Paguron Luhur: The Africanization of knowledge at the heart of the concern of guru and researters

0 4

Numutkeun kana intelektual Afrika, nyebarkeun pamikiran decolonial sareng investasi dina panalungtikan mangrupikeun prioritas akademis buana. Tapi parobahan anu narima saeutik dukungan ti nagara-nagara.

"Urang ngagaduhan seueur padamelan anu kedah dilakukeun pikeun ngalatih akademik Afrika énjing di lembaga urang sorangan, kalayan sumber urang sorangan, berkat visi kami sorangan", saur Patrice Correa, profesor panalungtikan di Gaston-Berger University di Saint-Louis di Senegal. Siga seueur pamikir anu sanés di buana, dokter ieu élmu inpormasi sareng komunikasi mangrupikeun pendukung pamikiran "decolonial". Gerakan intelektual ieu percaya yén elit intelektual isukan kedah mikirkeun buana ti jero.

Pangwangunan Afrika

Numutkeun ka aranjeunna, ieu meryogikeun pembaharuan universitas Afrika anu, saprak kamerdekaan, tetep ditandaan kuat ku alignment disiplin kalayan pamilihan Perancis sareng Inggris. "Palit intelektual Afrika kedah ngabebaskeun diri tina kasatiaan ka kakuatan asing. Universitas kedah bébas tenaga sareng pikiran sanggup mikir, milih, kalaksanakeun sacara bébas. Intelek Afrika kedah nyumbang kana produksi élmu sareng pengetahuan dimana spésitas Afrika tiasa dikedalkeun ”, negeskeun Hanane Essaydi, dosen dina Surat di Cadi Ayyad University di Marrakech.

IT DI ING UNIVERSITI ANGLO-SAXON AFRICAN ITU ANU KANGGOAN EPISTEMIK AYA KANGSAIS TERBANGSA. "

Ieu sababna Gaston Berger University, lokasina di Saint-Louis, Senegal, dibuka taun 2010, UFR tina Peradaban Afrika, Agama, Kesenian sareng Komunikasi (CRAC) anu ngagaduhan genep departemén. "Kahayang kami nyaéta pikeun ngalaksanakeun pendidhatan african pikeun ngamajukeun paningkatan sadar sareng efektif kana manusa kana komunitasna, budaya sareng waktos na", écés Patrice Correa, diréktur UFR. Sareng nambihan: "Kusabab nyiptakeunana, kami parantos nampi kolega ti sakumna dunya. Itokna luhur sabab upami urang henteu ngalakukeun paguron luhur ku urang sareng pikeun diri urang, anu sanésna tiasa ngalakukeun éta pikeun urang sareng anu bakal ngarugikeun urang ”.

Pikeun Nadine Machikou, "éta aya di paguron Afrika Anglo-Saxon yén gerakan epistemik ieu pangsaéna". Numutkeun sosiologi élmu politik ieu anu ngajar di University of Yaoundé II di Kamerun, tacan aya deui rohangan anu stabil pikeun nyebarkeun pamikiran decolonial di universitas: "Ku kituna kuring investasi sorangan. Salaku conto, Kuring ayeuna ékspérimén sareng peneliti ngora dina hukum internasional kamungkinan ngarencanakeun deui wilayah sareng objék disiplin ti Afrika ”.

Candak peneliti caket ka populasi lokal

Dina produksi pangaweruh universitas ieu ieu, panlitian maénkeun peran anu utami. Nanging, ayeuna, ngan 1% peneliti di pangeusina nyaéta Afrika nalika Afrika ngawakilan langkung ti 17% tina pangeusi dunya. "Sareng kaseueuran panaliti urang ngahontal produktivitas pangsaéna di luar negeri, di Amérika Serikat bahkan di Eropa kusabab kerangka lengkep pikeun mekar sareng ngalakukeun panalungtikan", perkiraan Patrice Correa.

Urang teu tiasa nyipta ANTARA INTELLIGENTSIA AFRICAN TANPA INGGRIS IN RESEARCH. "

Babaturannana, Hanane Essaydi, ngarujuk pikeun bagian na yén profesi panaliti tetep teu dipikanyaho di masarakat: "Angka tina intelektual Afrika anu sering dijéntrékeun dina karya sastra Afrika. Éta ngeunaan anu dicabut tina dunya anu ngalingkungna, lengkep disengage sareng nyekelan wacana ulama anu aya dina basa tilas kolonialis, anu sacara teu bisa ngajauhan jarakna ti penduduk lokal ”.

Nanging, numutkeun Mehdi Alioua, dosén sareng panaliti di International University of Rabat (UIR), intelektual sareng penduduk lokal kedah damel babarengan: "Kami henteu tiasa nyiptakeun élmu intelijen anu Afrika tanpa investasi dina panalungtikan," saur anjeunna. Sadaya parobahan nyata asalna ti luhur, tina pamikiran anu élit anu tiasa nyambung sareng masarakat sanés. Pangaweruh sareng inovasi dilakukeun tina handap tapi distribusi ti luhur ”. Guru parantos diangkat janten presiden korsi hijrah, mobilitas, kosmopolitanisme UIR, tujuan anu ngahasilkeun ménu refleksi di dunya sareng Afrika ti Afrika.

UNTUK PANALUNTUKAN DIGANGGANG, PANALUNGU HENTEU NGENTOTKEUN KEPUTUSAN DENGAN AGENS PAKAI ING AKADEMIK DENGAN NEGARA. "

Sareng perjangjian sareng ucapan ieu, Patrice Correa ngaharepkeun cocog: "Urang kedah nyingkahan kurungan sabab pembentukan intelijen Afrika teu hartosna tinggal di rohangan tertutup sareng mikiran dunya tanpa batur. Mobilitas elit ilmiah sareng sadayana elit, sareng sanésna, panyebaran ilmu penting pikeun nyaluyukeun perspektif sareng ngahiji dunya ”.

Milarian modél pendanaan anyar

Akademi anu ditanyakeun unanimous yén Nagara kedah langkung seueur investasi dina misi ieu. "Layanan umum henteu jaminan kamerdékaan sareng otonomi di buana Afrika. Dina kasus Maroko, teu aya modal umum anu cukup pikeun ngabiayaan parobihan anu disebatkeun sareng modél masarakat anu kasép uap, "jelas Mehdi Alioua. "Kanggo panalungtikan janten mangpaat, peneliti kedah ngeureunkeun janten agén pasip tina tatanan akademik anu ditata ku nagara. Aranjeunna kedah nyayogikeun sumber dana sareng promosi panalitian via sektor swasta atanapi donor internasional, salaku conto, ”nambihan Nadine Machikou.

Ieu mangrupikeun modél anu didukung Mehdi Alioua. UIR, sapertos universitas anu diakui sanés di Maroko, dijalankeun dina modél partnership umum-swasta. "Hal ieu ngamungkinkeun pikeun ngerjakeun modal pribadi tanpa ngarobah universitas kana bisnis sabab UIR henteu nambut kauntungan. Laju balik deui kana investasi pisan rendah sareng UIR henteu milik jalma janten henteu tiasa dijual, ”terang guru. Nalika aya anu hariwang ngeunaan "modél sadaya-pribadi", Mehdi Alioua gancang-gancang ngajawab: "Sektor swasta sanés solusi mujijat tapi jalanna panengah pikeun buana".

sumber: https://www.jeuneafrique.com/emploi-formasi/693282/universites-comment-les-seignants-cherchent-a-africaniser-les-savoirs/

Ninggalkeun comment hiji

Alamat email anjeun moal diterbitkeun.