Antara panjagaan lawan sareng teroris, pasar spionase anu juicy di Afrika - Jeune Afrique

0 82

Di Afrika, pasar "kuping ageung" nuju mekar. Kapala nagara, lawan, pangusaha: teu aya anu aman tina peretas, sareng nyalindungan diri ngalawan aranjeunna mangrupikeun tantangan anu leres. Nalungtik perang bayangan anu nguntungkeun pisan.

Puluhan wartawan, aktivis hak asasi manusa sareng pamimpin bisnis nganggo telepon liwat parangkat lunak Israél ku Maroko, Saudi, Togolese sareng bahkan jasa intél Rwanda ... Wahyu tina panilitian ku konsorsium tujuh belas média internasional, Minggu 18 Juli, ngagaduhan pangaruh tina bom. Perusahaan NSO, anu ngarancang sareng ngadistribusikaeun spyware Pegasus, parantos nampik klaim anu disebatna "palsu." Otoritas Maroko pikeun bagian na membangkitkan "tuduhan anu teu didasar". Pamaréntah Perancis hariwang ngeunaan "kanyataan anu matak ngareuwaskeun sareng, upami éta kabuktosan, serius pisan".

"Pegasusgate" ieu ngagema panyilidikan anu Jeune Afrique dilakukeun dina Januari 2020: "Spionase: saha anu ngupingkeun saha di Afrika?" ". Dinten ieu kami nyebarkeun deui séri ieu tulisan yén skandal ngeunaan perusahaan NSO masihan cahaya anyar.

Wangunan anu henteu katingalina langkung. Tangkal antara tempat parkir para karyawan presiden Gabonese sareng tembok sakurilingna sapanjang boulevard de la République, di Libreville, teu aya anu ngabédakeun tina anu sanés, kecuali, panginten, rungkun aerial-branér dina hateupna. Teu aya anu nganjang ka Istana ku laut, kasual atanapi biasa, anu ngaungakeun panonna kana tilu lanté anu katingalina matak bahaya.

Ngalungkeun batu, esplanade istana narik panon. Salajengna, gedong administrasi ngelekkeun sakedik tangan Républik. Henteu aya anu sapertos kieu. Di istana ieu "kuping ageung", urang langkung resep tetep wijaksana.

Di tukangeun témbok luar bodas ieu, nyumput éta Silam, pusat dengarkeun présidén, anu diarah Perancisman Jean-Charles Solon. Tilas prajurit ieu anu ngalangkungan jasa téknis Direktorat Jenderal pikeun Kecerdasan éksternal (DGSE, jasa intelijen Perancis), ayeuna abdi negeri sipil Gabonese anu pinuh, mangrupikeun master of wiretapping di Libreville. Téoritis tunduk kana pangawasan Jenderal Diréktur Jasa Khusus Présidén sacara, dipimpin ku Brice Clotaire Oligui Nguema, éta leres gaduh otonomi.

Silam, pusat ngadengekeun kapersidenan Gabonese, di Libreville.

Le Silam, pusat ngupingkeun kapersidenan Gabon, di Libreville. © Google Maps

Unggal dinten, catetan dikirim dina amplop disegel ka Kepala Bumi, Ali Bongo Ondimba, anu kalungguhanna dibuang batu. Transkripsi ngetok telepon, interception tina SMS atanapi paguneman di WhatsApp, spionase séntral email atanapi dina jaringan sosial ... Jean-Charles Solon, numutkeun sumber kami, dilengkepan ogé.

Memang leres yén Silam parantos lami nampi kauntungan ti kaahlian Perancis, tina SDECE (Dokumén éksternal sareng Service Counterintelligence) teras ti DGSE. Dinten ayeuna, spesialis swasta anu nyambung ka jasa Perancis parantos ngarobih, sapertos Amesys (ayeuna Ames sareng Nexa Technologies), atanapi Ercom anu paling rahasia sareng Solusi Suneris.

A jasa carte la

Tulisan ieu mimiti muncul dina https://www.jeuneafrique.com/mag/886073/politique/entre-surveillance-des-opposants-et-des-terroristes-le-juteux-marche-de-lespionnage-en-afrique /

Ninggalkeun comment hiji