Mali: alesan pikeun pengunduran diri ti Soumeylou Boubeye Maiga - JeuneAfrique.com

Kapala pamaréntah Malian pasrah Kemis wengi sateuacan sora gerak kayakinan ku anggota mayoritas na oposisi. Opat kasus geus ngarah ka downfall Na. Nyah.

Soumeylou Boubeye Maiga dibere pengunduran diri sarta yén pamaréntahan pikeun Ibrahim Boubacar Keïta dina malem April 18. kaputusan sumping di wengi tinimbangan ku Majelis Nasional di hiji gerak nyempad ngalawan pamaréntah ku anggota mayoritas na oposisi.

Nepi ka menit panungtungan, anu satia Ibrahim Boubacar Keïta 65 heubeul taun, geus narima rojongan ti sirah nagara. Kumaha hiji urang nicknamed "nu Lodaya" ieu anjeunna kapaksa mundur?

• The krisis kaamanan

Kana janjian di Désémber 2017, Perdana Mentri Soumeylou Boubeye Maiga, urut menteri pertahanan, geus dijieun kaamanan hiji titik penting dina roadmap na.

Ngan anjog, anjeunna geus ditéang ngamajukeun naon anjeunna diartikeun salaku "strategi ti tilu C jeung tilu DS". Di hiji sisi, rundingan, kohési jeung complementarity; di sisi sejen, pertahanan, diplomasi sarta pangwangunan.

Tapi strategi ieu pakakas musik dina "rencana kaamanan terpadu pikeun wewengkon Tengah (PSIRC)" kabukti kerung.

Dina masalah hususna hiji kakurangan kronis infrastruktur militér pikeun nampung lalaki deployed dina widang nu teu acan diberesihan keur kurangna dana.

Sarta bari di Plan Kaamanan strategis dibuktikeun unsuited ka realities dina taneuh, kaayaan kaamanan geus terus deteriorate salila istilah tina Soumeylou Boubeye Maiga. Serangan ngalawan kubu tentara Malian geus ngaronjat, kitu ogé Patempuran komunal.

The sorot kekerasan ieu - anu ngabalukarkeun sahenteuna 600 maotna saprak Januari nurutkeun inohong PBB - ieu ngahontal kana 23 Maret nalika gerilyawan diasah di Dogon hunters tradisional diserang désa Fulani Ogossagou , pandang bulu killing lalaki, awéwé sarta barudak. Sahenteuna 160 urang tiwas dina serangan anu ngajempolan saluareun Mali.

Disolusi of Dan Na Ambassagou - milisi Dogon nunjuk kana sakumaha anu ngabalukarkeun Uchiha nu - teu diwenangkeun Soumeylou Boubeye Maiga yakin tina pangabisana pikeun mawa karapihan ka wewengkon ieu. Utamana salaku Toloba Yusuf, pamingpin milisi nu, geus tetep teu acan ditahan pikeun ngajawab biaya nu anjeunna mangrupakeun subjek.

• The hareup sosial

Urut perdana menteri oge dibayar harga henteu mampuh pikeun nyanghareupan hareup sosial. Mun tegangan geus gede kaliwat - dinya dua taun ka tukang, anu neunggeul ti magistrates, dokter jeung operator sempet lumpuh ladenan administrasi tur kalem nagara - neunggeul guru 'moal boga meureun ditimbang beurat dina miang tina Perdana Mentri.

Ngagagas dina awal Maret, jurus nu teu mungkas, posing nu specter tina sataun leungit, dina konteks uproar rugbi nyebar. motong kakuatan-terusan, panarajangan CFOs, karyawan Departemen Luar, kareta api ... "jurus The guru 'ieu grafted mun spot panas lianna, sarta eta kacida tangtu yén hareup sosial geus faktor penting nu pengunduran diri ti Perdana Mentri, "nganalisa Dr. Moumouni Soumano, analis politik jeung diréktur eksekutif tina Malian Center pikeun dialog antar-pihak sarta démokrasi (cmdID).

Dina ahir Januari, kaputusan pikeun ngahemat 14,194 miliar CFA francs dina APBD pikeun expenses suluh jeung departemén dahareun jeung arah béda ogé rampok loba pangurus. "Jumlah Ieu kalindih pikeun APBN, tapi eta hartina loba pajabat, anu boga gajih saeutik. Anjeun teu kedah ngalakukeun éta, "lamented wanoh hiji Menteri.

