Paul Kagame: "sapertos sadaya nagara, Rwanda ngalakukeun kapinteran" - JeuneAfrique.com

Naha pamaréntah Kigali ngalaksanakeun téknologi Israél pikeun wiretap Rwandans tinggal di luar negeri nganggo WhatsApp? Di payuneun média nasional sareng internasional, Présidén Paul Kagame nangtang inpormasi dina "Financial Times".

"Sapertos sadaya nagara, Rwanda ngalakukeun kapinteran," salamet kapala nagara Rwandan dina konperénsi pers di Kigali, bari nyarios "henteu gaduh hartos pikeun ngala téknologi sapertos kitu , awis pisan, "sareng sanés mangrupikeun prioritasna.

Teknologi anu ditaroskeun nyaéta perangkat lunak Israél Pegasus, anu dirarancang ku grup NSO, anu ngamungkinkeun nempatkeun telepon dina ngupingkeun, tapi ogé pikeun mikropon mikropon atanapi ngaktipkeun kamer na. ti paniliti tina basa Inggris sadinten Financial Times, Rwandans anu tinggal di luar negeri bakal janten korban tina program ieu anu bakal ngajangkungan teleponna nganggo olahtalatah WhatsApp anu énkripsi. "Sadaya nagara ngawasi komunikasi telepon," saur Paul Kagame. Henteu aya anu énggal, pikeun presiden Rwandan, anu ngajamin terang musuhnya-musuhna, "naon anu aranjeunna lakukeun sareng dimana aranjeunna".

Kuring langkung merhatoskeun jalma-jalma anu mingpin serangan ti Kinigi

Diantara nami warga Rwandan kalebet dina paniliti na Financial Times, ti Placide Kayumba, anggota Angkatan Démokratik Amérika Serikat (FDU-Inkingi), anu tinggal di Bélgia, sareng Faustin Rukondo, kader Kongrés Nasional Rwanda (RNC), diasingkeun di Inggris. "Naon bakal sapertos ngorbankeun pisan artos pikeun jalma anu henteu masalah? Éta henteu masuk akal, "saur kepala nagara Rwandan. Sateuacan nambihan: "Kuring langkung prihatin sareng jalma-jalma anu nuju serangan ti Kinigi". Rujukan pikeun serangan ti Angkatan Démokratik pikeun Pembebasan Rwanda (FDLR) di kota wisata ieu di kalér nagara, dina wates sareng Uganda sareng Républik Démokratik Kongo (DRC), anu nyababkeun korban 14 Oktober 5.

"Nyaho musuh anjeun"

Pikeun Paul Kagame, Rwanda parantos "salawasna damel intelijen, éta tetep waé ayeuna, éta kumaha sadaya nagara-nagara beroperasi." Numutkeun ka Kepala Nagara, mangrupikeun cara pikeun "terang musuhnya sareng jalma anu ngadukung aranjeunna". Di sisi sanésna, anjeunna henteu masihan langkung seueur rinci ngeunaan modus operandi jasa kecerdasan Rwandan, kecuali aranjeunna dumasarkeun heula sareng paling penting dina "intelijen manusa".

Topik anu séjén anu dibahas dina konperénsi pers ieu nyaéta pendirian gabungan nagara-nagara tina subregion anu bakal enggal dikaluarkeun di DRC wétan pikeun ngalawan ngalawan grup bersenjata di dinya. Paul Kagame negeskeun yén diskusi antara sababaraha staf anu prihatin masih aya jalan, kalayan partisipasi Bangsa-Bangsa Bersatu. "Sababaraha nagara satuju pikeun teraskeun, samentawis hiji atanapi dua batur ragu, kusabab alesan sorangan," saur kepala nagara. Upami perjanjian henteu kapendakan, éta daék damel langsung sareng nagara-nagara anu badé. Tapi anjeunna henteu ngaharepkeun detil naon anu operasi tiasa dilaksanakeun dina pas Congolese, atanapi naha pasukan Rwanda tiasa aub dina kaayaan pasatujuan ieu.

Artikel ieu mimiti mecenghul di Jeune Afrique