Nurutkeun Macron, Notre Dame bakal diwangun deui sakumaha sarta bisa extinguish seuneu - New York Times

Paris - The seuneu nu ancur Notre Dame geus dipareuman, pajabat ceuk Salasa, sanggeus Présidén Perancis Emmanuel Macron geus jangji baris nyieun éta katedral, simbol tina kota pikeun leuwih dalapan abad, tur jaksa geus dibuka ditalungtik Naon ngabalukarkeun seuneu nu parah ruksak a gem kawentar dunya arsitektur Gothic.

Ngan jam sanggeus katedral panah renda na loba hateup na runtuh Senén dina seuneu jeung haseup, Mr. Macron ngadeg saméméh struktur masih ngaduruk. sarta ngomong upaya internasional pikeun ngumpulkeun dana pikeun rekonstruksi bakal dimimitian Salasa.

"Urang baris ngawangun deui kami Lady," cenahna. "Ieu naon Perancis nyangka."

The billionaire Perancis kulawarga Pinault jangji 100 juta euro ngadeukeutan 113 juta dollar AS, dilaporkeun Agence Perancis-Presse jeung kulawarga tina Bernard Arnault, boga sahiji group barang méwah LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, ngarencanakeun nyumbangkeun $ 200 juta .

Kahiji Senén seuneu alarem ieu dipicu 18h20 sarta cék anu dilumangsungkeun tapi penuntut Parigi, Remy Heitz ceuk Salasa yén euweuh seuneu geus kapanggih. A alarem kadua bakal disada 18h43, geus cenah, na seuneu nu kapanggih dina pigura kai tina loteng.

"Angger katedral teh geus diungsikeun salaku Massa mimiti lila saméméh," cenahna.

Bapak Heitz ceuk penyidik ​​ampir 50 anu bisa dipake pikeun nangtukeun ngabalukarkeun seuneu, wawancara pagawe sarta saksi sejenna, tapi "panalungtikan bakal lila jeung kompléks." Sajauh, seuneu nembongan geus kacilakaan, cenah.

Dua aparat kapulisian sarta firefighter a anu tatu, tapi moal salah ieu tiwas.

Langkung Jibril, hiji juru carios Paris seuneu brigade, ceuk Salasa isuk seuneu geus dipareuman, tapi patugas pemadam kebakaran anu masih néangan seuneu "residual" bisa perlu nempatkeun kaluar.

Leuwih ti éta, bisa disebutkeun mun wartawan deukeut Notre Dame, para ahli baris ayeuna nalungtik struktur wangunan ningali kumaha eta anu ngaruksak.

Notre Dame diwangun dina abad twelfth sarta katilu belas dina yayasan tina hiji garéja heubeul. tembok Romawi sarta dina hiji pulo di Seine, geus dilongok ku kira 13 juta jalma per taun. Nyanghareup wangunan sakurilingna, mangka geuwat dipikawanoh ku urang di sakuliah dunya teu mung hiji tugu agama, tapi ogé mangrupa lambang nasional, budaya sarta sajarah Perancis.

A juru carios Vatikan, Alessandro Gisotti, wrote on Twitter Salasa nu Paus Francis ngado'a kanggo "sakabeh jalma anu nyoba Cope jeung situasi tragis ieu."

Parisians sarta datang ngabéwarakeun jeung jalma countless sabudeureun dunya nonton live télévisi, diawaskeun dina horor salaku katedral kalawan ngapung kawentar na buttresses diwangun pikeun ngarojong dinding rélatif ipis jeung tops waktu-Na, kurban sababaraha dinten sateuacan upacara di Minggu Easter.

[Alorsqu'unmonumentfrançaissebrûlaitlesymbolismeétaitdurpourlepaystroublé kritikus arsitektur urang wrote .]

Ratusan bystanders dikumpulkeun deukeut Notre Dame Salasa isuk, loba nyobian ngartos naon anu lumangsung.

"Kuring ieu ngabéwarakeun lamun kuring indit ka nempo seuneu tadi peuting jeung Kuring masih ngajempolan isuk ieu," ceuk Serge Roger, a Parisian pensiunan 67 taun. Anjeunna diawaskeun patugas pemadam kebakaran menyemprot katedral cai, sababaraha asup jeung kaluar gedong roko, ngompa séjén tina Seine.

