DRC: Dan Gertler, simbol tina penjarahan sumber daya alam

0 41

Dan Gertler, anu parantos janten simbol penjarahan sumberdaya DRC

Dan Gertler, anu parantos janten simbol penjarahan sumberdaya DRC

 Dina taun-taun ayeuna, dina paguneman kongol, namina sering dibarengan ku korupsi. Anjeunna Dan Gertler, miliarder Israél anu ngajantenkeun rejeki di nagara hébat ieu di Afrika Tengah janten rentan, sareng kabeungharan di handapeun taneuh ngajantenkeun seueur sirah. Dituduh dijarah dibantuan ku deukeutna na ka rezim akhir Joseph Kabila, anjeunna ayeuna nuju mayar akibat tina cerai politik Felix Tshisekedi tina "sobat dalitna".

Dina surat anu ditulis tanggal 16 Juni sareng diumumkeun umum kirang ti tilu minggu ka pengker, Kamentrian Kongo Perminyakan ngawartosan Minyak DRCongo, milik miliarder Dan Gertler, yén ijin éksplorasi na di cadangan minyak Danau Albert moal dibaharuan. Ieu mangrupikeun kamunduran anu paling penting pikeun pangusaha Israél anu, saatos mangpuluh-puluh taun pengayaan di DRC, parantos sababaraha taun katandangan serangan sistem kaadilan Amérika sareng administrasi énggal di Kinshasa.

1Dan Gertler A.

Dina taun 1997, yuswa kirang ti 24 taun, anjeunna ngalih kana misteri kakuatan Kongo.

Dina lampu tina kamajuan politik anyar dina DRC - tungtung koalisi Tshisekedi-Kabila, pamaréntahan anyar " l 'union suci »- Urang tiasa ningali kumaha Dan Gertler henteu bau deui kasucian di Kinshasa, khususna sareng jalma kuat ti ibukota, Félix Tshisekedi.

Kakuatan dina kakawasaan

Daniel Gertler lahir dina bulan Désémber 1973 janten kulawarga Yahudi anu bergengsi di Israél, kumargi anjeunna henteu kurang ti putu Moshe Schnitzer, dianggap salah sahiji bapak pendiri industri inten Israél, anu reputasina ayeuna di dunya parantos mantep.

Anjeunna henteu kirang ti putu Moshe Schnitzer, dianggap salah sahiji bapa pendiri industri inten Israél, anu kamashur na ayeuna di dunya parantos mantep.

Patriark Schnitzer mémang ngiringan ngasuh Israel Diamond Exchange sareng bahkan janten présidén kahijina. Salah sahiji murangkalihna, Shmuel Schnitzer, pamanna Dan, ogé ngaji Bursa Intan Israel sareng janten présidén Féderasi Dunia Inten Bourses. Kalayan pendahulunya anu terkenal ieu, anu ngora Dan tiasa rada ngimpikeun karir di luhur dunya dunya anu rada rahasia tina industri inten ieu. Tétéla, Nanging, yén pangusaha anu gaduh cita-cita ngagaduhan cita-cita sanés, anu nyandak anjeunna ka Afrika jauh ti nagara asalna.

2moshe schnitzer

Akina, Moshe Schnitzer, pelopor industri inten Israél.

Tong boro ngahontal mayoritas, Dan Gertler mémang ngaluncurkeun taun 1994 dina perdagangan intan kasar di Afrika Tengah sareng Kulon, kéngingkeun bekel khususna di Angola sareng Liberia, sateuacan ngajual deui harta karunana di India, di Amérika Serikat. Amérika Serikat malah di Israél. Tapi gancang pisan, tuduhan munggaran muncul. Numutkeun laporan anu diterbitkeun taun 2001 ku PBB, sareng dikintunkeun ku Le Monde, Dan Gertler disangka ngagunakeun cara haram pikeun kéngingkeun batu-batu anu dimaksud. Nalika perang sipil amuk di Liberia, Dan Gertler dituduh ngical senjata ka sababaraha tukang bajo salaku tukeur intan, ngalanggar embargo internasional. Tuduhan yén Dan Gertler sareng rombonganna masih ngabantah ayeuna.

