Krisis jalan di Mali: perjangjian anu kapanggih di Timbuktu, Gao moal sabar

Delegasi menteri diperkirakeun di Gao ayeuna pikeun ngobrol sareng masarakat ngeunaan kaayaan jalan sareng kerawanan. Pikeun sababaraha dinten, gerakan protés ti Kayes di beulah kidul nagara parantos sumebar ka tilu lokal di Kalér: Timbuktu, Gao sareng Menaka. Penduduk kota ieu ngiringan jalan-jalan dina kaayaan badé direnovasi. Éta ogé butuh langkung kaamanan. Kamari hiji perjangjian dicapai di Timbuktu sareng pamaréntah. Sedengkeun pikeun pangeusi Gao, aranjeunna ngarepkeun usulan anu sami kumargi tanpa jalan, kota kalér Mali tetep terpencil.

Mali ngalegaan langkung ti 1,2 juta km². Dua per tilu nagara éta gurun sareng dikuasai ku ukur 10% tina populasi. Pikeun padumukan ieu, jalanna ngan ukur ngagambarkeun hubunganana sareng sesa nagara.
Saprak kamerdekaan, jaringan jalan Malian parantos saeutik kamajuan. Numutkeun kana kajian ku Bank Pembangunan Afrika, di 2013, Mali ngan ukur 5 700 kilométer jalan anu dipasang. Éta mangrupikeun salah sahiji jalan jalan anu paling handap di Afrika. Tur éta masih turun di wewengkon kalér.

Dina memorandum pamahaman ieu anu kapanggih di Timbuktu, pamaréntah ngalakukeunana ngahanca, Nopémber 25 paling anyar, damel di jalan Ngoma-Coura, Liéré, Niafunké. Aranjeunna ditunda dua taun ka pengker saatos serangan teroris. Kanggo Ibrahim Bouni, présidén koléktip Tombouctou ngaku hak-hakna, ieu mangrupikeun kameunang ...

« Kepuasan éta urang meunang tanpa ngagunakeun kekerasan. Aranjeunna ningali nonoman Timbuktu, aranjeunna ningali anu tekun, nonoman aktipitas. Kuring pikir pamaréntahan parantos kahartos kana pesenna. »

Di Gao, dimana linggih dimimitian kamari pikeun jam 72, kami tetep matak bingung. Hamadoune Abdoulaye Dicko, nyaéta presiden Platform babarengan pikeun Gao. Numutkeun anjeunna, hiji komitmen tunggal diperkirakeun: éta deui karya dina sumbu Gao-Sévaré ...

« Kami moal tiasa angkat modal urang sorangan. Anjeun kudu ngalangkungan Niger atanapi Mauritania pikeun angkat ka Bamako, éta leres-leres pikasieuneun, éta héran pisan. Kaayaan na parantos masihan seueur jangji. Urang tetep jaga, waspada, siap ngantosan naon anu urang pilari. »

Pamaréntah ngumumkeun dina bulan April pikeun ngerjakeun 520 milyaran francs CFA taun ieu dina proyék-proyék infrastruktur, khususna di Kidul, kalayan jalan perbatasan Yanfolila-Guinea atanapi panyebaran jalan Kolondieba-Zantiébougou, caket wates Ivorian. . Anjeunna nyatakeun rehabilitasi jalan di Kalér ieu bagian tina program na. Yaya Sangaré, juru bicarana, naroskeun ngan ukur kasabaran sakedik: " Kaayaan nagara bakal ngalakukeun sadayana pikeun nyumponan cita-cita rahayat, tapi dibéré kanyataan ngeunaan hal, kami parantos naroskeun yén jalma sabar. Urang kedah tenang sareng tenang, kusabab teu aman urang henteu kedah nambihan karusuhan. »

Saatos Gao, rombongan menteri bakal nganjang ka Menaka, wengi atanapi énjing.

RFI

Artikel ieu mimiti mecenghul di http://bamada.net/crise-des-routes-au-mali-accord-trouve-a-tombouctou-gao-simpatiente