Nambatkeun deui kagiatan cuci emas: Eureun pangerukan walungan urang sareng panggunaan produk terlarang sapertos sianida, raksa, sareng asam nitrat

Cik LelentaHawa Baba BA, Menteri Mines sareng Minyak ngumumkeun neruskeun kagiatan paning emas di Mali. Anjeunna émut dina alamatna, akhir tina waktos nutup kagiatan panning emas anu angkat ti 15 Juni ka 30 Séptémber 2019.

Mangsa ieu ditutupna ku para pamangku kapentingan. Cik LelentaHawa Baba BA, ahli sareng sanés anu kurang ahli sabab anjeunna dina dasar dalit hatur nuhun ka panambang, tombolomas (asosiasi désa), kapala désa, walikota sareng otoritas administrasi dina sektor anu prihatin.

Numutkeun dirina, curah hujan taun ieu parantos seueur pisan sareng terus hujan deui, naon waé anu parah akibat tina panél emas. Anjeunna ngadesek aranjeunna latihan-ati dugi ka hujan turun.

Kapala Dinas Galian Minyak sareng Petrok nyarios yén komisi pikeun ngokolakeun organisasi cuci emas di Mali didirikeun diantarana ogé linggih anggota jabatan, perwakilan Menteri Pertambangan Administrasi Téritori sareng Desentralisasi, Kamentrian Lingkungan, Sanitasi sareng Pangembangan Sustainable, Kamentrian Kaamanan sareng Perlindungan Sipil, wawakil panner emas sareng perwakilan perusahaan pertambangan operasi emas.

Menteri nyatakeun yén komisi ieu bakal ngajukeun solusi pikeun ngokolakeun pertambangan emas anu langkung saé di Mali.

Anjeunna ngumumkeun yén proyék bakal diusahakeun pikeun mastikeun yén kuantitas pertambangan emas dipikanyaho sareng tiasa mangpaat pikeun panambang, komunitas sareng nagara.

Menteri anu nguatan Galur sareng Minyak henteu malire panggunaan produk ngabahayakeun (sianida, raksa, sareng asam nitrat) di daérah daérah ku urang asing tapi kalayan idin atanapi sahenteuna henteuna sugema otoritas atanapi pajabat lokal. Pamakéan palsu ieu nyababkeun loba karusakan pikeun kaséhatan sareng lingkungan. Maka anjeunna janten kasempetan pikeun neruskeun ieu pikeun ngajak aranjeunna nyandak léngkah-léngkah pikeun ngalaksanakeun sagala anu nyinggung kaadilan.

Sateuacan nyimpulkeun pidato na, anjeunna ngajelaskeun yén kodeu pertambangan énggal anu nembé diadopsi nyaram pengaliran walungan urang pikeun ngeksploitasi emas.

Anjeunna nyimpulkeun yén présidén Présidén Républik nyaéta yén panél emas tiasa ngijinkeun panambang pikeun ngagaduhan panghasilan anu langkung ageung dina raraga Mali sareng masarakat hasil manna.

Mamadou SISSOKO

Sumber: Mali Sadio

Artikel ieu mimiti mecenghul di http://bamada.net/reprise-des-activites-dorpaillage-halte-au-dragage-de-nos-cours-deau-et-a-lutilisation-des-produits-prohibes-comme-le-cyanure-le-mercure-et-lacide-nitrique