Nalika perang sipil amuk di Liberia, Dan Gertler dituduh ngical senjata ka sababaraha tukang bajo salaku tukeur intan, ngalanggar embargo internasional.

"Klién kami sacara katolik nolak aya hubunganana sareng perdagangan dugaan berlian pikeun intan di Kongo di akhir taun 1990an Perusahaan hukum London Mishcon de Reya ngajamin dina serat ka Konsorsium Internasional Wartawan Investigatif di 2015.

3dan gertler3

Dan Gertler dipasihan ijin pertambangan sareng minyak bumi anu anjeunna jual dugi ka 10 kali harga.

Masih, ogé dina waktos ayeuna miliarder payun ngamimitian kagiatanana di DRC, deui berkat konflik anu ngabubarkeun nagara. Dina taun 1997, yuswa kirang ti 24 taun, anjeunna ngalih kana misteri kakuatan Congolese berkat janji-janji anu dilakukeun ka Laurent-Désiré Kabila. Minangka tukeran pikeun pasokan senjata sareng artos pikeun ngabiayaan perang, Dan Gertler nampi ti Kepala Nagara pemberian sababaraha konsési berlian kalayan harga anu pikaseurieun. Dina taun 2000 khususna, éta bakal nyepeng, salami 18 bulan, hak eksklusif pikeun ngagaleuh sareng ngekspor sadaya produksi artisanal Congolese intan. Nalika présidén maot dibunuh di Kinshasa di 2001, éta tiasa janten stampede dina jajaran pangusaha asing sanésna, tapi pikeun Dan Gertler, henteu aya anu leres-leres robih. Ngamimitian yén anjeunna aya, anjeunna leres-leres ngajalin hubungan sareng Joseph Kabila anu ngambil alih ti bapakna di kapala nagara. Ti waktos éta, éta jackpot.

Dua puluh taun kauntungan sareng kontropérsi

Ngamangpaatkeun deukeutna kana kakawasaan Joseph Kabila, Dan Gertler tetep kéngingkeun ijin tambang sareng minyak. Anjeunna ngaeksploitasi setoran tinangtu, dina kaseueuran kasus, éta ngan saukur soal kéngingkeun pasipatan éta kalayan harga anu murah pisan, sasarengan sareng politikus sareng pejabat senior anu tangtu, teras ngical deui éta dina harga anu langkung luhur. Mangrupikeun sistem anu parantos ngabuktoskeun dirina ti saprak miliarder Israél anu sanés, Beny Steinmetz, nganggona di Guinea pikeun ngeuyeuban dirina berkat setoran beusi raksasa Gunung Simandou. Dan Gertler nerapkeun metode anu sami, tapi dina skala ageung.

Mangrupikeun sistem anu parantos ngabuktoskeun dirina saprak miliarder Israél anu sanés, Beny Steinmetz, nganggona di Guinéa pikeun ngeuyeuban dirina berkat setoran beusi raksasa Gunung Simandou. Dan Gertler nerapkeun metode anu sami, tapi dina skala ageung.

Dina taun 2010, salaku conto, anjeunna ngagaleuh tambang Metalkol tambaga-kobalt $ 60 juta, diperebutkeun ku Nagara ti Mineral Quantum Mimiti. Sababaraha bulan ka hareup, anjeunna ngajual aset $ 685 juta ka Eurasian Natural Resources Corporation (dikawasa ku Eurasian Resources Group ti saprak 2013), ngalambangkeun kauntungan modal langkung ti $ 600 juta kanggo anjeunna sareng réncangna. Dina 2017, anjeunna bakal nguntungkeun deui berkat proyék anu sami ieu, ku kéngingkeun hak-hak royalti anu dibayar ka Nagara ngalangkungan Gécamines $ 55 juta. Henteu kedah émutan sipat konyol tina jumlah ieu nalika urang nganggap harga per ton tambaga atanapi kobalt atanapi taun-taun royalti anu henteu bakal nguntungkeun masarakat Kongo. Dina taun anu sami, diperhatoskeun yén Glencore nampi saham minoritas Dan Gertler di tambang Mutanda sareng Katanga $ 960 juta. Kieu deui, cara anu dianggo hulu ku Dan Gertler pikeun nyocogkeun kapentingan ieu kontroversial.

