Guinea-Bissau: perdana menteri diperdebetkeun mundur, sedengkeun ECOWAS nyarioskeun dukunganna pikeun pamaréntah Gomes - JeuneAfrique.com

Konferensi Heads of State of the Community Community of West Africa States (ECOWAS) paréntah deui, 8 Nopémber di Niamey, ngadukung dukungan pamaréntah Aristides Gomes sareng merkished ancaman sanksi, salami puncak anu luar biasa didédikasikeun ka krisis Bissau-Guinean, anu organisasi régional nyaéta panengah. Dina dinten anu sami, Perdana Menteri anu nembé diangkat Faustino Imbali ngumumkeun pengunduran diri.

ECOWAS parantos deui nyacad "haramna" tina kaputusan présidén Guinea-Bissau José Mário Vaz jang ngaleupaskeun pamaréntahan Aristides Gomes, anu diarahkeun ku organisasi Afrika Kulon pikeun ngatur pamilihan présidén dijadwalkeun Nopémber 24. "Kepala Bumi sareng Pamaréntah parantos nyatakeun perhatian anu jero dina peristiwa anyar ieu, nempatkeun nagara résiko politik sareng lembaga, ogé janten poténsi perang sipil," saur pernyataan anu dileupaskeun Jumaah.

Mungkin sanksi ogé parantos diumumkeun. Konferensi Kepemimpinan Negara "naroskeun ka ketua komisi pikeun ngajukeun daptar jalma anu ngalakukeun komitmen pikeun ngalahirkeun prosés pamilihan umum sareng normalisasi pulitik supados dititah langsung," saur ECOWAS . Nyanghareupan iklim tegangan, organisasi régional ogé parantos mutuskeun pikeun nguatkeun amanat sareng staf Ecomib, kakuatan na dikaluarkeun di Guinea-Bissau ti saprak 2012.

"Ngirim ka Bissau misi kapala nagara"

"Konperénsi mutuskeun ngirim ka Bissau misi Kepala Bumi sareng Pamaréntah anu dipimpin ku Présidén Konférénsi [Nigerian Mahamadou Issoufou] sareng diwangun ti Pimpinan Negeri Côte d'Ivoire. Gambia, Ghana, Guinea sareng Nigeria nepikeun ka Présidén Vaz kaputusan Konperénsi. Misi ieu bakal dimimitian ku misi para Kepala Staf ECOWAS, "pernyataanna diambah.

Sababaraha présidén Afrika Kulon, anu diarahkeun ku Menteri Dalam Negeri Nigerian Mohamed Bazoum, ngadamel perjalanan ka Niamey pikeun puncak anu dipimpin ku Mahamadou Issoufou: Patrice Talon, Macky Sall, Julius Maada Bio, Nana Akufo-Addo. Faure Gnassingbe, George Weah, Roch Marc Christian Kaboré sareng Alassane Ouattara. Perwakilan ti Guinea, Mali sareng Nigeria ogé hadir, sapertos ogé presiden Komisi ECOWAS, Jean-Claude Brou.

Jomav bolos

José Mário Vaz (Jomav), di pusat perhatian, naha ogé henteu hébat ti rapat ieu. Suzi Barbosa, Menteri Luar Negeri Bissau-Guinean pamaréntah Aristides Gomes (dipecat ku Jomav dina Oktober 28), dina sisi na ngadamel perjalanan ka Niamey.

"Guinea-Bissau, Anggota Nagara Komunitas urang, ayeuna ngalaman krisis politik sareng institusional anu serius, kalayan akibat anu parah pikeun nagara ieu sareng pikeun subregion urang," saur Mahamadou Issoufou, Présidén-Pejabat Jabatan. organisasi, dina bubuka puncak.

Mundur dina Faustino Imbali

Rapat kasebut direncanakeun kusabab tekad anu dipidangkeun ku José Mário Vaz sanaos peringatan masarakat internasional. Hiji ieu pasti leungit kasabaran kana 28 Oktober, nalika aya présidén dipecat pamaréntah Aristides Gomes, ngumumkeun dina hudang janji Faustino Imbali salaku Perdana Menteri. Dina tekenan ti ECOWAS, dimungkinkeun ngumumkeun peletakannana dinten Jumaah.

Le Kaputusan présidén parantos dianggap "haram" ku ECOWASanu ngagaduhan, hudang, ngancem nyandak sanksi langkung lanjut. Organisasi kasebut ngingetan konsensus anu kahontal dina puncak Abuja, 29 Juni Juni. Upami éta ngamungkinkeun Présidén Vaz, anu mandatna réngsé dina bulan anu sami, tetep kakawasaan, manajemén nagara ieu teras ditugaskeun ka pamaréntahan Gomes, anu tanggung jawab ngayakeun présidén Nopémber 24. Dirojong ku PBB, Uni Afrika sareng Komunitas Nagara-Portugis Portugis (CPLP), organisasi régional deui nyokong Perdana Menteri Gomes sareng nungtut supaya kalender pemilihan dihormat.

Ultimatum tina ECOWAS

Tapi José Mário Vaz, calon (mandiri) ka bumi milikna, parantos teraskeun sareng ngalantik pamaréntahan anyar. Panyokong na, sapertos calon présidén sanés, nyisi pihakna ditolak gangguan ku komunitas internasional.

Telepon Vaz ka militér pikeun maksa masang Faustino Imbali kana Istana Pamaréntah, anu masih dikuasai pamaréntahan Gomes, parantos ngasah iritasi ECOWAS. Dina Nopémber 6, lembaga ngaluarkeun ultimatum jam 48 sateuacan diayakeun gempungan ieu dinten Jumaah. "Panitia Menteri sakali deui ngaluarkeun daya tarik pikeun sadayana anu parantos dilatih henteu leres dina pamaréntahan haram Faustino Imbali pikeun mundur," saur Blaise Diplo, wakil ECOWAS di Bissau.

Artikel ieu mimiti mecenghul di Jeune Afrique