Présidén Méksiko tungtutan apology ti raja Spanyol jeung Paus pikeun "abuses" salila Nalukkeun nu

Pamarentah Spanyol ditampik "niatna" paménta ku Mexico urang hurup apology ka "abuses" komitmen ngalawan bangsa pribumi.

Le Monde kalawan AFP Diterbitkeun Maret 25 2019 mun 23h31 - diropéa Maret 26 2019 mun 02h13

waktu Maca 2 mnt.

Andres Manuel Lopez Obrador a présenté sa démarche par une vidéo sur Facebook.
Andrés Manuel Lopez Obrador dibere pendekatan na sareng video dina Facebook. Henry Romero / Reuters

Dina kasempetan 500 taun penaklukan Spanyol, Mexico nungtut hiji apology ti Spanyol jeung Garéja. "Kuring dikirim surat ka Raja Spanyol sarta séjén pikeun paus pikeun rekening ti nyiksa geus rengse tur hiji apology jadi dibere ka bangsa pribumi [Méksiko] keur pelanggaran naon urang nelepon dinten HAM maranéhna ", Dipedar Présidén Senén Maret 25 Méksiko Lopez Obrador, dina pesen video dipasang dina kaca Facebook-Na.

Dina video ieu filmed dina situs arkéologis Maya ngeunaan Comalcalco, dina tenggara Mexico, présidén leftist miwarang aranjeunna ngakuan abuses ngalawan bangsa pribumi mangsa Nalukkeun kana, dimimitian sanggeus datangna tina conquistador munggaran Hernán Cortes .

Artikel ditangtayungan pikeun palanggan kami Baca ogé Sajarah kolonisasi

"Aya geus massacres, raising pajeg (...). The "Nalukkeun" salaku mangka disebut dijieun ku pedang jeung disalib, gereja anu diwangun dina candi [Hispanik] », Anjeunna recalled. "Waktu keur rekonsiliasi geus datang. Tapi mimitina aranjeunna ménta hampura. "

Respon ti pamaréntah Spanyol éta Swift na unequivocal. "Pamaréntah Spanyol regretted yén hurup dikirim ku Présidén Méksiko nepi His Majesty Raja [Spanyol, Cijulang VI]Mana manehna pageuh rejects eusi ieu dijieun publik ", Anjeunna direspon.

"The datangna, 500 sababaraha taun ka pengker, Spaniards on wewengkon Méksiko ayeuna bisa jadi judged ngalawan pertimbangan kontemporer. nadya bangsa urang sok geus bisa maca geus kaliwat tanpa anger jeung dina spirit konstruktif, sakumaha jalma bébas sareng warisan umum sarta pangaruh rongkah. "

Mexico oge miwarang panghampura

Méksiko baris miéling bicentennial di 2021 tina kamerdikaan Mexico sarta 500 taun saprak tumiba Tenochtitlan, nami kuno pikeun Mexico di dominasi Aztec. Hiji urang nicknamed "AMLO", nurutkeun inisial na, ceuk ningali kasempetan a "Rekonsiliasi sajarah".

Anjeunna ogé dilongok Senén di kota caket dieu di Centla, adegan perang kahiji diantara Hernán Cortes jeung bangsa pribumi, anu Maret 14 1519. "Rébuan urang tiwas dina mangsa ieu. Hiji budaya, peradaban tos ditumpukeun dina sejenDenounced Lopez Obrador dina biantara a. Aya kénéh tatu muka. Éta leuwih alus pikeun ngaku yén abuses sarta kasalahan anu komitmen. "

Présidén Méksiko ngabéwarakeun yén anjeunna badé ménta hampura pikeun"Ngaleungitkeun" bangsa pribumi di bebas Mexico, kawas Yaqui di kalér, atawa Mayas di kidul, kitu ogé dina kasusah imigran Cina salila revolusi Méksiko.

Nalukkeun Spanyol of Mexico dimimitian dina 1519 kalawan tentara kirang ti lalaki 1 000 dipingpin ku Hernán Cortes. The Strategist, junun ngaragragkeun Kakaisaran Aztec, dibuka jalan periode padumukan tilu ratus taun. Dina ahir Januari Perdana Menteri Spanyol, Pedro Sanchez, dijieun hiji neng resmi ka Mexico salila nagara reaffirmed silaturahim sarta gawé babarengan maranéhanana.

Artikel ieu mimiti mecenghul di https://www.lemonde.fr/international/article/2019/03/25/le-roi-mexicain-exige-des-excuses-au-roi-d-espagne-et-au-pape-pour-les-abus-durant-la-conquete_5441184_3210.html?xtmc=pape&xtcr=6