[Tribune] Pamilihan présidén di Tunisia: nalika aya debat - JeuneAfrique.com

Kungsi politik teu kantos ngarobih ruang média sapertos kieu sareng pernah komunikasi dina rohangan politik sapertos kieu. Dina média massa atanapi ka peuntas wéb, kawijakan pédah di mana waé, unggal-waktos, bahkan sapertos kepercayaan di antarana parantos muncak.

Dalapan taun saatos révolusi, harepan protés parantos masihan jalan kana réparasi reformis. Sihir janji henteu hasil deui: terorisme, krisis ékonomi, investasi di satengah-tihang sareng segelintir pamaréntahan parantos cekap ngadamel nagara-nagara naser hukum anu démokrasi anu kasur, dibandingkeun sareng demokrasi kuno kasiraman ku populisme.

Dina angin ribut ieu tina média sareng pidato, komunikasi politik parantos diajak ka méja kakuatan. Aksésori di Dunya Kuna, éta parantos janten senjata anu teu dipikabutuh pikeun jalma anu neangan kakawasaan. Joltor pamilihan 2011 sareng perang paninggalan komunikén 2014 di palih ditu. Taya deui patarosan ngeunaan pendidikan, kaséhatan, tatanén, ékologi, transisi énergi, masa depan Uni Afrika ... Perdebatan ideu? Korban mimiti komunikasi politik.

Neo-populism

Gambarna janten "bisnis naros", éta teu heran anu Nabil Karoui, hiji mogul média sareng komunikasi, parantos netep dina polling luhur kanggo pamilihan anu badé. Tanpa idéologi atanapi program, éta diaku ku strata sosial anu paling miskin, awéwé désa sareng populasi anu buta huruf, targét tina milih ranté anu hadé ngajantenkeun aranjeunna. usaha sedekah antara dua épisode sinétron Turki. Dina baki, Karoui ngalaksanakeun Robin Hood : salah sahiji kota anu nyandak kota pikeun nyebarkeun kana kampanye. Pangusaha panginten média-na janten platform politik. Dina Nessma TV, reputasi saingan atanapi sekutu Karoui dilakukeun sareng teu kabongkar.

Aïch Tounsi nangtung dina kahirupan masarakat sapopoé sareng jutaan dinar kanggo ngagaleuh rohangan pariwara

UFO neo-populis sanésna sareng janji parobahan radikal netep dina bentang. Memajikeun tukangeun topeng gaul, Aïch Tounsi nangtung dina kahirupan sapopoé warga sareng jutaan dinar kanggo ngagaleuh rohangan pariwara. Disarankeun publikasi dina Facebook, nempokeuninfotainment skrip sareng dirobih janten infomersial: teu aya anu bisa lolos hype. Jajak pendapat ngaramalkeun yén "pakaitna" bakal nyerah puluhan korsi dina pamilihan déskriptif 6 Oktober.

Galur lawas

Tapi caleg klasik langkung terang kumaha cara ngagunakeun trik dagangna: konflik. Abir Moussi Anjeunna unggul. Sésa rezim anu lami, anjeunna nyusahkeun tempatna dina sorotan anu nganggo ucapan radikal sareng ngaberesihan. Dina cara Trump, Salvini atanapi Le Pen, anjeunna ngagaduhan kecap pagawéan incisive, rumus scathing. Sareng pencét tanda éta dina unggal tampilan média.

Dina karnaval politik ieu, kadenge ku pamilih parantos janten tugas anu sesah. Lebihan sareng anu bashing teras katingali papan kasalametan anu unik. Teu aya calon anu luput tina anathemas. Sagala "agén ageman Islamis" atanapi "henchmen Israél". Saban poé lalakina racun. Dina Facebook, Photoshop montages ngotoran debat umum. Dina kaayaan crossfire ieu, amanah anu rapuh antara politik sareng warga ngancam ngarecah. "Calumniate, fitnah, bakal aya waktos anu tinggaleun," wrote Francis Bacon dina abad ka-17. Kami tetep aya.

Kontras sareng prakték ieu, dua lalaki sacara budi anu tiasa digambarkeun salaku ostentatious tiasa nyiptakeun reuwas. Sareng nyandak sareng "sadaya-komunikasi". Di hiji sisi Kaïs Saïed, juris anu pensiunan sederhana sareng urut bos di Universitas Sousse. Di sisi sejen, Abdelkrim Zbidi, tilas Menteri Pertahanan. Kalayan gaya ngajarna, aranjeunna pikaresepeun pikeun pamirsa anu paling berpendidikan. Saeed pikaresepeun pikeun lulusan ngora anu nganggur sareng konservatif nungtut. Pikeun Zbidi, anjeunna ngajaminkeun eksekutif sareng manula. Aranjeunna "anti-com" mangrupikeun rasa kajembaran dina pamilih.

Hasil tina pamilihan anu badé badé ngan ukur ngalereskeun patarosan kapemimpinan politik di Tunisia. Aranjeunna ogé bakal gaduh ajén pelajaran pikeun komunikator tina sagala jinis. Naha histerisasi mangrupikeun alesan pikeun kajelasan? Éta ogé patarosan ieu anu diulinkeun ku Tunisia ngajawab.

Artikel ieu mimiti mecenghul di Jeune Afrique