Lima taun sanggeus penculikan ku cara Boko Haram, 112 schoolgirls Chibok masih leungit


Aisah Musa Maina ngali ngaliwatan koper kelas heubeul, ruksak, pilari sababaraha kenangan ti putri pantai Hauwa, saurang sakola awéwé ti Chibok, kota di timur laut Nigeria, diculik ngan lima taun ka tukang ku jihadists ti Boko Haram.

Sadaya anu tinggaleun nyaéta keretas anu heubeul anu dicirikeun ku Uap sareng lebu, diploma SMA jalan na, sareng poto ID leutik. Gadis anu umurna, dina mangsa 12 atanapi 13 taun, ageman pakéan bodas anu geulis sareng saling anu jelas.


"Kami parantos nalangsara saprak penculikan Hauwa," ngawartoskeun indungna AFP. "Nyulik Hauwa nyihen kami, sareng sapertos kami sadayana diculik babarengan."

Dina April 14, 2014, gerilyawan badai pasantrén katresna Chibok Menengah, teras di satengahing minggu ujian minggu, anu maksa mahasiswa 276, yuswa 12 ka umurna 17, pikeun naek kana truk sateuacan mun balik kana rungkun.

Hostages 57 moal tiasa kabur ku jalan ngaluncat sareng angkat. Gelut pikeun ngaleupaskeunana dipindarkeun kana dunya sareng janten masalah pamilihan kanggo Muhammadu Buhari, kapilih Presiden taun saterusna kana jangji jang malikkeunna ka kulawarga.

Jumlahna aya 107 dileupaskeun saatos hungkul sareng jumplukan, diantarana tukeur pikeun tahanan, atanapi kabur sareng dipendak ku jalan tentara.

- Terus asa -

Hauwa salah sahiji awéwé 112 anu kulawarga sareng kawenangan kénéh tanpa aya warta. Anu aya sababaraha urang ditelasan di bom sahiji tentara Nigerian, sakumaha diklaim kelompok jihadist?

Geus batur maot tina panyakit atanapi rasa lapar salaku hasil tina strategi ku tentara Nigerian anu parantos diusahakeun ngaharepkeun grup ku meungpeuk sadaya sumber daya suplai na?

Geus aranjeunna geus dirobah kana aqidah radikal ti grup jihadist? Dina vidéo propaganda anu disiarkeun ku Boko Haram dina Januari 2018, opat belas awewe anu ngaku "Putri Chibok", tilu di antarana anu ngagaduhan orok dina orokna, ngingetkeun kulawarga maranéhanana yén aranjeunna henteu "datang ka imah".

Aranjeunna hatur nuhun pamimpin grup jihadis, "adi + urang + Abubakar Shekau, anu nikah sareng urang".

Bapana Hauwa, Musa Maina, teu terang nanaon sareng kitu. Warta kawilang langka di kota terpencil ieu di mana laju melek ngaleutikan. Ensuresta mastikeun "henteu kaleungitan harepan".

"Kami ngadéngé sababaraha kolotna mendakan awéwé anu sanés, tapi kami teu acan sumping. Kami nanyakeun pamaréntah pikeun investasi langkung saé dina nyandak katresna urang sareng ngumpul. "

Di sésana nagara, waktos jigana geus ngalegaan harepan tina miluan awéwé ngora. Dina Bundaran Falomo gedé, di pusat ibukota perekonomian Lagos, supir henteu deui nengetan potret-bagian maranéhna ngagantung sapanjang gerbang kasalametan.

- Leuwih ti sarébu barudak diculik -

Slogan "Balik Balik Awéwé kami", dikirimkeun dina waktos ka White House ku Michelle Obama, dibagikeun ku ukur sakeupeul diehards, kakurangan napas tragedi lianna, di nagara ieu 190 juta padumukan, didaharkan ku kajahatan sareng konflik.

Boko Haram ogé parantos disebatkeun dina dua belas sasih pamungkas, sanggeus ngaruksak dina taun-taun kapersidenan Buhari (kapilih deui kanggo istilah kadua dina bulan Pebruari).

Salah sahiji faksiana, kagabung dina kelompok Nagara Islam ISWAP, parantos dipasang serangan anu bahayana di markas-markas militér, maéhan sababaraha ratus prajurit Nigerian.

Taun ka tukang, dina kasempetan hari kaopat ulang diculik Chibok, Unicef ​​ogé ngelingan yén langkung ti barudak 1.000 diculik ti 2013 ku si jihadists.

Dina 2016, Human Rights Watch malah ngalingkup jumlah budak lalaki 10.000, "sakapeung malah 5 taun," dina leungeun grup. Bagian tina anonim ieu meureun dileupaskeun, saatos tentara Nigerian maju ka téritori anu diayakeun ku Boko Haram.

Tapi kawas sakabeh padumuk di kaler-wétan ti "cepeban" daérah éta, barudak dikirim ka pusat katutup tina "de-radicalization" teras ka tempat kubu IDP, dimana kaayaan Saniter sarta kadaharan anu mawa musibah.

Sanggeus ampir dékade anu konflik, pemberontakan Boko Haram parantos ngupingan 27.000 di Nigeria, dimana ampir 2 yuta urang masih henteu tiasa balik deui ka imahna. Hasta ogé sumebar kana nagara tatangga: Niger, Chad, Kamerun.


Artikel ieu mimiti mecenghul di https://actucameroun.com/2019/04/14/cinq-ans-apres-leur-enlevement-par-boko-haram-112-lyceennes-de-chibok-toujours-portees-disparues/