Gabon: Pengadilan Banding Libreville pikeun neuteup kasihatan Ali Bongo Ondimba dina Agustus 26 - JeuneAfrique.com

Pengadilan banding Libreville nampik Agustus 12 banding pengacara Ali Bongo Ondimba, anu parantos ngancik ka pengadilan kasimaran pikeun ngahapus yurisdiksi pamundut ieu kaahlian médis pikeun présidén Gabonese. Pamariksaan ngeunaan merit tina pamundut ieu dilakukeun ku koléktif "Call to act" kedah lumangsung dina Agustus 26.

Dipasang dina Maret 2019 ku "Call to Action" - anu ngahijikeun kapribadian oposisi sareng masarakat sipil - pamundut pikeun pamariksaan médis Présidén Ali Bongo Ondimba parantos dipariksa ku Pangadilan Banding Pangadilan tina Libreville. Grup lawan parantos disingkirkeun ti mimiti, di awal Méi, sateuacan ngajantenkeun banding.

"Call for Action" nyiptakeun pelantikan ahli pikeun ngabantosan naha Ali Bongo Ondimba pas pikeun nganggap tugasna salaku pupuhu nagara saatosna dina Oktober 2018 stroke. Saatos nyéépkeun petisi ieu, Menteri Dalam Negeri Lambert Noël Matha dituduh grup nyoba "nyahpasangkeun lembaga".

Perangna prosedural

Asalna dijadwalkeun pikeun Juli 15, pamariksaan banding ditunda Juli 29. Pembelaan Ali Bongo parantos nyauran pangadilan tina kasassian, 26 Juli, kéngingkeun panyimpunan pengadilan banding file. Upami teu aya kaputusan ngeunaan meritna, kumaha, pangadilan kasetén ngaluarkeun ukuran anu curiga, naros ka pengadilan banding supados henteu mutuskeun ngeunaan kasusna dugi kaputusan na nyalira bakal dilakukeun. Dinten Senén, Mahkamah Banding milarian teu ngawartosan kamampuan terakhir ieu, nyatakeun nyalira leres pikeun ngahukum kasus ieu.

"Ieu kaputusan anu ngajukeun pikeun kaadilan nagara ieu, éta ngabuktikeun yén Pangadilan Banding henteu hasil kana tekenan kakawasaan," saur pengacara Ange-Kévin Nzigou, anggota koléktif "Appel kalakuan ".

Putusan anu ditantang ku mertahankeun présidén Gabonese. "Henteu janten pengadilan banding pikeun netepkeun putusan pangadilan kasiaan. Dina ngalakukeun éta, anjeunna overstepped kaahlian na. Urang bakal ngalakukeun naon anu dipikabutuh pikeun putusan pangadilan tina kasét dihormat, "saurna Jeune Afrique Aimery Bhongo-Mavoungou, salah saurang pengacara Ali Bongo Ondimba.

Spekulasi sareng gosipna

Kusabab présidén Gabonés pulih, kasehatan na mangrupikeun masalah anu seueur seueur ramé anu tina rumor anu sami. ABO rutin nampi anggota pamaréntahanana sareng parantos nyarios sareng sababaraha kapala nagara sapertos Togolese Faure Gnassingbe, Ivorian Alassane Ouattara, Rwandan Paul Kagame atanapi pasangan Chadian na Idriss Déby Itno. Presiden Gabonese ogé parantos nampi aktor Amérika, Samuel L. Jackson, anu dikaluarkeun paspor Gabonese.

Tapi anjeunna parantos diucapkeun sacara umum ngan ukur dua kali, dina pidato Taun Anyar tradisional sareng pikeun sapuluh taun ti saprak pupusna ramana, Omar Bongo Ondimba, diingetan 8 Juni kamari. Dua intervénsi anu sigana teu ngayakinkeun oposisi anu rutin nyauran "netelakeun konstitusional ngeunaan kaayaan Gabon".

Numutkeun hiji wartawan Jeune Afrique anu tiasa pendak sareng anjeunna di Libreville dina bulan Juli sareng nyéépkeun waktos sareng anjeunna, kapala nagara épékasi - anjeunna bakal ngiringan rézim draconian - tapi sacara nyarios dirina sorangan. Fakultas intelektualna sigana teu gembleng. Anjeunna pindah waé, nganggo tiwu.

Koléktif "Call to Action", diadegkeun dina bulan Pebruari 2019 saatosna aya bantahan oposisi kana régional 2018, diwangun ku sapuluh tokoh oposisi - kalebet dua timbalan, Maxime Minault Zima Ebeyard tina Uni Nasional sareng Edgard Owono Ndong tina RHM - sareng masarakat sipil. Ogé kalebet diantara instigator perhimpunan Jean-Gaspard Ntoutoume Ayi (PBB), enarque, kader PBB ngahaja teu diarepkeun dina komérsial Akanda dina babak ti mimiti législatif. aktivis Marc Ona Essangui, atanapi pengacara Ange-Kévin Nzigou.

Artikel ieu mimiti mecenghul di Jeune Afrique