[Tribune] Naha Emmanuel Macron kedah nyarios ngeureunkeun di Alpha Condé - JeuneAfrique.com

Samentawis présidén Guinean mangrupikeun tamu ti Perancis ngiringan dinten Kemis ieu dina perayaan 75 taun badarat Provence, di Saint-Raphael di beulah kidul Perancis, tilas menteri Guinean Abdourahmane Sano nangtang Emmanuel Macron dina debat ngeunaan révisi konstitusi di Guinea. Ngalawan latar mundur capé Alpha Condé kanggo istilah katilu.

Ieu dinten Kemis Agustus 15, dina waktos na peringatan badarat di Provence, presiden Perancis bakal nampi Alfa Conde, presiden Républik Guinea saprak 2010. Dina taun 81, anjeunna badé ngarobih Konstitusi supaya badé ngagawékeun istilah anyar, sedengkeun UUD Guinaan ngajantenkeun anjeunna ngajalankeun pamilihan presiden 2020 salajengna.

Dina milarian dukungan internasional, anjeunna pasti bakal nguntungkeun tina sumping ka Prancis pikeun ngayakinkeun Emmanuel Macron ngeunaan legitimasi parobahan konstitusi jeung tetep dina kakawasaan. Pikeun kapentingan Guinea sareng Perancis, sareng stabilitas sub-wilayah Afrika Kulon, Macron kedah nolak éta.

Unsur basa

Pangala nagara tina DRC, Burkina Faso sareng, nembe, Sudan parantos nyababkeun nagara-nagara pikeun krisis dina usaha maranéhna pikeun ngarobah Konstitusi aranjeunna pikeun tetep kakuatan. Usaha ieu dipirig ku maneuvers anu tujuanana ngancurkeun sadayana debat demokratis sareng ngaleungitkeun - kauangan, sah atanapi jasmani - naon waé anu protés. Mo Ibrahim, miliar jutawan anu bajoang ngalawan diktator liwat yayasan eponymous na, nyebat maneuvers ieu "kudeta konstitusional".

Di Guinea, amanat konstitusi anu kadua sareng terakhir Alfa Condé parantos mungkas dina 2020. Namung dimungkinkeun sigana henteu kéngingkeun kakuatan, sareng badé ngandelkeun Konstitusi énggal, disiapkeun sareng diumumkeun sababaraha kali.

Da dina sudut pandang ieu anu 19 Juni kamari, Menteri Luar Negeri Guinean ngutus surat ka sadaya perwakilan diplomatik. Anjeunna ngabéréskeun duta sareng "elemen bahasa" pikeun membela proyék ieu. Hiji aksi diplomatik anu henteu nyumputkeun kontradiksi Alpha Condé, anu teu lirén dina taun-taun ayeuna pikeun nyempad gangguan Kulon, khususna Perancis, dina politik nagara-Na.

Minat Guinea, sareng Perancis

Sasarina, teu aya nanaon anu negeskeun parobahan ieu. Tulisan anu ngahapus nomer mandatna "dikunci" sahingga teu tiasa dirobih. Di antara unsur-unsur basa, pamaréntahan ngalahirkeun hak masarakat pikeun ngarobah UUD. Éta mangrupikeun hal anu teu leres, leres, tapi upami waé motipna nyaéta parobahan henteu pikeun ngajaga presiden pikeun kahirupan.

Ayeuna, henteu aya peryogina UUD pikeun adaptasi kana kamajuan politik atanapi parobihan kana tatanan sosial. Éta pisan sababna naha éta rada cirian musuhan kana parobahan konstitusi anu ngalikeun dina bulan-bulan di Conakry sareng sapanjang nagara.

Éta kestabilan nagara, komo ka daérah anu parantos diiringkeun ku kekerasan sareng keganasan, anu dipertaruhkeun

Pikeun kapentingan Guinea, Alpha Condé kedah ngantosan kakuatan sacara demokratis sareng damai. Nagara kestabilan nagara, bahkan ti hiji daérah anu parantos diiringkeun ku kekerasan sareng keganasan, anu dipertaruhkeun. Saluareun minat urang, éta Eropa sareng Perancis anu Guinea hirup silih gaganti sareng demokratis

Éta kapentingan Perancis pikeun ngalestarikeun perdamaian sareng stabilitas Guinea. A "kudeta konstitusional" bakal nganyahokeun krisis sosio-pulitik utama sareng sababaraha panerapan. Éta bakal nyorong langkung seueur Guinean ngora ka arah Éropa, éta bakal nganyenyerkeun kaayaan ékonomi urang, bahkan bakal risiko nyilakakeun nagara urang dina kekerasan sareng janten taneuh anu subur pikeun térorisme anu ngamuk di sub-wilayah. Emmanuel Macron henteu peryogi kitu, anjeunna anu parantos ngarang perang di Mali anu dirobih.

Amérika Serikat parantos parantos ngadamel posisina saminggu kapengker ku sora Sekretaris Bawah-Nagara Bumi pikeun Hal Ehwal Afrika, nyatakeun yén aranjeunna ngalawan parobahan konstitusional anu dimaksudkeun pikeun ngantep amanat anyar.

Kéngingkeun Perancis kanggo ngangkat nilai demokratis na pikeun ngabela kapentingan masarakat Guinean. Macron henteu kedah dibobodo: sanés ngaganggu kana urusan internal anu nentang proyék ieu, tapi pikeun mertahankeun nilai-nilai pikeun Guinean meungkeut sareng nolak kabijakan politik, langkung prihatin kana kamekaran kapentingan anjeunna dibandingkeun sareng nagara-nagara.

Artikel ieu mimiti mecenghul di Jeune Afrique