Saatos Niger, Rwanda bakal ngabantosan pangungsi Afrika anu terdampar di Libya - JeuneAfrique.com

Saatos nandatanganan kasatujuan Salasa sareng Uni Afrika (AU) sareng Komisaris Tinggi PBB pikeun Pengungsi (UNHCR), Rwanda bakal janten nagara Afrika anu kadua pikeun ngadamel pangungsian pangungsi Afrika sareng panyiar suaka. diblokir di Libya.

Pas mimiti Nopémber 2017, Présidén Rwandan Paul Kagame parantos ngusulkeun ngajantenkeun warga Afrika terdampar di Libya, saatos kasusahan internasional di provokasi ku laporan CNN anu nunjukkeun kumaha rupana pasar budak. Ayeuna parantos réngsé: Rwanda ditandatanganan dina dinten Salasa kasepakatan sareng Uni Afrika (AU) sareng Kantor Komisaris Tinggi PBB pikeun Pangungsi (UNHCR) pikeun samentawis nampung pangungsi Afrika sareng pencari suaka. di Libya.

Dimimitian "dina sababaraha minggu"

"Kami bakal nampi jumlah awal 500 (jalma) dina sababaraha minggu," Harepan Tumukunde Gasatura, Perwakilan Tetap Rwanda ka AU, nyarioskeun konferensi pers di Addis Ababa, sareng wawakil organisasi. panafrican sareng UNHCR. Pangungsi sareng pencari suaka bakal diakomodasi dina fasilitas anu parantos dianggo ku pangungsi Burundian ngungsi krisis di nagarana saprak 2015, saur anjeunna.

Grup kahiji ieu "umumna kalolobaan urang ti Bumi Afrika," saur AU sareng UN dina hiji pernyataan. Aranjeunna bakal diakomodir di pusat transit di Rwanda sateuacan dialihkeun ka nagara katilu atanapi, upami aranjeunna ngaharepkeun, uih deui ka nagara sorangan. Pamaréntah Rwandan nyatakeun yén siap ngabagéakeun 30 000 urang Afrika anu terdampar di Libya di puseur transit, tapi ngan ukur dina grup 500, pikeun nyegah nagara teu kasubaran.

Tapi éta henteu sadayana. Sababaraha pangungsi "tiasa diidinan cicing di Rwanda," menteri darurat Kigali Rwanda, Germaine Kamayirese, ngawartoskeun wartawan.

"Diajar tina pangalaman Nigerian"

"Ieu mangrupikeun jabatan bersejarah, sabab urang Afrika ngagaduhan kaluar ka urang Afrika sanés," saur Amira Elfadil, Komisaris Sosial AU. "Kuring yakin yén ieu bagian tina solusi sustainable. "

Rwanda mangrupikeun nagara Afrika anu kadua anu nampi pendatang sareng pendiri suaka ti Libya. Kusabab telat 2017, langkung ti 4 400 jalma parantos diungsikeun ti nagara ku UNHCR, khususna di Niger, anu, ngaliwatan mékanisme transit darurat, tampi ampir 3 000 individu ngantosan neraskeun pangiriman ka Éropa sareng Kanada. Sanajan kitu, alat ieu hese beroperasi kusabab panyebrangan pusat-pusatna sareng kaleresan tina ngolah aplikasi suaka.

Rwanda sareng UNHCR parantos "diajar tina pangalaman di Niger, sareng urang parantos ningkat kana prosésna," saur Cosmas Chanda, wawakil UNHCR ka AU, ngakuan, kitu, yén "prosés éta bakal lami pisan".

42 pangungsi Afrika 000 di Libya

Isu pangungsi ditahan di Libya sakali deui ngagaduhan pentingna saatosna dina bulan Juli jalma 40, dibunuh ku serangan udara di pusat tahanan migran di Tajoura, di suburbian wetaneun Tripoli. Kusabab turunna urut diktator Muammar Gaddafi di 2011, nagara parantos janten gerbang penting pikeun pendatang ti sub-Saharan Afrika anu badé ngahontal Éropa.

PBB ngira-ngira yén 42 000 pangungsi Afrika ayeuna aya di Libya, saur Cosmas Chanda. "Kami ngarep-ngarep milari solusi pikeun jalma ieu (...), kurang sareng nagara-nagara di sakumna dunya parantos ngabagéakeun pangungsi," saurna. Sateuacanna, AU ngaharepkeun yén nagara-nagara Afrika sanésna bakal satuju mikeun bantuan anu sami.

Artikel ieu mimiti mecenghul di Jeune Afrique