Notre Dame Grenier ieu dipikawanoh salaku "leuweung" na eta dibeuleum kawas salah. - New York Times

Paris - Dina katedral cavernous Notre Dame de Paris, anu Massa panungtungan poé éta dina Senén ngeunaan Minggu Suci, lamun alarm seuneu mimiti indit kaluar. Anjeunna 18h20, 25 menit méméh panto kai beurat anu dijadwalkeun pikeun nutup datang poé.

Satia, wisatawan jeung staf dicandak luar jeung batur indit ka pariksa bagian paling rentan tina struktur abad pertengahan. - di loteng, jaringan nu balok kai heubeul disebut "leuweung" - tapi euweuh seuneu ieu kapanggih, ceuk Salasa penuntut Parigi, Remy Heitz

mun 18h43. alarem rang. Ieu ngan 23 menit engké, tapi nalika maranéhna balik ka loteng, ieu jelas yen aranjeunna kagungan masalah utama: Ieu dina seuneu . Moal lami deui, bagian badag tina hateup jeung spire hipu rising luhur eta anu ogé ngalegleg 'ku seuneu, fanned ku angin kuat.

Latihan seuneu ayeuna handapeun panalungtikan anu intensif penguasa Perancis, nu nganyahokeun jauh bencana sakumaha kacilakaan.

Aya loba diajar. Tapi geus jelas yén Notre Dame, dina warisan irreplaceable Perancis, lacked jaminan dasar syarat pencegahan seuneu dina struktur nu leuwih modern geus grafted on cathedrals kuna séjénna nguap di Éropa.

elemen kayaning firewalls atawa sistem sprinkler anu bolos ku pilihan - dina urutan teu ngarobah desain Landmark atawa ngawanohkeun wiring listrik dianggap di résiko luhur diantara balok anu dirojong hateup kalungguhan adorned kalawan Notre Dame.

a panolakan sistimatis pikeun masang nanaon listrik "dina" leuweung "kusabab resiko, ceuk Peter Housieaux, Presiden ti sajarah Association Paris. "Sarerea terang yen loteng éta bagian weakest".

Inevitably, sababaraha kaputusan ieu ayeuna keur questioned sanggeus calamity yén ravaged hiji permata adi arsitektur Gothic di dunya sarta ninggalkeun tatu vakum di jantung Paris.

"Sistim deteksi seuneu ieu mah compartments seuneu," ceuk Jacques Chanut, Pupuhu Gedong Federation Perancis ngarujuk kana struktur ilahar dipaké nguap mun ngandung seuneu. "Ieu conto has hal éta urang kudu mikir ngeunaan isukan."

Sanajan kitu, éta tina titik ieu nu seuneu bray seuneu ngaliwatan loteng na hateup jeung struktur kai di jero booming dina. The panah flaming didominasi kotana salaku lilin Romawi nepika pindah, ambruk antara siling jeung katedral teh.

Bari ngaduruk potongan struktur luhur murag di lantai of katedral teh, unsur parabotan interior ogé bray seuneu.

Patugas pemadam kebakaran geus deployed robot dilengkepan tank-tipe treads sarta kaméra nyokot pipa di katedral jeung cai ngarahkeun arah seuneu. Patugas pemadam kebakaran ogé geus resorted ka drones hawa pikeun meunang ide, kaasup Imaging termal, dina naraka.

Patugas pemadam kebakaran kapanggih artéfak irreplaceable, kaasup lampu gantung, arca, jati na titilar agama salaku lawon linen digabungkeun jeung St. Louis. mangrupa makuta cucuk dipaké ku Yesus. Walikota Anne Hidalgo ceuk ningali éta buka leungeun dina khasanah leungeun dina ranté manusa.

Tapi dina henteuna ukuran preventif ngalawan kahuruan di katedral, nu patugas pemadam kebakaran bisa ngalakukeun nu loba.

kaamanan geus diwenangkeun seuneu pikeun nyebarkeun gancang, "ceuk Jean-Michel Leniaud, urut direktur Nasional Sakola Darma, hiji institut akademik Perancis specializing dina sains pikeun digawé sajarah. "Mun aya sprinklers madhab, éta bisa geus béda, tapi aya nanaon."

Leniaud, anu dina Salasa dilongok pedalaman Notre Dame, ceuk yén kaayaan, nu owns tur mertahankeun katedral teh, enforces aturan kaamanan seuneu pikeun sakabéh wangunan, tapi "sok aranjeunna tiasa hésé panawaran ".

Paradoxically, bisa jadi sabagian dina kasus sababaraha struktur paling mahal. "Urang geus salawasna hesitated mun ngaruksakkeun tugu sual," ceuk Mr. Leniaud.

Salah sahiji alesan naha seuneu disapu ngaliwatan rohangan handapeun hateupna téh henteuna hahalang, sok disebut firewall mun partisi seuneu dugi patugas pemadam kebakaran bisa anjog, ceuk Jim Lygate, ngadatangan profésor di investigations seuneu di Universitas Edinburgh. Ku sabab kitu, cenah, yen halangan sapertos nu jum'atan diperlukeun dina struktur nu sarupa dina Britania.

Ieu henteu hartosna yén firemen of Paris teu disiapkeun pikeun musibah poténsial. Puluhan aranjeunna anu rutin dilatih pikeun emergencies misalna dina Notre Dame. Ieu dibuktikeun penting pikeun ngawétkeun loba harta karun na.

