Sudan: Bashir overthrew tentara jeung ngumumkeun transisi militér dua taun

Presiden Omar al-Bashir, anu mingpin Sudan kalawan leungeun beusi saprak 30 taun, ieu overthrown ku kudéta di tentara di hudang a pemberontakan populér, sarta diganti ku "majelis transisi militer "salila dua taun.

Sababaraha nagara, kaasup Amerika Serikat jeung Uni Éropa (EU), dina Kemis ngadesek militér ka ngawengku sipil pikeun transisi ieu.

Menteri Pertahanan Awad Ahmed Benawf diangkat kapala déwan militér peralihan sanggeus announcing kaayaan tipi "tumiba rezim sarta ditahan di tempat anu aman tina sirah na" Omar el- Bashir.

Rébuan demonstran dikedalkeun tampikan maranéhanana ngadegna pangadilan militér di congregating transisi saméméh markas tentara sanajan mimiti a curfew ditumpukeun ku Mr. Benawf pikeun bulan ka 22H00 04H00 lokal, atawa 20H00 GMT 02H00 GMT.

"The getih baraya kami teu kudu geus sunk kana nanaon," ngawartoskeun anjeunna AFP salah nu mrotes, mutuskeun mun defy curfew, sedengkeun gerak protés di Sudan mimiti on 19 Désémber handap kaputusan pamaréntah urang triple harga roti, ieu ditandaan ku pupusna jalma 49, nurutkeun inohong resmi.

Mimiti Kemis isuk, tv nasional interrupted program na sarta riungan badag dikumpulkeun di sentral Khartoum, Antisipasi jalan ngaleupaskeun Présidén 75 taun, dina kakuatan saprak hiji kudéta di 1989.

Sanggeus jam lila tina ngantosan, nu Sunda dipapag cheering pengumuman tina Mr. Benawf. "Rezim geus fallen!" Chanted rébuan démonstran camped saprak Sabtu di markas tentara.

Tapi kabagjaan nu gancang layu. Pikeun sagigireun ngaleupaskeun Présidén, Mr. Benawf ngumumkeun ngadegna hiji "déwan militér peralihan" salila dua taun.

"Jalma teu hayang déwan militér peralihan" tapi "déwan sipil," ceuk dina tweet laà Salah, murid nu janten "ikon" tina gerakan.

- "Istana Revolusi" -

tentara diusulkeun "alternatif" tapi geus "encountered a will pikeun ngajawab masalah ngagunakeun aparat kaamanan anu bisa ngakibatkeun karugian badag," ceuk Mr. Benawf.

airspace ditutup secara keur jam 24 sarta wates tanah dugi bewara salajengna, geus cenahna.

Pikeun loba Sunda, kaayaan politik anyar téh ukur hiji "photocopy tina rezim nu", sakumaha disimpulkeun a nu mrotes di hareup markas tentara.

"Rezim geus dipigawé hiji kudéta militér masih exhibiting nu rupa anu sarua (...) ngalawan nu urang kami geus risen," direspon teh Alliance pikeun Merdika jeung Robah (Lac). "Urang nelepon kana jalma urang neruskeun Sit-di maranéhna luar markas tentara jeung di nagara."

Amérika Sarikat, nu mulasara sangsi ngalawan Sudan, nagara dina daptar maranéhanana sponsor kaayaan "terorisme", ngadesek soldadu Sunda pikeun ngahijikeun pamarentahan sipil.

EU disebut oge dina tentara pikeun ngirimkeun "gancang" pikeun aturan sipil.

Genep gede, kaasup Washington jeung Paris, dipénta hiji sési darurat Déwan Kaamanan PBB on Sudan, saméméh Jumaah. Sekretaris Jenderal PBB, Antonio Guterres, geus disebut pikeun transisi di Sudan ngahormat ka "aspirasi demokratis" rahayat.

A gencatan senjata seuneu ieu ogé dilaporkeun sakuliah nagara, kaasup Darfur (kulon), dimana konflik geus ngaku leuwih ti 300.000 2003 maotna ti PBB nyebutkeun.

Dina taun anyar, tingkat kekerasan, kumaha oge, geus sakitu legana ditolak di Darfur, Bashir geus ngumumkeun sababaraha truces sapihak.

"Urang nolak sagemblengna karaton ieu revolusi + +" direspon Abdel Wahid Nur, pamingpin grup rebel di Darfur "Pambébasan Tentara Sudan", nelepon pikeun "hiji pamaréntah peralihan sipil."

Dina 2009, anu Pidana Pangadilan Internasional (ICC) dumasar di Den Haag dikaluarkeun hiji nawaran ditewak ngalawan Bashir pikeun "kejahatan perang" jeung "ngalawan manusa" dina Darfur, nambahkeun tudingan di 2010 "genocide".

LSM Amnésti Internasional geus disebut pikeun "ngareset" Bashir mun ICC ka nyanghareupan sidang keur na "kejahatan unspeakable".

- tahanan pulitik dileupaskeun -

Uni Afrika geus ngritik "rebutan kakawasaan ku tentara" dina Sudan, nyebutkeun eta "teu respon luyu jeung tantangan" nagara.

Pikeun bagian anak, tatangga Mesir, tempat tentara ogé sempet ejected Hosni Mubarak tina kakuatan dina 2011 dina tekenan ti jalan, cenah éta "yakin dina kamampuh jalma jeung tentara na" pikeun ngalaksanakeun ieu transisi.

Dugi lajeng spearheaded crackdown, nu layanan kecerdasan kuat di Sudan (NISS) geus dilaporkeun sékrési sakabeh tahanan pulitik.

Dina Kassala (nusa tenggara timur), nu panolakan ti aparat rék dipegatkeun tahanan diayakeun aya aroused démonstran razia dina enggon sahiji NISS, nurutkeun saksi. Hiji serangan sarupa ieu dilumangsungkeun dina Port Sudan (wétan) ku démonstran antirégime, ceuk saksi.

Panongton ogé dikumpulkeun dina cities of Madani Gadaref, Port Sudan sareng Al-Obeid.

Bashir sempet diusahakeun ngurangan dissent ku gaya saméméh initiating 22 Pébruari kaayaan darurat nasional.

pihak Bashir, LSM Amnésti Internasional disebut dina otoritas anyar pikeun "nempatkeun hiji tungtung definitif ka jaman massacres sarta penindasan" dina Sudan.

The Sunda Selatan pamimpin rebel Riek Machar, dipiceun di Khartoum, cenah ngaharepkeun jalan ngaleupaskeun présidén Sunda moal bakal mangaruhan prosés karapihan lumangsung di nagara-Na. Sudan Kidul, utamana Kristen, merdika ti Sudan di 2011, 22 sanggeus taun konflik. Anjeunna ngalaman switched ti Désémber 2013 dina perang sipil, ngagagas ku sihungan antara Kiir na Riek Machar, acan urut sekutu di perjuangan umum ngalawan Khartoum.

Sumber: HTTPS: //information.tv5monde.com/info/soudan-l-armee-renverse-bechir-et-annonce-une-transition-militaire-de-deux-ans-294633