Pamilihan présidén di Tunisia: nyurtian patok pamilihan dina tujuh proyék prioritas - JeuneAfrique.com

Présidén salajengna bakal ngadangu tantangan utama pikeun masa depan nagara. Ieu sababaraha anu paling gancang.

Ayeuna sering carita ngeunaan wilangan. Henteu cangcaya di dieu langkung seueur di tempat anu sanés. Mimiti 26, sapertos jumlah calon présidén. Maka 2, sapertos jumlah laps pikeun mutuskeun diantara aranjeunna. Polling panganyarna nunjukkeun pendapat anu semprot, dikepungkeun antara kapribadian dina antipoda ... sareng proyék-proyék anu sami.

Jejer substantif henteu kakurangan. Kusabab upami Tunisia parantos negeskeun ti saprak 2011 statusna salaku pangecualian démokrasi di dunya Arab, éta dina jalan persilangan kalayan pangangguran endemik - 15,5% dina tungtung 2018 - hutang hariwang - langkung seueur ti 71% GDP -, kaseueuran wilayah anu glaring, lembaga rapuh sareng hubungan sosial anu rusak. Waktosna kalalu: sakali dipasang di Carthage, Présidén salajengna bakal nyanghareupan, darurat, tujuh tantangan utama. Tujuh janten tujuh juta pamilih nyebat Séptémber 15 ieu pikeun babak kahiji.

1. Gabungan lembaga

Nalika milih Konstitusi anyar, 26 Januari 2014, ku Majelis Konstitusi Nasional (ANC). © Aimen Zine / AP / SIPA

Pangwangunan dimimitian ku almarhum Beji Caid Essebsi, pangwangunan lembaga konstitusi masih tacan efektif. Ngalangkungan tina instansi-naa mangrupikeun darmabakti, Konstitusi 27 Januari 2014 ngagaduhan rasa usaha anu tacan beres. Conto anu paling pikaresepeun dina prosés ngasorat ieu henteuna Mahkamah Konstitusi. Pangadilan pikeun napsirkeun Hukum Dasar sareng awak dikuatkeun pikeun ngabubarkeun Présidén Républik bisi "ngalanggar nyata UUD", Mahkamah bakal ditetepkeun dina 2015. Opat taun salajengna, Majelis Perwakilan Rakyat (ARP) tetep gagal satuju kana identitas opat hakim konstitusi. Guarantor persatuan tina nagara sareng lampiranna, présidén ka hareup kedah nganggo panguasa pikeun satuju rupa-rupa palaku politik.

Konstitusi 2014 nyetél nyiptakeun lima badan konstitusi bebas anu sanés: awak pamilihankomunikasi audiovisual, hak asasi manusa, pangwangunan sustainable sareng hak generasi ka hareup, sareng forum pikeun tata pamaréntahan anu hadé sareng tarung ngalawan korupsi. Sadayana ngagaduhan otonomi administrasi sareng keuangan ti otoritas pengawas. Tujuanana: ngajamin kakuatan kontra pikeun eksekutif.

Lima taun saatos asupkeun kana kakuatan Konstitusi anyar, conto komunikasi audiovisual sareng anu aya hubunganana sareng tata pamaréntahan anu hadé sareng tarung ngalawan korupsi teu parantos muncul. Éta bakal nepi ka kapala nagara salajengna pikeun ngadesek MEPs pikeun nyepetkeun prosés. Tungtungna, konstituén - dina téks 2014 - parantos ngadamel pilihan pikeun ngadorong desentralisasi. Norma dasar sahingga pamilihan déwan kotamadya sareng régional sareng pendirian déwan kabupaten. Pikeun ayeuna, hungkul déwan kotamadya kapilih dina mangsa ulayat Caid Essesbsi. Sésana, kitu deui, ditambihkeun kana gentosna anu terakhir.

Artikel ieu mimiti mecenghul di Jeune Afrique