"Urang ulah meta tanpa tata," ceuk Jibril Deui, juru carios Paris seuneu brigade. "Simkuring terang katedral teh. Sangkan terang naon anu kudu dipigawé lamun éta kajadian, urang terang, contona, urang kudu nyebarkeun parahu dina Seine pisan gancang pikeun ngompa jumlahna ageung cai. "

Ngeunaan 500 patugas pemadam kebakaran direspon jeung keur nélépon, sawatara di antarana deploying hoses. na ngarah aranjeunna dina seuneu. Ngeunaan 100 geus fokus kana safeguarding khasanah budaya jeung agama na, ceuk Mr. More.

"Sakali urang sadar yen hateupna bakal jadi sabagean leungit, urang hayang ngeureunkeun seuneu dina dua munara, jeung ngawatesan karuksakan".

Laurent Núñez, Menteri Interior Perancis, ceuk nu ngeunaan dua puluh firemen risked kahirupan maranéhanana nuliskeun munara tarung seuneu, "nu mantuan ngahemat wangunan".

"Salila 15 menit, satengah jam, éta bisa geus Isro duanana cara," ceuk cenah.

Bahaya seuneu mawa musibah ti balok loteng éta ogé dipikawanoh.

"Di katedral teh, urang kudu pembina seuneu," Msgr. Patrick Chauvet, rektor di katedral, ceuk Salasa on stasiun radio Perancis Inter . "Tilu kali sapoé, maranéhna balik di handapeun hateup kai sangkan hiji assessment".

Notre Dame ieu nu paehan seuneu dina adegan, dipasang poean ka pos komando di lantai struktur jeung satpam. Ceuk André Finot, juru carios katedral teh. Dina hal alarem, firefighter nu bakal ngirim patugas kaamanan di wewengkon mana eta geus datang.

patugas pemadam kebakaran Parisian dikelompokeun taun panungtungan di Notre Dame dua latihan latihan dedicated ka safeguarding titilar jeung karya seni, ceuk Mr. More.

Lt. Col. José Vaz de Matos, manajer jawab ka pamariksaan ti monumen nasional Perancis, ngadawuh: "A pisan koleksi dihormat anu disimpen sarta apdet kaamanan". Tapi objék badag, "sababaraha nu anu kapangaruhan ku seuneu "ari di jero

"Dina tahap ieu, urang teu tiasa ngirim tim kami cageur," cenahna.

Di tungtung peuting, paling karuksakan nu geus aya rengse. Tapi ieu téh ukur Salasa isuk patugas pemadam kebakaran ceuk seuneu ieu dipareuman tur patugas pemadam kebakaran spent poé ningali spot panas tur nuluykeun ngaleupaskeun berharga wangunan.

Franck Riester, menteri budaya, ceuk Salasa yén katedral urang kawentar acuk jandéla seemed geus ruksak. Tapi aya tilu liang konci dina siling, salah sahijina keur disababkeun ku labuhna panah.

Méméh seuneu, karya restorasi mimiti na loba wangunan ieu sheathed di Parancah, nu éta kénéh dina konstruksi. Julien Le Bras, umum manajer di Le Bras Dadang, perusahaan nu manages munara tina katedral teh, ngawartoskeun pencét éta pagawé 12 gawe di situs, tapi aya nanaon di waktos nu seuneu.

Para ahli nyebutkeun restorasi, nu mindeng ngalibatkeun kimia suluh jeung parabot kakuatan, salawasna nampilkeun bahya seuneu, kitu ogé wiring listrik.

Housieaux, Presiden ti sajarah Association of Paris, ceuk nu salila dékade kaliwat, mun karya restorasi kahuruan patali kungsi ancur aula kotana Cisitu Rochelle jeung Hotel Lambert dina Île Saint -Louis, salah sahiji pulo leutik di Seine di Paris.

The Lady kami tina proyék restorasi aimed pikeun nguatkeun panah jeung ngalereskeun sababaraha balok loteng, ceuk Olivier de Chalus, insinyur konstruksi sarta pituduh volunteer di katedral teh. Anjeunna digambarkeun struktur di handapeun hateup salaku "permata tina katedral, karya seni anu teu bisa diasupan ka loba".

Tapi para ahli nyebutkeun yén balok, seueur nu tanggal tina konstruksi tina katedral di abad twelfth sarta katilu belas, janten umur pisan baseuh.

Para ahli bakal nganalisis wangunan ka assess résiko runtuhna, ceuk pajabat. Pikeun nyaimbangkeun, éta meureun bakal dipiceun Parancah ruksak, erecting leuwih anyar jeung nyokot léngkah pikeun nangtayungan mortir antara batu, nu mungkin geus ngaruksak ku seuneu, erosi ku hujan.

Núñez, timbalan menteri interior, ngomong yén bari "sakabéh, struktur nyepeng", nu inspectors dicirikeun "vulnerabilities" dina siling vaulted sarta gable tina transept kalér. Cenah lima wangunan anu Rue du Cloitre, anu ngajalankeun sapanjang ujung kalér katedral teh, geus diungsikeun salila 48 jam sakumaha pacegahan a.

Heitz ceuk ampir 50 penyidik ​​anu bisa dipake pikeun manggihan anu ngabalukarkeun seuneu, tapi anjeunna miélingkeun yén panalungtikan bakal jadi panjang tur kompléks. Sajauh, cenah, asumsi mangrupa hal anu éta kacilakaan.

"Euweuh di tahap ieu nunjukkeun hiji kalakuan sukarela," cenahna.

Artikel ieu mimiti mucunghul (dina Basa Inggris) dina New York Times