2019 - Bénin: nurutkeun Oswald Homeky "bajing ngarasakeun profésional" - JeuneAfrique.com

XCHARX Dans cette interview exclusive, le ministre des Sports Oswald Homeky revient sur la qualification des Écureuils pour la CAN 2019, exprime sa volonté de sortir le football béninois de la crise et détaille la politique sportive souhaitée par le président Patrice Talon.

Saatos kualifikasi tina timnas pikeun Piala Afrika tina Bangsa (bisa), sirkulasi dina jaringan sosial nu video ti Kepala Nagara Bénin narima victorious bajing tatangga na Togo (2-1 di Cotonou ) dina dinten qualifying panungtungan. Hiji sekuen reflecting kapentingan ditémbongkeun ku otoritas pangluhurna Bénin pikeun olahraga sukses. The Beninese Mentri ngora Pariwisata, Kabudayaan sarta Olahraga, Oswald Homeky, ngawartoskeun Jeune Afrique strategi palaksanaan pikeun ngahontal eta.

Jeune Afrique: The Bénin bakal meunangkeun deui tiasa di, salapan taun sanggeus partisipasi panungtungan na di final anu dilaksanakeun dina Angola. Kami geus katempo yen balik dina ieu sohor ku harkat ...

Oswald Homeky: Aya komuni geulis sabudeureun tim nasional. Beninese, kaasup jelema di diaspora, anu bener mobilized balik tim saméméh cocok decisive ngalawan Togo. Ieu pagelaran pohara alus, nu réngsé salapan taun henteuna. balik deui ieu dianggap kejutan, tapi kumaha urang rék aya nu di hareup ayana Bénin dina fase ahir bisa jadi hal normal.

Anjeun balik balikna Michel Dussuyer - anu samemehna kungsi diayakeun pos antara 2008 na 2010 - dina bangku tina seleksi. Naha pilihan ieu?

Urut palatih (Oumar Tchomogo) kungsi diarahkeun ka bajing di cocok qualifier mimiti ngalawan Gambia (1-0, 2017 Juni). Ieu ieu lajeng sumping kaluar tina kontrak. Michel Dussuyer éta ka abdi hiji pilihan logis. Anjeunna terang nagara, mibanda pangaweruh pohara alus Afrika [manehna utamana ngarah Guinéa na Basisir Gading, catetan]. Dina sarua, urang bakal dipilih a Beninese. Tapi dina profil na pangalaman Dussuyer dijieun bédana, tur pilihan éta disatujuan ku federasi éta.

Salila sababaraha taun, Pilihan, sajaba henteuna na dina fase ahir bisa, dibuktikeun diskrit maén sababaraha kaulinan. Éta eta leuwih pikaresepeun pikeun pamaén?

Éta katuhu. Sarta kami ditémbak kaca ieu. Dinten, Pilihan ngabogaan setting profésional. Premiums carita anu diatur sateuacanna. Isu nu patali jeung lalampahan, akomodasi jeung alat ogé. Hubungan jeung pamaén déformais cairan. Urang teu hayang masalah kaliwat.

Dina préparasi tiasa kana, sagalana bakal dipigawé pikeun staf teknis na pamaén gawe dina kondisi alus

Aya sinergi nyata antara Football Federation Bénin (FBF) jeung Departemen Olahraga. Contona, pikeun persiapan tiasa kana, sagalana bakal dipigawé pikeun staf teknis na pamaén gawe dina kondisi alus. Bakal aya tahap kahiji di Cotonou jeung luar negeri sejen [meureun di UAE]. Sawaktu kampanye na méméh Pemilu Présidén, slogan Patrice Talon calon urang éta "A Beginning Anyar". Ieu oge hal pikeun olahraga di Bénin. Kuring yakin yén dina waktu kurang ti tilu taun urang geus dijieun kamajuan alus, tapi urang kedah nuluykeun digawé, pernah bersantai.

