Mahamadou Issoufou: "Putusan kuring pikeun hormat Konstitusi sareng henteu ngawakilan diri kuring henteu tiasa dicabut" - JeuneAfrique.com

Terorisme, demografi, pamaréntahan, pembaharuan tina CFA franc ... Pamimpin Nigerian, Présidén di kantor ECOWAS, ngiringan tangtangan anu aya di hareup. Henteu kéngingkeun éta tina bumi sorangan, kirang tina dua taun.

Anjeunna bakal ngalakukeun, upami sadayana janten numutkeun aturan dugi ka ditarikna ti kakawasaan, dina April 2021, saurang juara anu dibayakeun tina Mo Ibrahim Award, ngaganjar tata pamaréntahan anu alus sareng kapamimpinan demokratis. Teu senang diulang deui ti saprak digentoskeun kana kapersidenan Niger, dina 2011 - komo ngaganggu sababaraha baturna - yén anjeunna moal cicing di sajam langkung lami tibatan naon Konstitusi otorisasi anjeunna, nyaéta dua istilah lima taun, Mahamadou Issoufou ngadorong kuku ku cara nunjukkeun, dua taun sateuacan deadline, calon na milih kasuksesan sorangan.

Kaayaan anu sakabéhna atypical di buana, anu nyaram masa depan bakal datang deui, tapi ogé résiko ningali jinis diarki anu dipasang di sirah nagara. Naha ieu hal? Tétéla henteu. Issoufou sareng lauk lumba-lumba na, Menteri Dalam Negeri Mohamed Bazoum, anu kagolong kana kamérian politik anu sami salami tilu puluh taun, saling terang silih terang ogé ngawenangkeun aya gandum keusik pikeun nangkep skenario anu aranjeunna dipasang. Sanés moal aya kapentingan wae.

Konfigurasi anyar

Langkung saé: presiden henteu ragu pikeun ngiringan konfigurasi anyar ieu. Diiring ku hiji-hijina Bazoum sareng garwa yén pasangan présidén angkat ka Tahoua, 600 km wétaneun Niamey, dina hiji turboprop sederhana, pikeun ngagungkeun 3 Agustus ulang tahun 59 kalayaan. Anjog isuk-isuk, para menteri, para utara sareng diplomat ngantosan di handapeun kaayaan anjir sareng kesang peluh awal usum tiris ieu.

Salila wawancara anu panjang anu dipasihkeun ka Jeune Afrique, Mahamadou Issoufou, 67, ngobrol ngeunaan peralihan munggaran ieu antara dua presiden anu dipilih sacara démokratis salaku kasuksésan pangageungna bakal datang - disayogikeun, tangtosna, pamilih Nigeror ngesahkeun. sinopsis dina kotak kartu suara. Éta ogé ngeunaan perang ngalawan térorisme, di nagara anu obsesi sareng kaamanan anu luar biasa, ékonomi, sosial sareng demografi sedengkeun Niger nempatkeun minyak dina panginten kaluar tina hiji dinten ti buntut na pek nagara-nagara anu paling miskin di dunya.

Sapertos seueur topik salaku Mahamadou Issoufou, anu nagri na bakal di awal 2020 ka Déwan Kaamanan Pertahanan Bangsa-Bangsa salaku anggota anu henteu permanén, anjeunna ngauntukeun dina forum internasional. Anjeunna anu diajar ku radio - saminggu saatos pamilihan kahijina, dina bulan Maret 2011 - bencana ieu anu aya dina panonna campur tangan militer Kulon di Libya ogé bakal nyandak kauntungan tina nyarioskeun dasar-dasar pamikiran na: Bangsa Afrika janten démokrasi teladan, tapi tata pamaréntahan global teu nanaon tapi demokratis. Topik nyata refleksi pikeun juri Penghargaan Mo Ibrahim...

Ngora Afrika: Dina sataun satengah, dina mimiti 2021, anjeun bakal ngirid kapersidenan pikeun gentosna anu kapilih. Dina waktos pre-neraca, naon anu anjeun pambiji ku anjeun dina kakuatan dasawarsa?

Mahamadou Issoufou: Nigeriens bakal nyarios kitu, dumasar kana jangji sareng realisasiana. Kuring kedah netepkeun dalapan prioritas pikeun nagara: rélaxasi budaya, kaamanan, konsolidasi lembaga demokratis sareng republik, infrastruktur, kakurangan diri, modal manusa - kaséhatan sareng pendidikan - aksés ka cai sareng nyiptakeun padamelan.

Dina dalapan poros ieu, kuring yakin yén kamajuan nyata nyata sareng yén anu paling dijanjikan kuring geus dijaga. Persentasi sumber anu diperyogikeun ka séktor prioritas ieu tetep dina tingkat naon anu direncanakeun: 22% pikeun pendidikan, 17% pikeun inisiatif 3N [Nigeriens feed Nigeriens], 10% pikeun kasehatan ...

Hiji-hijina kawasan anu urang hoyongkeun kirang nyaéta kaamanan. Urang parantos ngarencanakeun pikeun nyayogikeun 10% tina anggaran kami, peryogi pikeun angkat ka 19% sareng ieu kanggo ngahirupkeun situs anu penting sapertos cai.

Artikel ieu mimiti mecenghul di Jeune Afrique