Tunisia - Basma Khalfaoui: "Pasea ego mangrupikeun halangan utama pikeun diatasi" - JeuneAfrique.com

Widget tina pamimpin kénca Chokri Belaïd, rajapati di 2013, pengacara Basma Khalfaoui muncul di distrik Tunis 1 kanggo pamilihan parlemén 6 Oktober. Anjeunna ngabébaskeun Afrika Afrika pikeun cita-cita pulitikna, tapi ogé révolusi révolusi sareng panyidikan dina hubunganana salakina.

Mimiti transisi Tunisia ditandaan ku kekerasan pulitik, kaasup rajapati tina Chokri Belaid. Randa anu terakhir, Basma Khalfaoui, dina hiji waktos mangrupikeun panji bendera partai na, sateuacan ngahijina koalisi anyar. Dinten anjeunna ngabagi kahirupan anjeunna antara milarian bebeneran sareng komitmen pulitik.

Saurang pendukung sareng aktivis, anjeunna henteu pernah ngeureunkeun perjuangan politik salakina almarhum. Pikeun kahiji kalina, anjeun ogé ngajalankeun pikeun munggaran pamilu, dina konstituénsi Tunis 1, handapeun labél Uni Démokratik Union (UDS).

Jeune Afrique: Kusabab pembunuhan salaki anjeun, anjeun mimiti militer dina pésta anu anjeunna janten sekretaris umum sareng juru bicara, Watad (pésta ngahijikeun Patriot Démokratik), sateuacan samentawis ngalih jauh tina politik. Naha pilihan ieu?

Basma Khalfaoui: Tujuanana kuring anu mimiti saatos Chokri maot nyaéta terang kaleresan ngeunaan kaayaan pembunuhan. Abdi miharep sadaya pihak sipil nyumponan dina panitia pertahanan, anu henteu janten kasus Watad. Janten kuring ngantepkeun anjeunna dina 2015 pikeun neraskeun panitia pertahanan kulawarga. Kuring ngan ukur sorangan kana usaha ieu sareng murangkalih awéwé. Kuring peryogi pisan pikeun nyandak undak deui dina waktos éta, lingkup pulitik gombal.

Anjeun teras ngagabung gerakan "Tunisia payun", sateuacan ngagabung kana UDS. Naha anjeun nyangka yén pakumpulan kaayaan ieu tiasa terus ngaleupaskeun pamilihan ?

Di payun Tunisia ngahijikeun pesta anu teu berpuas hati tina démokrasi patriotik sareng ngalaksanakeun proyek Chokri. Dina bulan Pebruari 2019, eksekutif-épék kuring ngajak kuring korsi kongrés. Abdi siap ngahanca tempat kuring dina adegan politik. Gagasan nya éta pikeun ngahijikeun sababaraha formasi dina program umum, anu aya ogé kejahatan kami.

Abdi panginten ngiringan koalisi mangrupikeun bagian normal tina prosés transisi

Mimiti di Tunisia payun, teras di Démokratik sareng Sosial Union, anu ngimpunkeun komponén anu katelah Al-Massar, Joumhouri, Gerakan Démokrat Sosialis, atanapi kelompok masarakat sipil Qadiroune. Jigana anu ngawangun koalisi mangrupikeun bagian normal tina prosés transisi. Ego suluh nyaéta halangan utama anu kudu diatasi.

Anjeun parantos nunjukkeun hasrat anjeun pikeun ngiringan pamilihan déskriptif dina DPRD Tunis 1. Ieu bakal kampanye pribadi munggaran anjeun. Anjeun ngaluarkeun pilihan ieu dina 2014, janten naha ayeuna angkat?

Kusabab kuring parantos siap. Dina pamanggih kuring, parlemén saméméhna henteu cicing kana ekspektasi pulitik sareng rahayat. Salaku pengacara, kuring hoyong ilubiung dina hiji strategi politik ékonomi sareng sosial ngalangkungan draf undang-undang di Majelis. Kuring teu ngan ukur hoyong nyéépkeun sésana kahirupan abdi nyempad.

Demonstrasi di Tunis, 23 Oktober 2013, nyauran mundur pamaréntah (gambar gambar). © AP Photo / Hassene Dridi

Dalapan taun saatos revolusi, naon anu anjeun péngkolan transisi démokrasi?

Kami dina prosés anu paling hese, jauh tina tujuan révolusi anu kaamanan, stabilitas ékonomi sareng sosial, tapi ogé harkat. Pihak-pihak anu kakawasaan ti saprak 2011 henteu mastikeun mastikeun kasaimbangan anu anyar. Hal ieu dikaitkeun sareng kakurangan ékonomi stratégi. Sabalikna, aranjeunna fokus kana shenanigan internal sareng pasulayan, atanapi pendirian jinis karukunan sareng rezim lami, ngeksploitasi simbulna, tanpa ngalangkungan léngkah-léngkah sapertos panyuwun dihampura.

Kamajuan tiasa dilakukeun dina tingkat institusional. Naha kerangka ayeuna sigana cukup kuat pikeun ngajaga démokrasi?

Henteu, kusabab sistem ieu dilakukeun pikeun ngukur kanggo kakuatanana. Tangtosna, aya drafting Konstitusi énggal, tapi aya sela dina téks sareng sababaraha poin ngabuka jalan kanggo interpretasi kadang bahaya.

Kanyataan yén tentara henteu ngiringan kana pamandangan politik mangrupikeun asset. Anu nyiptakeun Otoritas Luhur Pranata mangsa kanggo Pilkada (Isie) ogé mangrupikeun hal anu saé. Tapi, seueur institusi anu masih leungit, salaku Mahkamah Konstitusi.

Kelas pulitik pluralistik dimimitian ku struktur sorangan. Naha anjeun pikir pihak-pihak bakal tiasa ngatasi divisi internalna?

Saatos Kamerdikaan, Tunisia ngalaman periode leutik kaributan politik. Tapi sadayana dileungitkeun, teras kami teras nyéépkeun langkung ti lima puluh taun dina kakawasaan partai tunggal. Dalapan taunna sakedik pisan pikeun ngawangun kahirupan partisan. Bagéan mangrupikeun kedah.

Chokri Belaid, Sekretaris Jenderal Partai Patri Démokratik, di 2010. © Hassene Dridi / AP / SIPA

Nyiksikan yudisial tina panalungtikan pikeun pembunuhan Chokri Belaid sacara serius pisan sareng nyiksa bebeneran

Anjeun berjuang pikeun meunangkeun bebeneran ngeunaan rajapati salaki anjeun, Chokri Belaid, sareng nyolok slowness. Dimana survey na?

Dasarna, file na parantos dibagi-bagi sareng mendakan kamar anu béda. Sosis ieu pisan serius sareng ngarugikeun kaleresan. The slowness sigana dimaksudkeun. Kami yakin yén hakim anu mimiti nalungtik, Bashir Akremi, sapertos anu sanés, dimanipulasi ku Ennahdha. Panitia pertahanan henteu ngan ukur ngerjakeun yurisdiksi, tapi seueur karya panalungtikan. Kami nyacah ayana parangkat kaamanan anu paralel dina Ennahdha. Aya panolakan kakuatan politik dina nyanghareupan peryogi nyita masalah ieu.

Artikel ieu mimiti mecenghul di Jeune Afrique