Salaku lawon mimitian ngeusian mata Roger Pascale Defranqui, 59 taun, masihan ashes dirina yén Aisyah sempet dikumpulkeun deukeut katedral peuting panungtungan. Kawas Roger, manéhna ceuk manehna kapaksa gangguan saré. Manehna toured katedral di subuh Salasa, manéhna ngomong, ngahargaan "ka nona paling geulis di Paris masih jumeneng."

"Urang, anu Parisians kudu ngobrol ngeunaan naon anu lumangsung dina Notre Dame, sabab urang cinta anjeunna, urang terang, ieu bagian tina kahirupan urang sapopoé," ceuk Ibu Defranqui. Manehna nalungtik arsitéktur ti katedral di kursus sajarah seni di Louvre, sarta moal Marvel di munara na balik ti musium di susun na dina Île Saint-Louis, pulo sabudeureunana di nu Île de la Cutat, dimana Notre Dame ieu lokasina.

"Kuring teu yakin abdi hoyong terang naon anu lumangsung," kecap Ibu Defranqui. "Kuring ngan hayang ka jadi dibalikeun pas mungkin".

The rektor ti katedral, Mgr. Patrick Chauvet, ceuk seuneu mucunghul geus dimimitian ti jaringan balok kai beurat, loba anu tanggal ti Abad Pertengahan sarta dubbed "leuweung", ayana di luhur éta siling batu vaulted internal sarta dina hateupna.

"Di katedral teh urang shooting penjaga," ceuk Monsignor Chauvet Salasa Perancis Inter stasiun radio. "Tilu kali sapoé, maranéhna balik di handapeun hateup kai sangkan hiji assessment".

Cenah éta aya ogé hiji firefighter dina loka ngeunaan katedral, sanajan anjeunna henteu nangtukeun sabaraha sering, dimana baé ieu. normalna ditempatkeun atawa lamun jalma anu aya kamari.

"Kanggo kaamanan, abdi ulah pikir urang tiasa ngalakukeun deui," cenahna. "Tapi aya salawasna masalah nu teu bisa ngaduga".

Salian ruksakna wangunan sorangan, seuneu ngancam vestiges sarta jandéla kaca na patri, jeung jandela kabeungkeut ku kalungguhan, nu dina suhu luhur latar. . Bari harta a, a relic tina makuta cucuk nu bakal geus dipaké ku Yesus salila Crucifixion-Na, ieu disimpen, status objék sajarah lianna anu kabur .

[Theblaze [19659028] kaancam koleksi éksténsif seni Kristen sarta titilar ti katedral teh.]

arsiték di saha diawasan karya tina katedral di 1980 taun 1990 cenahna dipercaya teuing dina wangunan jeung parabot bisa disimpen. Pictures of pedalaman némbongkeun yén loba alat kaduruk, kayaning bangku na mimbar a, tetep gembleng.

"Batu Arch ieu akting salaku firewall sarta dicegah panas tina ninggalkeun," ceuk arsitek Bernard Fonquernie.

Tapi hateup, hiji pigura kai badag ditutupan ku cadar kalungguhan, seemed geus sakitu legana ngiles, cenah. tés saméméhna dina hateupna kungsi ditingalikeun yén kalolobaan struktur ieu diwangun tina balok ek sarua jeung chestnut dirakit ku pabrik aslina, ceuk Bapak Fonquernie.

Ieu lumangsung jadi panjang, sabab hateupna ieu rutin repaired sarta disegel. Tapi ieu dimaksudkan yén kai éta pisan garing sarta bisa kalayan gampang kaduruk, cenah.

[dieu naon urang nyaho tur teu nyaho on seuneu.]

Aya dua taun, juru carios katedral teh ceuk eta diperlukeun hiji transformasi profound nu tangtu biaya ampir 180 juta. Jauh tina adul tina kapur geus eroded, kalayan potongan dislodged ku angin sarta hujan, ceuk juru carios, André Finot.

Dina Senén, katedral ieu ditutupan ku Parancah pikeun digawé restorasi. seuneu atanapi Sparks tina alat-alat kabuka

"Jeung ayeuna ayeuna teh Isro, sugan kusabab lalawora," ceuk Mr. Fonquernie. "Gawe sareng panas, sakumaha maranehna, gigireun jadi loba kai garing heubeul merlukeun perawatan ekstrim".

Artikel ieu mimiti mucunghul (dina Basa Inggris) dina New York Times