Saprak jutaan 15 taun, iklim Bumi salamet. Ieu naha éta

Panaliti diterbitkeun Juli 3 Juli kamari dina jurnal alam Nyayogikeun penjelasan anyar pikeun penyejukan iklim anu alon dimimitian dina 15 juta taun ka pengker. Hasil anu didamel ngamungkinkeun pikeun ngawangun gambar anu langkung kentel dina usum kértip. Khususna berkat perjanjian anu langkung hadé sareng pangamatan.

Kusabab 50 jutaan taun, suhu rata di Bumi tunduk kana katurunan anu tiis. Hiji trend katingali dina skala geologis - jutaan taun - anu ngagancangkeun ngeunaan 15 juta taun ka pengker. Sapertos kitu, urang sering ngobrolkeun tentang pendingin hawa Neogene.

Karya paleoclimatologist parantos nunjukkeun yén évolusi ieu didorong ku bertahap - tapi teu pati jelas - turunna jumlah karbon dioksida (CO2) dina hawa. Mémang, ti sakitar 1200 ppm (bagian per juta) 50 juta taun ka pengker, éta 280 ppm 2,5 juta taun ka pengker. A ngiranganfaktor 4 anu parantos pisan ngarobih pangaruh rumah kaca.

Panurunan laun tina CO2: asal kontroversial

Upami pendinginan anu lambat tiasa dijelaskeun ku laun-laun lemah tina pangaruh rumah kaca, asal panurunan dina atmosfir CO2 terus debat. Dugi ka ayeuna, panjelasan anu dianggo nyaéta kieu.

Salila Neogene, formasi gunung ageung sapertos Himalaya ningkat robahan batu silikat. Prosés kimia anu ngalibatkeun cai hujan, dilakukeun sacara lemah asam ku CO2 larut dina tetes na. Janten nalika aliran na aya dina batu, karbon dioksida dihakan. Langkung jutaan taun, konsentrasi atmosfir na parantos turun sacara signifikan. Sareng sareng éta, inténsitas pangaruh rumah kaca. Najan kitu, panjelasan ieu ngagaduhan sababaraha cacat.

Credits: Pixabay.

Dibikeun kontéks, studi diterbitkeun Juli Juli 3 dina jurnal alam nawaran hipotesis anyarbeuki ngayakinkeun. Ogé, éta konsisten sareng pangukuran sateuacana anu nunjukkeun tingkat lajuteu ningkat salami periode ditaliti.

Hipotesis anyar, konsisten sareng pangamatan

Dina tulisanna, panaliti ngagunakeun ukuran isotopic tambahan sareng modél siklus karbon. Ieu kanggo ngarti kumaha eusi CO2 atmosfir mungkin parantos turun sareng intensitas anu sami atanapi langkung handap. Nyatana, hasilna nunjukkeun yén ieu téh réaktivitas taneuh anu parantos ningkat. Langkung khusus, nya éta ngarobih langkung efektif sanaos intensitas najan.

"Reaktivitas ngajelaskeun betah sareng sanyawa atanapi unsur kimia campur dina réaksi"ngécéskeun Friedhelm von Blanckenburg, panulis pangajaran. "Nanging, prosés geologis diperyogikeun pikeun" nyegerkeun "permukaan bumi sareng ngajantenkeun deui réaktif".

"Ieu sanés kabentukna ageung gunung. Narekahan Tékonik, saeutikna ningkat dina erosi, atanapi paparan kana jinis batu anu sanés anu nyababkeun bahan langkung ngarobih dina permukaan »manéhna nambahan

Kacindekan, unsur-unsur anyar ieu kedah dipangaruhan élmuwan mun rethink gangguan tina siklus karbon anu ngabalukarkeun penyejukan Neogene. Dina sudut pandang ieu, hipotesis anu ayeuna ngajantenkeun.

sumber

Artikel nu patali:

Dupi anu niiskeun pangeusina parantos leres tina Neanderthal?

Kumaha lebur és laut Artik ngabalukarkeun caian usum panas di Asia

Dina 2050, iklim Paris bakal sapertos Canberra ayeuna

Artikel ieu mimiti mecenghul di https://sciencepost.fr/2019/07/depuis-15-millions-dannees-le-climat-terrestre-se-refroidit-voici-pourquoi/