• tegangan dina mayoritas

Pikeun kahiji kalina dina Mali, anggota oposisi jeung mayoritas babarengan Filed hiji gerak nyempad ngalawan pamaréntah. Ieu disaluyuan ku saratus deputies, sedengkeun jumlah undian diperlukeun pikeun nyoko 98 - leuwih ti dua per tilu. Di arah Rally pikeun Mali (rpm dina kakuatan), eta ensures yén ieu tetep hiji prakarsa deputies. Tapi nurutkeun Mohamed Amara, a sosiolog di Universitas Bamako sarta panulis padagang kahariwang: Mali salaku éta, sabab bisa jadi (Ed. Grandvaux), "Ieu hiji kasempetan pikeun pihak Kaputusan cageur kakuatan nu escapes anjeunna". Kusabab telat 2018, rpm, kaleungitan taneuh, emptied sahiji bagian tina milih-Na. Aranjeunna indit ka ngabareuhan jajaran tina Alliance pikeun solidaritas di Mali - Konvergen tina Angkatan patriotik (Asma-MFF) Soumeylou Boubeye Maiga. The bag I-Asma, nu tadi ukur lima anggota di ahir 2013 législatif di kiwari diitung dua puluh.

Faktor séjén contributing mun ditilik mayoritas mangrupakeuna sihungan antara Soumeylou Boubeye Maiga na Bokary TretaSekretaris umum rpm nu, kapala koalisi Duaan keur Mali, bringing nu candidacy of IBK di 2018.

Kanyataan yén Presiden geus diangkat hiji Perdana Mentri anu teu ti jajaran katilu na ogé geus dijieun aduk a. Sababaraha Heavyweights rpm reproached Soumeylou Boubeye Maiga of gaduh agenda disumputkeun. "Salami manehna tetep kapala pamarentahan, rpm nu leungit leungeun dina hubungan persiapan hiji aplikasi pikeun IBK suksesi," ditambahkeun kana akademik.

The pengunduran diri ti Perdana Mentri oge alatan "tegangan atmosfir," ceuk Amadou Thiam, Présidén Alliance Démokratik pikeun Peace (ADP-Maliba). "Ieu jelas yén sanajan gerak ieu ditolak, Perdana Mentri bakal moal geus miboga cukup kamar pikeun obahanana tentara".

• The standoff kalawan oposisi

Pikeun sababaraha bulan, Perdana Menteri éta dina korsi panas. Sanggeus ninggalkeun kapersidenan nu, sababaraha oposisi ditampik hasil. Soumaila Cisse, pamingpin oposisi, sumping polling kadua, teu resmi dipikawanoh eleh na. Pikeun sababaraha minggu, démonstran nyandak ka jalan tina Bamako mun nyawad "frauds". Dumasar kana éta hal, Perdana Menteri jeung Menteri Administrasi diwengku jeung desentralisasi, Mohamed Ag Erlaf, bakal jadi tanggung jawab naon maranéhna ningali salaku hiji "masquerade Panwaslu".

Rendered inaudible ku Larang demonstrasi, kritik ieu bakal relayed ku tokoh agama. Dina patengahan Pébruari, puluhan rébu Malians geus memang diwaler sauran ti Mahmoud Dicko, Presiden Déwan Islam Tinggi Mali jeung Syarif Nioro Bouyé Haidara. Dina mangsa rapat di Stade du 26 Maret aranjeunna denounced nu governance bad di nagara tur nungtut pengunduran diri ti Soumeylou Boubeye Maiga.

Sababaraha bulan engké, nu 5 April, sababaraha organisasi masarakat sipil jeung parpol diprotes di BamakoNajan larangan ti otoritas pikeun nyawad kerawanan. Éta deui nungtut pengunduran diri ti Perdana Mentri. "Éta henteu baé Soumeylou Boubeye Maiga ieu questioned tapi kawijakan na geus dikumpulkeun kabéh Malians ngalawan anjeunna, oposisi bingung tur mayoritas," nyebutkeun Husseini Amion Guindo, Présidén Konvergen keur Kamekaran Mali (Codem).

tuang Ibrahima Sangho, observasi warga kolam renang tina Mali (Pocim), Hiji organisasi masarakat sipil "Perdana Mentri gagal gagal pikeun ngatur législatif on waktu".

Pikeun nungkulan krisis, loba politisi nu nelepon pikeun dialog pulitik. Presiden IBK ogé relaunched RUU amandemen tina Konstitusi. Pikeun ngahontal konsensus a, anu timbalan Ousmane Kouyaté (URD, oposisi) percaya yén "nagara perlu hiji perdana menteri nyampur". The kapersidenan ngumumkeun dina pernyataan yén hiji pamaréntah anyar bakal nyetél "sanggeus konsultasi jeung sakabeh pasukan pulitik mayoritas na oposisi".

Artikel ieu mimiti mecenghul di Jeune Afrique