Dina taun 2010, salaku conto, anjeunna ngagaleuh tambang Metalkol tambaga-kobalt $ 60 juta, diperebutkeun ku Nagara ti Mineral Quantum Mimiti. Sababaraha bulan ka hareup, anjeunna ngajual aset pikeun $ 685 juta ka Eurasian Natural Resources Corporation

Sadaya kontrak opak ieu nyababkeun dina 2017 ka administrasi Trump maksakeun sangsi ékonomi ka Dan Gertler sareng perusahaan-perusahaanna. Asétna dina yurisdiksi Amérika diblokir, sabab Washington nuduh éta parantos kalibet dina sababaraha kasus korupsi, khususna nyababkeun kaleungitan langkung ti $ XNUMX milyar kana perbendaharaan Kongo. " Kemitraan korupsi Dan Gertler sareng mantan Présidén Joseph Kabila parantos ngarugikeun DRC dear dina hal sumberdaya anu boros », Asserts John Prendergast, ko-pendiri LSM anti-korupsi The Sentry.

Bunglon nyata

Dina umur ampir 48 taun, Dan Gertler henteu ngan ukur ngagaduhan réréncangan sareng dukungan ku ngumpulkeun harta anu ayeuna kantun $ 1,2 milyar numutkeun Forbes. Nyanghareupan serangan ti pengadilan sareng ayeuna ti kakawasaan Kongo, pangusaha parantos ngalakukeun sababaraha bulan naon anu anjeunna terang kumaha anu pangsaénana: nyegah serangan. Sababaraha bulan saatos nerapkeun sanksi Amérika, Dan Gertler mémang nyusun karajaanna ku nyiptakeun sababaraha perusahaan payun sareng panggunaan nominees pikeun neraskeun kagiatanana di Kinshasa. Sahenteuna éta mangrupikeun laporan anu dikaluarkeun taun ka tukang ku Global saksi sareng Platform Perlindungan Whistleblowers di Afrika (PPLAAF).

4dan gertler

Washington nuduh anjeunna nyababkeun perbendaharaan Kongo kaleungitan langkung ti $ XNUMX milyar.

Upami, ti saprak dibalikkeun sanksi ku Washington Maret kamari, sababaraha mamang pangaruhna, anjeunna bakal salawasna ngingetan aranjeunna yén anjeunna parantos kéngingkeun kanggo anu munggaran (dina akhir mandat Trump) angkatna. Salaku tambahan, di DRC, saha waé anu ngaku janten dermawan sareng pamuter konci dina nyiptakeun padamelan sareng investasi di nagara éta, ogé ngagaduhan kartu kanggo diputer. Dina pidéo anu dipedalkeun Nopémber kamari, anjeunna ngundang masarakat Kongo kanggo ngabagi anjeunna kabeungharan basement na. Teu aya deui.

« Ieu mangrupikeun kahiji kalina anjeun, dulur-dulur, parantos nguntungkeun tina kabeungharan nagara ieu. [...] Dina unggal ton tambaga atanapi kobalt anu badé ditambang [...] unggal Kongo bakal janten pasangan sareng mayar unggal ton diekspor ", Anjeunna ngajelaskeun, tuan anu hébat.

Ngan ukur dina waktos ieu, sadaya artefis sareng deklarasi anu pinuh ku janji-janji hébat panginten henteu cekap pikeun ngajagaana dina DRC. Nalika Félix Tshisekedi nyempad panyalindungan kabeungharan mineral Kongo sababaraha minggu ka pengker sareng ngumumkeun niatna pikeun marios kontrak tambang, aset Dan Gertler di séktor ieu tiasa langsung janten target jalma kuat Kinshasa. Teu diragukeun waktosna pikeun nginget yén tumiba Beny Steinmetz justru dimimitian ku cara anu sami, nalika Présidén Guinea Alpha Condé, nembé kapilih dina 2010, ngamimitian révisi kode tambang. Sejarah kadang condong ngulang deui.

Tulisan ieu mimiti muncul dina https://www.agenceecofin.com/portrait/0907-89966-dan-gertler-devenu-le-symbole-du-pillage-des-ressource-de-la-rdc

Ninggalkeun comment hiji