Paus dina Mozambik, Madagaskar jeung Mauritius dina awal September

Paus Francis St. Peter urang Square on March 27 2017. Vincenzo Pinto / AFP

Vatikan ngumumkeun Rebo 27 Maret yén Paus Francis bakal ngalaksanakeun awal September a genep dinten Mozambik, Madagaskar jeung Mauritius.

"His kasucian Paus Francis baris nyieun hiji lalampahan Apostolik jeung Mozambik, Madagaskar jeung Mauritius, dina 4 10 September, ngadatangan kota Maputo, Mozambik, Madagaskar Antananarivo sarta Port Louis di Mauritius», Ceuk hiji pernyataan ti Tahta Suci, nu salajengna bakal jéntré program ti Paus.

Baca ogé Mozambik: kolera kedah gancang nyebarkeun sanggeus Siklon Idai

Hiji perjalanan papal mun Mozambik jeung Madagaskar, nu geus dikabarkan di bulan panganyarna, tapi ditambah Mauritius, di Samudra Hindia, nyaeta kejutan.

"Kuring nganyatakeun nyeri abdi"

datangna di Mozambik nyokot nada husus sanggeus petikan dahsyat of Hurricane Idai di sababaraha nagara Afrika kidul aya dua minggu.

Mozambik Rebo dikonfirmasi penampilan dreaded of kolera di wewengkon Beira (puseur), bari Siklon nu ditelasan ampir 500 maotna sarta ratusan rébu tina homeless di nagara éta.

"Ka urang ieu anu dear ka abdi, abdi nganyatakeun nyeri abdi tur jarak", Stressed Paus Francis di sidang di alun minggu panungtungan St Peter urang.

Mozambik, salah sahiji nagara poorest tina dunya geus aya katandangan caah deadly 2000 anu kagungan 800 maot na sahanteuna 50 000 homeless.

Baca ogé Mozambik, Malawi sarta Zimbabwé Idai nu Siklon tanpa wates

Dina ahir Februari, hiji imam Mozambican nonjol sempet dikonfirmasi datangna ti Paus di Mosambik, nganjang heula ku paus di nagara Afrika kidul ieu saprak 1988. Paus John Paul II sempet lajeng katempo ravages tina perang sipil panjang.

"Kuring bisa ngabejaan ka maneh hiji rusiah (...), taun ieu urang nampi datangna pisan husus. Paus Francis bakal dieu kalawan kami taun ieu ", Diumumkeun Giorgio Ferretti, anu Maputo katedral imam kana satia di ibukota Mozambican.

Présidén Mozambican Darpan Nyusi diondang pontiff salila lalampahan ka Vatikan dina bulan Séptember 2018 sarta ngumumkeun lalampahan mungkin wartawan. "Mun Abdi masih hirup", Dupi tos diwaler Paus dina bercanda.

Mosambik, hiji urut jajahan Portugis, boga ngeunaan 4 juta Katolik. Ngeunaan 22% tina populasi Mozambican anu muslim.

"Ekstrim kamiskinan"

Cardinal Madagaskar, kahayang Tsarahazana, pikeun bagian na sempet unilaterally ngumumkeun datang ti Paus di pulo na di Samudra Hindia, bari milu dina 2018 Nopémber Vatikan di hiji synod devoted ka nonoman.

"Ieu mangrupa dorongan pikeun sarerea, hususna keur jalma ngora"Sempet commented prelate nu, dijieun Cardinal ku Paus Francis di Méi.

The Cardinal Malagasy ngécéskeun yén jalma ngora milu teuing dina kahirupan Garéja. "Tapi kanyataanana nyanghareup muda di dieu, éta kamiskinan ekstrim, dipedar Cardinal nu. Ieu pangangguran nu awaits aranjeunna sanggeus kalulusan, discouragement kusabab korupsi nu plagues nagara urang. Kurang percaya diri dina yudikatif nu, nonoman kalibet dina kekerasan jeung mob kaadilan ",

Baca ogé Dina Madagaskar, cacar geus ampir 1 000 2018 maot saprak Oktober

Madagaskar nyaéta pulo panggedena kaopat di dunya, ku beungeut 587 000 km2 ampir 25 juta. urut jajahan Perancis Ieu madeg mandiri dina 1960 teh produser pangbadagna vanili di dunya.

Sanajan pertumbuhan nu, nagara ngabogaan laju kamiskinan ekstrim di 76,2 2017%. Satengah barudak di handapeun 5 taun kakurangan tina kurang gizi kronis, fenomena attributed ku ahli kana kaleuleuwihan vis-à-vis béas kagumantungan. Madagaskar teh 5e nagara di dunya pikeun Jumlah barudak teu attending sakola. Unggal usum austral, nagara ieu ngalaman hiji wabah tina bala anu leuwih virulent tur meunang kota 2017, 200 ngabalukarkeun leuwih maotna.

Cardinal Pietro Parolin, Sekretaris Nagara Tahta Suci, dilongok dina Januari 2017 di Madagaskar nepi ka ditandaan 50 taun hubungan diplomatik jeung Vatikan. Tapi nganjang panungtungan ku paus ka ditu mana deui nu ti John Paul II, 28 1 Apriler Mungkin 1989.

Artikel ieu mimiti mecenghul di https://www.lemonde.fr/afrique/article/2019/03/27/le-pape-au-mozambique-a-madagascar-et-a-l-ile-maurice-debut-septembre_5442215_3212.html?xtmc=pape&xtcr=5