Dina Kuba, pulisi represses mahasiswa Congolese nungtut mayar tina beasiswa maranéhna

Patempuran antara pulisi jeung mahasiswa médis Cuban ti Kongo - Brazzaville lumangsung di Havana dina Senén 8 April. mahasiswa ieu sempet dimimitian gerakan protés ahir Maret protes ka non-mayar tina beasiswa maranéhna ku pamaréntah Congolese salila 27 bulan. Tanpa beasiswa, aranjeunna ngabejaan kumaha aranjeunna coba Cope handapeun embargo ekonomi di nagara keur 1962.

Ngeunaan mahasiswa 2 000 Kongo - Brazzaville anu ayeuna di Kuba. Mayoritas aranjeunna anu diajar ubar atawa electromedicine (disiplin dina aplikasi listrik di ubar), tapi sababaraha ogé nuturkeun kursus séjén (tatanén, komunikasi, jeung sajabana).

Ieu jalma ngora sumping ka Kuba salaku bagian tina hiji perjangjian kerjasama kaséhatan antara dua nagaraAsup 2013. perjangjian ieu ogé diwenangkeun ngirim loba Cubans digawé di séktor kaséhatan di Kongo - Brazzaville.

Dina tiori, siswa Congolese hadir dina Kuba nampi beasiswa 450 euro unggal kuartal, dibayar di Brazzaville.

"Urang teu ngomong teuing nepi ka kiwari sabab geus nyusahkeun ka protes di Kuba"

Gildas (pseudonym), hiji murid Congolese di ubar, anjog di Havana di 2016. Anjeunna dipénta anonymity alesan kaamanan:

Panungtungan waktu anu ditampi beasiswa urang, eta aya di 2018 April. Tapi anu sataun nu urang teu pencét nanaon. Dina total, éta teu acan dibayar salila 27 bulan. Kusabab kitu urang mimiti protes ahir Maret. Nepi ka ayeuna, kami teu ngomong teuing sabab geus nyusahkeun ka protes di Kuba: teu hal anu aya di dieu ... [The protes nu ngalarang di Pulo Jawa, kalayan éntitas langka, Ed.]

Saprak awal pergerakan maranéhanana, siswa Congolese geus dilongok sababaraha kali di hareup Kadutaan maranéhna pikeun protes. Tapi henteu pasea jeung pulisi geus dirékam di gatherings ieu. Éta ogé mutuskeun pikeun ngeureunkeun bade kelas dugi pembayaran ti beasiswa maranéhanana. Numutkeun siswa, Kadutaan di ditawarkeun mayar aranjeunna genep bulan beasiswa, jumlah cukup dina panon maranéhanana.

The protes murid Congolese mimiti ahir Maret.

Murid ingkar anu bayaran aranjeunna genep dagang bulan wungkul.

"A pulisi kaluar pestol hiji"

Senén 8 April, protes ngahontal hiji titik péngkolan, saprak kekerasan lumangsung pikeun kahiji kalina dina enggon sahiji tinggal murid Salvador Allende, sakumaha dibuktikeun ku Gildas (landian):

pulisi Cuban anjog kana adegan, sanggeus kungsi disebut ku Diréktur tinggal dina. Aranjeunna diasupkeun aula makan, tempat aranjeunna diusahakeun ngeureunkeun murid, sangkan aya atanapi teu ayana konfrontasi. Waktu éta, kuring kaluar, tapi kuring nempo mahasiswa nu peupeus panto kaluar aula makan. Saterusna kuring nempo pulisi migunakeun gas cimata sarta ngantep anjing. Salah sahijina malah ditarik kaluar gun a. Lajeng bala pulisi anjog, jadi mahasiswa geus ditarik. Sadaya ieu lumangsung kirang ti sajam.

Lundi 8 anjing April anu dipaké ngalawan siswa.

Lundi 8 April, hiji perwira pulisi Cuban ditarik kaluar bedil, nu sieun siswa. A video tina pamandangan sarua, dicokot tina sudut sejen, oge ditingali ici.

wisata video sejenna Senén 8 April.

wisata video sejenna Senén 8 April.

