Mars sakali panas sareng hujan sateuacan janten tiris, numutkeun studi - BGR

Élmuwan parantos diajar seueur ngeunaan Mars dina taun-taun ayeuna. Tina pangamatan alat canggih anu dikirim ka NASA ka Planét Beureum, urang terang yén éta biasana ngandung cai langkung seueur tibatan ayeuna. Tapi terang yén aya waktos anu lami aya cai anu seueur (atanapi sahenteuna seueur és) di Mars henteu mimitina nyarios kumaha iklim sapertos kitu.

Tanpa mesin waktos, urang henteu tiasa terang persisna sapertos anu lami Mars, tapi peneliti parantos ngadamel anggapan anu lumayan. Nganggo data spéktroskopi CRISM sareng data robot NASA, para ilmuwan ngagaduhan ide anu hadé ngeunaan jinis mineral anu aya di taneuh Martian. Ku ngagunakeun sababaraha daérah bumi salaku analog, aranjeunna tiasa ningali kaayaan anu nyababkeun pola déposisi mineral anu sami dina planet urang sareng nganggap yén iklim anu sami ogé tanggung jawab kabentukna di Mars.

Dina konperénsi Goldschmidt ngeunaan geokimia di Barcelona minggu ieu, Briony Horgan guru besar di Universitas Purdue, ngumumkeun hasilna upaya panilitian anyar ngabandingkeun iklim Bumi ayeuna ka Mars.

"Studi urang ngarobih di handapeun kaayaan cuaca anu béda-béda, sapertos Oregon, Hawaii, Islandia sareng curug sanésna di dunya, tiasa nunjukkeun kami kumaha iklim mangaruhan struktur deposit mineral. sakumaha katingal di Mars, "saur Horgan. "Ieu nyababkeun urang yakin yén aya 3 dina 4 milyar taun ka tukang, urang gaduh trend umum anu lambat tina panas nepi ka tiis, sareng jaman cair sareng katirisan."

Panalitiana neuleuman jero kana manisan tina rupa-rupa titipan mineral sapertos silika, anu numutkeun para ilmuwan nunjukkeun éséh lebur. Ieu nunjukkeun yén planét parantos ngirangan suhu, kalayan période haneut hujan sakali-sekala, langkung lami nalika kaayaan beku.

Ayeuna, Mars kalintang dibandingkeun sareng Bumi, sakitu legana kusabab suasana planét ampir ngiles. Milyaran taun ka tukang, pangeusina parantos ngalaman suasana anu langkung kuat anu bakal ngabantosan panas. Iklim anu sederhana sareng hujan sareng cai bodas pasti sapertos resep kahirupan sapertos urang terang, tapi panginten urang kedah ngantosan ningali naon anu gaduh pemangsa Mars 2020 dugi ka awal 2021.

Sumber Gambar: NASA / JPL-Caltech

Artikel ieu mimiti mucunghul (dina Basa Inggris) dina BGR