Aljazair: Bensalah anjeunna kagungan hak kana nunjuk Kamel feniche di sirah Déwan Konstitusi? - JeuneAfrique.com

Sababaraha jam sanggeus pengunduran diri ti Tayeb Belaiz kapersidenan Déwan Konstitusi, Abdelkader Bensalah diangkat Sage Kamel feniche kana ngaganti anjeunna. Kapala interim kaayaan manéhna yurisdiksi konstitusional pikeun ngalakukeunana? jawaban.

Ieu artikel 81 tina Aturan Déwan Konstitusi, anu ngokolakeunana patarosan tina pengunduran diri ti presiden "Wise Lalaki" Algerians. Eta nyadiakeun yén "bisi maot atanapi pengunduran diri ti Présidén Déwan Konstitusi, Déwan patepung dina chairmanship Wakil Présidén Indonésia sarta catetan. (...) Presiden ieu informed langsung. "

Inpo saharita ieu Présidén Républik tina kanyataan yen ieu dimungkinkeun dina, dumasar kana artikel 183 tina Konstitusi, mun nunjuk pupuhu Déwan Konstitusi.


>>> maca - Aljazair: Tayeb Belaiz pengunduran diri, Présidén Déwan konstitusional


Pengumuman presiden tina janjian tina hiji Presiden anyar tina cara ngagawe nunjukkeun yén Sages patepung deui hudang tina pengunduran diri tina Tayeb Belaiz, a satia longtime urut Présidén Bouteflika miang anu ieu nungtut for minggu ku jalan. Magrib, nu agénsi warta Piara dikonfirmasi yén Kapala Nagara akting Abdelkader BensalahBoga feniche memang ditunjuk Kamel, hiji anggota Déwan saprak 2016, Belaïz kana ngaganti kapala conto nu.

Akting presiden = Kapala Nagara?

Tapi, kaputusan ieu geus sparked perdebatan diantara ahli hukum, sababaraha arguing yén janjian tina hiji Presiden Déwan éta henteu dina kakuatan tina hiji Presiden interim. Pikeun ngarojong klaim maranéhanana, maranéhna nu dipake artikel 104 tina Konstitusi, anu ngokolakeunana kakuatan tina sirah interim nagara.

Tapi dina artikel 104 sual anu dina sagala hal nujul ka watesan tina kakawasaan janjian jeung hal tina Présidén Déwan Konstitusi. Mun dilarang salila fase interim liwat réferéndum, anu reshuffle pamaréntah, panerapan ku urutan atawa disolusi duanana imah, teu nyebut nanaon ngeunaan kapersidenan Déwan Konstitusi.

Dina artikel na 84, hukum dasar ngagunakeun istilah 'Presiden' sarta 'Kepala Nagara' sakumaha sinonim

Saterusna, artikel 92 tina hukum pang luhur, anu dilampahkeun teu husus dipiguraan atanapi dugi dina kasus hiji Presiden interim, boga Presiden disebut "tulisan na mandates disadiakeun ku Konstitusi." Dina hal ieu, anu janjian tina hiji Présidén Déwan Konstitusi ieu rencanana na kuduna disebutkeun dina artikel 183 tina Konstitusi.

Sababaraha pengamat, kumaha oge, alerted kanyataan yén UUD nujul kana Kepala Nagara istilah pikeun présidén interim na Presiden pikeun Presiden-milih. bédana dina terminologi Ieu diyakinkeun dina hal ieu nu Bensalah teu dijudulan nunjuk hiji Presiden Déwan Konstitusi. Tapi artikel na 84, hukum dasar ngagunakeun istilah "Presiden" jeung "Kapala Nagara" salaku sinonim: "The Presiden Republik, Kepala Nagara, embodies Kahijian tina bangsa. "

Artikel ieu mimiti mecenghul di Jeune Afrique