Tujuh belas muridna ditéwak [inohong rupa-rupa sumber, Ed], tapi maranéhanana dikaluarkeun dinten anu sami. Sababaraha anu luka: jalma nu kungsi panangan rusak, sejen a dengkul bengkah, sababaraha anu bitten ku anjing jeung narima batons ...

Dina prosés, Departemen Kaséhatan geus direspon dina jurnal resmi Granma :

The insiden éta telenges, nu diperlukeun pipilueun tina penegak hukum [...]. Departemen Kaséhatan, bari reiterating komitmen solidaritas -na pikeun ngalatih professional [...] sadaya nagara nu menta eta, utamana di Afrika, reiterates nu meta misalna tina indiscipline moal diwenangkeun tur anu ukuran relevan bakal dibawa [...].

"Sababaraha mahasiswa Congolese dianggo, sanajan eta haram"

Gildas (pseudonym) ngabahas konsékuansi tina non-mayar tina beasiswa pikeun siswa:

Pribadi, Aku untung mun boga kolot anu bisa ngirim kuring duit. Tapi ieu teu kasus pikeun sakabéh. Ku kituna, dina tinggal urang, sababaraha ngajual roti, némpelkeun suuk, buah, grilled atawa baju earn sababaraha duit. Sababaraha ogé ngumbah baju maranéhanana atawa santri lianna lampahkeun sapatu saeutik ... Tapi eta haram: di Kuba, mahasiswa asing teu diwenangkeun pikeun jalan.

Dina tempatna teh, kami FED tur housed. Tapi lamun urang balik kaluar - indit ka universitas atawa rumah sakit contona - urang kudu meuli sorangan dahareun kami sarta tiket beus, nu masalah keur jalma anu teu boga duit. Contona, dina taun katilu kadokteran, urang kudu 120 jam jaga. Tapi penjaga tadi 12 jam. Salaku sababaraha moal bisa meuli dahareun bari di kandangan, aranjeunna teu merta mungkas nepi ka balik tuang di tinggal, nu masalah keur sangkan méré konfirmasi kurikulum.

Hiji rombongan resmi Congolese diperkirakeun dina Kuba

Ngahontal ku tulisan pengamat 24 Perancis, Thierry Moungalla, juru carios pamaréntah Congolese, ngadawuh:

The non-pembayaran ti hibah ieu pikahariwangeun. Tapi éta patali jeung ékonomi nu: daya publik anu cukup papanggih kabeh expenses. Simkuring oge dina ceramah kalawan IMF ngeunaan éta. Ku kituna teu aya will ti pamaréntah ka ngantep mahasiswa distressed bari aranjeunna di tungtung séjén di dunya.

A rombongan ti menteri luar nagri jeung Pendidikan Tinggi, sarta pajabat senior jawab file ieu, oge en route ka Kuba. Manehna moal papanggih siswa jeung otoritas Cuban nyoba neangan solusi.

Murid ngahubungi ku redaksi kami kituna mudahan éta masalah maranéhna bakal direngsekeun sanggeus pasamoan, beuki lila tetep yakin yen datang ka diajar di Kuba éta hiji hal anu alus, ngécéskeun Gildas (pseudonym ):

Di dieu, guru nu kompeten jeung kami anu dijudulan beasiswa, dina teori. Sarta ngarasa éta hadé yén diajar di Kongo - Brazzaville ...

Ku kontra, luar sakola, kaayaan hirup teu gampang di Kuba: urang 12 di kamar, tempat eta pisan panas, anu teu idéal pikeun reviewing. Leuwih ti éta, urang dahar bit salawasna sami: bodas béas kalawan endog, jsb Kusabab kuring sumping ka dieu, abdi ate sapi sakali ... kuring kudu nyebutkeun yén nagara éta nyaéta embargoed...

artikel ieu ditulis ku Chloe Lauvergnier (@clauvergnier).

sumber: https://observers.france24.com/fr/20190412-cuba-congo-brazzaville-etudiants-police-bourses-repression