Mopti: Maréntahkeun demonstrasi ngalawan kakuatan asing di Mali

Jalma-jalma Mopti, dina gerakan mobilitas anu gedé, dina pimpinan platform 'Faso Ko', martsa Rebo pikeun protés ku ayana kakuatan asing di Mali: Operasi Perancis Barkane, Misi Integrasi Multidimensional PBB. pikeun stabilisasi di Mali (MINUSMA) sareng G5 Sahel, nyatet kana AMAP dina tempatna.

Ieu mangrupikeun penilaian terakhir ti opat puluh prajurit Malawi ditelasan ku serangan anu sakaligus dina tulisan Boulkessi sareng Mondoro anu ngiringan pungkur onta. Perarakan éta ninggalkeun rundingan tengah Sévaré, di hareupeun sakola di luhur Hamadoun Dicko, pikeun dasar MINUSMA, di bandara Sévaré tempat para pamiarsa masihan usul ka para pejabat Misi PBB.

Dina jarak ieu ti RN 6, balaréa anu henteu dipegatkeun choken: "Turun sareng Perancis sareng MINUSMA". Anjeunna ngalambatkeun panél sareng spanduk dina salah sahiji anu maca "Perancis sareng MINUSMA anghayasan krisis Malia", "Barkane, MINUSMA jelas wates kami".

"Waktuna mang, teuing seueur teuing. Kami, masarakat Mopti, protés ayeuna ngalawan payuneun Barkane, MINUSMA sareng G5 Sahel anu ngagaduhan visi sanés, bertentangan sareng amanat misi maranéhanana "baca juru bicara marmer, Malamine Coulibaly , sateuacan nyerahkeun dokumen ka MINUSMA.

Mr. Coulibaly, saatos negeskeun yén "teu aya anu bakal ngalakukeun Mali pikeun urang, ngelingan yén" éta masarakat Afrika anu ngabébaskeun Perancis tina jodo Jerman "sareng yén" kabijakan nagara sareng Perancis sareng MINUSMA. dina ngokolakeun krisis Malian, nyababkeun nagara urang ka musibah ”.

Gerak genep titik ngabutuhkeun MINUSMA, Perancis sareng otoritas Malian "pamitan sadaya kakuatan asing sareng penasehat militér Perancis tanpa syarat, ayana operasional Angkatan Bersenjata sareng Pertahanan sapanjang wilayahna sareng kabébasan inisiatif sareng tindakan, penyediaan kaamanan pikeun sadaya komunikasi telepon sareng satelit sareng uih deui menara kontrol bandara ka Tentara Mali "

Para pamiarsa nungtut, ogé, dina usulna pikeun mastikeun "panyalindungan jalma sareng properti, ngawangun lawon sosial kalayan dialog anu jujur ​​diantara kelompok étnis sareng nyiptakeun iklim amanah antara populasi".

Boureïma Maïga, tukang meuncit 50 taun, ngiringan yén Mali parantos ngalaman pisan ti krisis ieu. "Waktosna nyarioskeun kanyataan. Dinten ieu di daérah, anjeun moal tiasa angkat ka Bandiagara dina 60 kilométer ti Mopti, tanpa pangawal. Upami anjeun nyabrang walungan, anjeun henteu deui di Mali, 'saur anjeunna.

"Duduluran urang ditelasan sadinten sadinten, tanpa sabab. Para patani teu tiasa angkat deui ka sawah. Nalika nyanghareupan serangan, MINUSMA nyebatkeun yén misiana stabilisasi, Barkane saré dina dua sisi. Langkung parah, aya patarosan anu masih tetep teu dipasihkeun, "terus anjeunna.

Anjeunna nyatakeun yén "FAMA sering kakurangan suluh atanapi amunisi, tapi henteu kantos pemberontak. Saha anu ngarobih aranjeunna sareng suluh sareng amunisi? Saha anu ngalatih aranjeunna nganggo pakarang? Anjeunna naroskeun, ngajawab yén "Mali mangrupikeun korban konspirasi global". "Kudu ditolak sareng dikoréksi," pungkas anjeunna.

Pikeun Mariam Samaké, randa saurang prajurit tiwas nalika serangan dina pos Dioura di 2013, "hal-hal anu jelas ayeuna: MINUSMA anu niupkeun panas sareng tiis". Éta ngubungkeun Misi PBB duplikasi. "Kéngingkeun aranjeunna angkat sareng urang ngatur diri pikeun ngatur kaayaan urang," saur anjeunna.

Numutkeun para pamiarsa, salin gerak bakal diserahkeun ka gubernur régional pikeun otoritas nasional "ku kituna kaayaan parantos dianalisis sareng pangaturan dilakukeun sasuai".

Maret ieu, dituturkeun pisan sareng diawasi ku pulisi, teruskeun tanpa kajadian. Éta, sadayana sami, lumpuh kagiatan ekonomi kota sapopoe. Sakola, pasar sareng bengkel tetep ditutup. Lalu lintas kaganggu ku kurangna angkutan antar kota sareng awéwé, anu parantos teu nyusun dinten sateuacan, ngacung di sekitar pasar sepi.

DC / MD (AMAP)

Artikel ieu mimiti mecenghul di http://bamada.net/mopti-marche-de-protestation-contre-les-forces-etrangeres-au-mali