Senegal: "reconquest of eling sajarah", 25 jilid dina Sejarah Umum ti Prasejarah nepi ka ayeuna

0 0

25 buah zaitun dina Sejarah Umum Senegal ti Prasejarah dugi ka ayeuna. Éta mangrupikeun proyek titanik sareng anu teu pernah kantos aya tim sajarah, profesor sareng panaliti anu kantos damel ti taun 2013. Lima volume mimiti kedah muncul dina semester mimiti 2019.

"Sajarah mah sakadar bisnis tina sajarah nu" diterang Cheikh Anta Diop. Mantra anu opat puluh profesor, peneliti, wartawan, élmuwan, sareng sejarawan ngadopsi pikeun 25 ngembangkeun 3 jilid Sejarah Umum Senegal. Diumumkeun dinten Rebo XNUMX April ieu ku Kepala Nagara salami pidato ka bangsa, dina wengi Kamerdekaan, buku ambisius ieu anu munggaran ti na di Senegal.

Pausahaan lahir di 2013 tina prakarsa akademis jeung pulitikus Iba Der Thiam, dosen sajarah jeung pensiunan dosén. Parantosan anu gawé "mangaruhan recovery tina eling sajarah urang identitas nasional urang jeung tempat urang di dunya ngarobah," ceuk Professor Thiam salami keur nelepon pikeun kontributor.

Pamaduan anu dibagikeun ku pembantuna kadua na: "Nalika ditulis parantos leres sareng kami nganggap kompleksitasana, sajarah ngajantenkeun jalma langkung kabuka sareng dogmatik. Kalayan krisis idéntitas anu nyerang ka sakumna dunya, penting yén jalma terang sejarahna ”, nyimpulkeun Bouba Diop, dosen sajarah sajarah kuna di Che Chest Anta Diop di Dakar.

Ngajaga warisan budaya sareng peradaban Senegal

"Hayu urang moal hilap yén perbudakan masarakat ku perbudakan sareng kolonisasi parantos ngaso kana negéasi mutlak sejarahna, budaya sareng peradabanna", kapala Bumi nyatet salami-Na Alamat televised, dina wengi liburan nasional. Kanggo Présidén Républik, anu tos ngajantenkeun masalah pribadi, padamelan ieu kedah ngajantenkeun ngajagaan "sejarah" sareng "warisan budaya sareng peradaban" Senegal.

Dina sudut pandang ieu, 25 jilid hasil pagawéan, anu bakal dibagi janten sababaraha jilid, bakal nyertakeun tilu waktos: Senegal kuno, nyaéta mangrupikeun Prehistory and Antiquity, "periode panengah", anu ti mimiti ka-XNUMX ka ahir abad ka-XNUMX sareng akhirna jaman kontemporer.

Kami bakal nyepelukan PROJEK TANPA KOLEKSI PELUANG SAHA NGENTOT. Henteu SECTARISM!

Proyék kolosal, unggal jilid anu diwangun ti 500 dugi 800 halaman, anu bakal ngarobih subyek anu sakedik salaku "konstruksi sajarah rohangan Senegal" atanapi megalitik Senegal atanapi asal geografis ti karuhun Senegal, kalayan kontribusi 'sakitar opat puluh peneliti, para sejarawan sareng akademik, sumebar antara Dakar sareng sagala rupa daérah Senegal. "Tapi ogé anu gaduh tradisi lisan," saur Bouba Diop.

Pikeun Profésor Thiam, anjeunna nyauran pikeun ngawangun "proyék konsensional" ngahijikeun intelektual ti sakuliah nagara sareng tina latar anu béda, naha aranjeunna "Perancis, Arab, Inggris-Inggris atanapi Portugis nyarios".

Upami perusahaan parantos parantos nyandak aranjeunna ka Tambacounda sareng Thiès, khususna pikeun ngakses dokumén anu disimpen di daérah-daérah, para inisiatorna ngaharepkeun ngalegaan éta di Senegal, "ti Fouta ka Casamance milari sajarah di mana waé. », Jalan Raya Bouba Diop.

“Kadé ngahiji sumber béda, sakola anu béda, spesialis dina widang anu béda-béda sumebar di Senegal sareng tempat sanésna. Kami parantos ngagaduhan hubungan kolega asing anu ngagaduhan hal perkawis Senegal pikeun éta proyék. Henteu séktisisme! »Anjeunna ngajamin, henteu ngaluarkeun ngalegaan tim tim ka Afrika Kulon,« sabab sajarah Senegal dihijikeun sareng Gambia atanapi Mauritania, contona ».

Gerbang umum sareng swasta

Pikeun ngadukung proyék éta, tim éta parantos dikurilingan sareng "struktur dipercaya", sapertos Déwan Pembangunan Pangembangan Panaliti Élmu Sosial di Afrika (CODESRIA) atanapi Forum Sipil, anu utamina ngawaskeun masalah kauangan. Kota Dakar atanapi yayasan Sonatel ogé nyumbang finansial pikeun proyék éta, sareng alokasi anggaran dikaluarkeun ku présidén kanggo bagian tina dukungan pikeun koordinasi proyék sareng nyusun karya.

Ngédit sagala rupa publikasi anu kedah dirojong ku Kementrian Kabudayaan. "Kami mayar tagihanana" pikeun lima jilid pangpayunna, ngajamin Jeune Afrique Abdou Latif Coulibaly, nembé hatur nuhun kalungguhanana di kepala mentri pikeun kapentingan Abdoulaye Diop. Numutkeun ka menteri kaluar, tagihanana ampir 80 juta francs CFA. Publikasi séri buku, dirojong ku percetakan Polykrome, diperkirakeun dina satengah mimiti 2019.

Kamentrian Kabudayaan bakal ngagaduhan peran anu langkung ageung pikeun dimaénkeun, sakali damel mimiti dikaluarkeun. "Éta kalungguhan urang pikeun mastikeun panyebaran padamelan sareng promosi popularitasna", ngajamin Menteri, anu teras nganilai proyék bersejarah ieu salaku komponén tina "visi global leuwih" pamekaran ékonomi jeung sosial. Pikeun Abdou Latif Coulibaly, "éta batal anu kedah dieusi". Pikeun bagian na, Kementrian Pendidikan tos ngintegrasi integrasi buku-buku ka sakola sareng pendidikan tinggi.

sumber: https://www.jeuneafrique.com/758738/culture/senegal-un-ouvrage-colossal-pour-partir-a-la-reconquete-de-notre-conscience-h historique /

Ninggalkeun comment hiji

Alamat email anjeun moal diterbitkeun.