Desentralisasi - ngala Gerard: "Lamun urang rék nyieun kawasan otonom, urang kedah ngalakukeun hal eta éféktif teu sakumaha adul"


Ngala Gerard, Donga-Mantung 1 (Nkambe), pupuhu Pamaréntahan Rally Démokratik Rahayat Kamerun (CPDM), cenah sapuk sareng Sénator Nfon Mukété. Pikeun anjeunna, desentralisasi kedah diadopsi pikeun mastikeun mulang ka normal di kawasan barat laut sareng kulon nagara sakaligus kanggo ngembangkeun gancangan.

"Kuring pikir yén upami urang hoyong ngadamel wilayah anu otonomi, kami kedah laksana langkung efektif batan ngalakonan payuneun anu tetep. Exactlyta naon anu ceuk Pa [Sénator Nfon VE Mukete]. Kabeneran aya kaleresan na kudu sok nyarios. Henteu aya bebeneran alternatif. The Patriarch nyarios dua hal nu abdi ogé satuju: otonomi daérah sareng mendakan sakaligus tina masalah Anglophone pikeun nyimpen simpen deui. "


Anjeunna nambahan: "Upami kami ngadamel daérah anu henteu otonom, naon waé wujud nagara, padahatan kalolobaan masalah anu urang nyanghareupan di Kamerun, diantarana masalah tina pamekar kirang kénéh, bakal sacara gampil gampang. Sadaya pilihan sapertos status Unit, kaayaan kaayaan desentralisasi, sareng federasi kedah sadayana janten dina méja dialog. Secession mangrupakeun hiji-hijina pilihan anu pernah kedah janten dina méja ieu di dialog. Taah Nformi 'Ngala Gerard diréaksikeun jeung émosi anu jieun dina Jumaah kamari ku kaluar ti anggota pangkolotna Sénat Kameroun.

Mémang bulan April 5, Sénator Nfon Koswara Esemingsongo Mukete, pidana pang luhurna di Bafaw di wétan kiduleun Kamerun sareng anggota Sénat pangkolotna sareng mundur ka imah luhur DPRD Kamerun Nyanghareupan kasangsaraan komunitas-diomongkeun Inggris. Duringta pasamoan paripurna nalika draf hukum ngeunaan pamilu régional dikintunkeun pikeun nampilkeun.

Dina nyarios, Sénator anu menawan picilakaeun pamarentah moal luput kasempetan sapertos hebat pisan pikeun nerapkeun desentralisasi anu mujarab, anu bakal masihan jalma-jalma lokal pikeun ngawasa takdirna. Terus manehna ngomong yén kaleuleuwihan kakuatan di Yaoundé tanggung jawab konflik pakarang anu ayeuna oyag sareng dua daérah diomongkeun ku Kamerun.

Anjeunna dinyatakeun geuleuh-Na pikeun naon anu anjeunna disebut "Panolakan Yaoundé pikeun éféktif mindahkeun kakuatan ka aparat satempat", sarta miélingkeun yén Kamerun bakal neruskeun tilelep kana jurang tina konflik pakarang lamun anggota déwan sareng eksekutif bergegas enact tagihan tanpa kontrol éféktif.

Kaluar Sénator Mukete asalna ampir sataun saatos menak Yusup Wirba, SDF Anggota DPRD Kacamatan Panwaslu Husus Jakiri, nyandak House Bagean Parlemén di handap pikeun nyawadenkeun péditan ngalangkar Anglophones ku patén-bapaana. Francophones.

tara salma Amadore | Actucameroun.com


Artikel ieu mimiti mecenghul di https://actucameroun.com/2019/04/14/decentralisation-ngala-gerard-si-nous-voulons-rendre-les-regions-autonomes-nous-devons-le-faire-de-maniere-efficace-et-non-pas-comme-une-facade/