[Tribune] Minyak di Perancis anu nyarios ka Afrika Kulon, emas hideung atanapi "runtah setan"? - YoungAfrica.com

Niger, Senegal sareng Mauritania aya di deukeut kota nagara ngeksposir hidrokarbon. Tapi sabalikna ti angin angin, résiko ageung.

Tribune ngahiji ditandatanganan ku Ousmane Kane, tilas Menteri Keuangan Mauritanian, sareng Amaury de Féligonde, mitra Okan, strategi konsultasi sareng kauangan perusahaan khusus ka Afrika.

Penemuan hidrokarbon anu penting parantos aya dina taun-taun ayeuna di Afrika Kulon anu diomongkeun Afrika Kulon. Penyu mega-gasifikasi Turtle, dibagi ku Senegal sareng Mauritania, kedah ngahasilkeun tina 2021 sareng tiasa nyandak Senegal ka 10 anu paling luhur produsén Afrika. Niger, dirojong ku mitra Cina, parantosan pikeun ngaluncurkeun pipa ngarah Benin pikeun ngékspor minyakna sacara internasional.

Di hiji bawana dimana "manna minyak" tos sering janten kutukan hiji sumber pangembangan anu mampan, ieu pamanggihan warta anu saé? Ieu sababaraha cara pikeun hidrokarbon ieu janten "emas hideung", tiasa ngabiayaan pangembangan sosial sareng ékonomi nagara-nagara ieu, sareng sanés "runtah setan" ieu (dina kecap Juan Pablo Pérez Alfonzo, pendiri bareng OPEC) , faktor korupsi, masalah lingkungan sareng masalah sosial.

Staf ngalatih lokal

Kusabab ngan ukur kabeungharan lalaki, investasi utama nagara kedah janten palatihan karyawan sareng manajer, khususna anu aya dina industri ékstraksi. Tanpa aya anggaran, henteu aya "kontén lokal", sabab anggo sumberdaya nasional henteu ditetepkeun: buruh, pikeun ngebor sareng ngawangun karya téknis, mandor, pikeun tim tim, insinyur, finansial.

Éta dina sumanget ieu yén Institut Minyak Minyak jeung Nasional diluncurkeun di Senegal, léngkah munggaran dina arah anu leres. Salaku tambahan, Amérika Serikat kedah ngagampangkeun pangembangan PKS lokal sareng nguatkeun perusahaan nasional sahingga jurusan internasional anu ngajalankeun deposit tiasa, salami sababaraha taun, terangkeun kumaha aranjeunna.

Éta nyandak ampir satengah abad pikeun Arab Aramco ngontrol sumber daya nasionalna, kalayan sababaraha suksés. Urang ogé kedah mikirkeun ngeunaan "pasca minyak", sumber ieu henteu tiasa dirobih deui ku alam. Amérika Serikat kedah dibarengan pikeun nempatkeun kode minyak anu nguntungkeun sareng pikeun maksimalkeun nyewa. Anuiti anu pantes, teuing, pikeun ngatur sacara épéktip.

Tilu pitik anu ngarantosan. Di hiji sisi, méakkeun tanpa hariwang ngeunaan masa depan atanapi kabutuhan nyata (pembiayaan "gajah bodas"). Di sisi anu sanés, nyamar sadayana biaya nyiptakeun dana anu teu stabil 'pikeun generasi anu bakal datang' (sapertos Bank Dunia anu "ditunaakeun" dina Chad) dina kontéks dimana 'masa depan parantos aya di dieu', seuseueurna bangsa populasi anu kirang ti 20 taun. Tungtungna, tolérkeun ngalaksanakeun amalan korupsi pikeun sakumna bangsa, dina gambar na skandal nu aya hubunganana sareng Petrobras di Brazil.

Ngalaksanakeun deui di séktor anu sanés

"Penyakit Walanda", sumber teu saimbangna makroeconomic sareng sterilization tina produk produktif, mangrupakeun tangtangan anu sanés. Conto Nigerian nyaéta nyarios: produsén tatanén utama di Afrika dina taun 1960, janten panyimpang ageung pangabutuh dahareun, gagal pikeun ngahasilkeun sacara lokal. Sigana anu bahaya ieu - sahenteuna dina istilah pondok - dipiceun. Senegal sareng Mauritania ngagaduhan cadangan anu sederhana dibandingkeun sareng behemoths Nigeria, Algeria sareng Angola. Sarerea bakal narik Turtle, pamustunganana, 1 milyar dolar bagi hasil: kontribusi anu penting sareng wilujeng sumping, tapi sanés révolusi.

Penguasa kedah nempatkeun tempat anu kabijakan palindung lingkungan anu kuat

Nanging, nagara-nagara kedah ngiringan era pasca minyak ku ngalabarkeun sabagian tina "manna" dina sektor kamekaran (mancing, pertanian, pariwisata). Tungtungna, otoritas sareng operator minyak kedah nempatkeun kabijakan perlindungan lingkungan anu kuat pikeun nyegah kacilakaan bencana (sapertos pikasieuneun bencana) Deepwater cakrawala di Teluk Méksiko), dina kontéks Afrika anu rapuh (insurrections sareng bajak laut di Delta Niger anu tercemar ku eksploitasi minyak di kidul Nigeria).

Panemuan anyar ieu parantos kéngingkeun harepan anu langkung saé pikeun masarakat. Tanggung jawab anu ageung aya pamimpin nagara-nagara ieu: aranjeunna kedah nunjukkeun kamampuan pikeun rundingan sareng para jurusan, étika anu teu jelas, sareng visi strategis anu jelas. Bakal Senegal, Mauritania sareng Niger ngatasi "kutukan komoditas", sapertos model Botswana, Chile atanapi Norwégia? Kapayunna tiasaeun.

Artikel ieu mimiti mecenghul di Jeune Afrique