Niger: Fadji Zaouna Maïna, ti Zinder dugi ka NASA

0 11

Dina umur 29 taun, Fadji Zaouna Maïna mangrupikeun élmuwan Nigerien pangpayunna anu ngagabung sareng NASA. Kasuksésan anu ngajantenkeun anjeunna modél di nagara na.

Fadji Zaouna Maïna, anu élmuwan Nigerien pangpayunna ngagabung sareng National Aeronautics and Space Administration (Nasa) anu paling bergengsi di Amérika Serikat, sadar impian budak leutik bari janten simbol nasional.

Kusabab anjeunna ngagabung ka agénsi ruang angkasa AS dina 27 Agustus, ucapan salamet parantos turun ti sadaya sisi. Présidén Nigerien, Mahamadou Issoufou, bahkan nyauran anjeunna tanggal 2 Séptémber pikeun ngabagjakeun anjeunna sareng ngawartosanna ogé, yén anjeunna ayeuna "kareueus nasional anu kedah dijantenkeun modél pikeun nigerien nonoman".

"Kuring ngadorong wates"

Élmuwan umur 29 taun sadar pisan naon anu dipikaresepna. "Kuring nyurung wates éta, kuring nyiptakeun mungkin sareng kuring ngajantenkeun sombong nagara bangga," réaksina. Kasempetan pikeun mojang sapertos kuring, dilahirkeun sareng digedékeun di Zinder, janten élmuwan di lembaga sapertos NASA ampir-ampiran. "

"Ti saprak alit, kuring kantos hoyong damel di NASA. Nanging, nalika anjeun lahir di Zinder, anjeun henteu kedah ngagaduhan aksés kana inpormasi, sapertos anu di Niamey. Janten kuring ngagaduhan impian ieu, tapi kuring henteu terang dimana ngamimitianana, atanapi jalan naon anu bakal dicandak pikeun ngahontal éta ”, saur Fadji Zaouna Maïna Jeune Afrique.

Kulawarga kuring sok ngadukung kuring dina pangajian. "

Ayeuna, anjeunna ningali dirina langkung salaku pelopor tibatan simbol. "Kuring hoyong langkung seueur awéwé Nigeria pikeun damel dina élmu, nuturkeun jalur anu sami sareng kuring sareng geuwat gabung sareng kuring di NASA."

Ti Zinder dugi ka Berkeley

Perjalanan kaunggulanana dimimitian di Zinder. Saatos pendidikan cemerlang - anjeunna ngalangkungan sababaraha kelas - anjeunna nampi gelar sarjana muda dina yuswa 16 taun. "Kulawarga kuring sok ngadukung kuring dina diajar," manehna keukeuh. Kusabab kuring alit, saha waé di sakuriling kuring parantos ngadorong kuring. "

Dina waktos anu sasarengan, murid SMA tina Zinder aub dina politik. Anggota SMP anu kapilih tina Majelis Pemuda Nasional Niger, anjeunna ngadukung pendidikan sareng kakuatan budak awéwé. Sareng upami, dina waktos studi anu langkung luhur, anjeunna milih sektor hidrologi, éta "pikeun ilubiung dina ningkatkeun kaayaan aksés kana cai nginum di Niger".

Saatos lisénsi diala di University of Fez, di Maroko, anjeunna ngalanjutkeun kuliah di Perancis, di Universitas Strasbourg. Di sana anjeun kéngingkeun gelar doktor ngeunaan hidrologi. Anjeunna teras damel di sababaraha laboratorium anu bergengsi, utamina dina Komisi Energi Alternatip sareng Komisi Energi Atom (CEA), sateuacan lebet ka Divisi Élmu Geosains di Universitas Berkeley, di Amérika Serikat.

Whistleblower iklim

Karyana ngeunaan pangaruh gabungan parobihan iklim sareng polusi kana sumber cai parantos ngagaduhan anjeunna tempat dina peringkat Forbes 2019 anu bergengsi tina 20 élmuwan sahandapeun 30 taun kalayan proyék panilitian anu paling ambisius.

Nya dina bulan Nopémber 2019 anjeunna katénjo ku kepala kepala NASA. Anjeunna nembé nerbitkeun tulisan anu paling diperhatoskeun dina nganalisis kerentanan daérah kana iklim anu parah, fokus langkung khusus kana kasus California, musnah ku seuneu titanic.

Di NASA, anjeunna ngagabung sareng tim anu damel khususna ngeunaan data ti satelit GRACE (Percobaan Iklim Panyegaran Gravitasi). "Kuring bakal nyobian langkung ngartos siklus cai sareng épolusi sumber cai dina kontéks parobihan iklim nganggo modél matematika sareng data ti satelit NASA," jelas élmuwan éta.

Upami anjeunna henteu ngarencanakeun, samentawis waktos, angkat Amérika Serikat deui ka Niger, Fadji Zaouna Maïna tetep ngajaga hubungan anu kuat sareng nagara na. Anjeunna damel khusus sareng LSM lokal, OASIS, anu damel di bidang pendidikan sareng emansipasi awéwé. Éta ogé ngadukung panaliti ngora ti Universitas Niamey dina karyana.

Sareng, nalika Niamey disanghareupan banjir anu serius - tanggal 7 Séptémber, korban maot 57 urang maot sareng ampir 300 korban - éta ogé ngageroan alarm. "Bencana banjir ieu, anu ayeuna luar biasa, tiasa janten norma kapayunna," saurna. Urang kedah ngawangun lingkungan anu tahan banting kalayan ngémutan interaksi antara iklim, jalma, sareng lingkungan. "

Tulisan ieu mimiti muncul dina: https://www.jeuneafrique.com/

Ninggalkeun comment hiji

Alamat email anjeun moal diterbitkeun.