Jawara nasional lumangsung normal deui saprak 2017, sanggeus geus ti 2000 taun mimiti rutin ditinggalkeun, tacan dipikanyaho sacara pasti atanapi ngadéklarasikeun sah. Anjeun wareg?

recovery Ieu keur maén bal, nu olahraga pang populerna di Bénin tapi ogé pikeun disiplin séjén. présidén téh gairah, sarta anjeunna dipikaharti yén olahraga miboga loba virtues.


>>> maca - Bénin: Oswald Homeky, Benjamin offroad


Ieu mangrupakeun sector anu nyiptakeun lowongan nu boga peran dina duanana ékonomi, atikan tur societal. Dina Bénin, aya bakat, olahraga nu meunang hasilna. Dina Désémber 2016, salila presentasi program pamaréntah pikeun Bénin olahraga, abdi kungsi ngomong yén hasil nu buah proyék a. Sangkan mutuskeun nyieun hibah pikeun championships anu lajengkeun normal.

Ngan pikeun Bénin bal, urang ngobrol anggaran 400 juta francs CFA (euro 610 000) dibérékeun ka klub L1, L2 na D3 pikeun 2018-2019 usum. Teu ieu ngagambarkeun realitas?

Éta eta. Unggal Ligue 1 narima sapuluh juta francs CFA Liga 2 jelema genep juta, jeung pamadegan Divisi 3 nyaeta 4 juta. anggaran Hal ieu mangrupakeun paningkatan dibandingkeun taun saméméhna (353 juta CFA francs). Dina tinimbangan pikeun hibah ieu, urang menta anu klub mayar aranjeunna gerbong tur pamaén, kontrak kana rojongan, sarta yén kami nyadiakeun bukti kontrak ieu.

Nagara ogé dipénta yén pausahaan investasi di tilu disiplin séjén (tangan, athletics, baskét). Bakal anjeunna ngajak offsets ka konci?

Sumuhun. pajeg Ieu 1 / 1000 tina jualan, kaasup PPN (anggaran hukum 2019). Jeung pajeg ieu bakal deductible pajeg. Ieu lumaku pikeun pausahaan publik, maranéhanana operasi sareng lisénsi ti nagara, sarta pausahaan swasta.

Dina total, ieu ngagambarkeun kira 600 pausahaan. Dunya perusahaan geus tampi proyek. Aya craze nyata. pajeg ieu bakal ngaronjatkeun struktur pikeun ngamajukeun olahraga urang. Swasta perlu nu seriousness of a proyék dirojong ku kaayaan sakumaha guarantor a.

Kumaha bade ngucapkeun reformasi olahraga di Bénin?

Urang mutuskeun dina tingkat sakola, olahraga kudu ensured ku pendidik dedicated ka unggal disiplin. Éta ogé perlu di tingkat kota, strukturna anu diadaptasi, kalawan pendidik pikeun kelas olahraga unggal 89 wewengkon [77 umum, kabupatén 13 Cotonou tunai, catetan]. Stadion anu sahandapeun konstruksi, sarta situs sejenna bakal muka. Tungtungna, urang baris buka academies departmental, anu warga bakal nguntungkeun tina mentoring rojongan tur kualitas.

Salaku bagian tina proyék ieu nyieun academies di sababaraha wewengkon, urang ngahubungi Jean-Bayu Adjovi Boco, urut kaptén ti bajingAnu éta pisan museurkeun. Anjeunna nyumbang ka kreasi akademi di Diambars, SénégalNu hiji rujukan di Afrika. Eta geus datang ka Bénin na urang nu formalizing kontrak jeung manehna.

Kumaha anjeun bakal ngabiayaan ieu rangsangan olahraga Beninese?

Dina APBN, cukup. Kuring keur mindeng ditanya sual ieu ongkos. Kuring salawasna ngajawab yén éta téh langkung mirah ti letting nonoman roam jalan, nu kadangkala cocoba ku excesses extremist. Salawasna tega dina pikiran yén sanajan keur ngora gagal mun Pierce ngaliwatan cabang olahraga, éta baris jadi mangpaat keur masarakat sabab geus benefited ti asah alus, atikan alus. Ieu hal nu penting.

Artikel ieu mimiti mecenghul di Jeune Afrique